Gastro

Specijaliteti s tartufima od kojih rastu zazubice! Mali gastronomski raj u Istri neće vas ostaviti gladnima

Delikatnu i aromatičnu gljivu afrodizijačkih svojstava ugostitelj Mladen Vivoda iz Buzeta smatra gastronomskim draguljem Istre koji je obilježio cijeli njegov život, a za magazin Gloria otkriva jedan tako jednostavan, ali nepcu vrlo drag recept.

U pitoresknom dijelu Istre, na uto­ku rječice Bračane u Mirnu nedaleko od Motovuna, Mladen Vivoda iz Buzeta stvorio je mali gastronomski raj "Old River", u kojem svojim gostima nudi istarske specijalitete, a najpoznatiji je po tartufima.

U ovo vrijeme bijelim, a uskoro kreće i potraga za crnima. Iako mu je pandemija zaključala vrata, ne očajava. Moraju doći bolja vremena, a s njima i novi gosti, vesele fešte, usputne svirke na stotinu godina starom klaviru... Jer tartufi su, kaže, obilježili cijeli njegov život.

Kad ste počeli tražiti tartufe?

- U našem kraju lov na tartufe oduvijek je bio dodatni izvor prihoda za većinu obitelji, pa tako i moju. Imali smo svoje pse i još kao dijete sam ih tražio po šumi. S dvadesetak godina počeo sam se time ozbiljnije baviti i od prvog novca otvorio sam kafić i počeo se baviti ugostiteljstvom.

Koji su tartufi najbolji?

- Bijeli tartufi su vrlo suptilni i jako aromatični, može ih se naći od sredine listopada do siječnja i desetak puta su skuplji od crnih. Ima ih na određenim područjima u Istri i u talijanskoj pokrajini Pijemont. Kažu da su naši bolji, samo što Talijani imaju jaču reklamu. Navodno i naše koje kupe prodaju pod svoje.

Koja jela od tartufa posebno volite?

- Svakom jelu dat će poseban okus, a mogu se naribati na tjesteninu, biftek, meso boškarina, dodaju se u kajganu... Možda su najpoznatije i najtraženije tagliatelle s tartufima, ali tjestenina mora biti domaća, s domaćim jajima, da dobije lijepu žutu boju. Nikad nisam kupio tjesteninu u dućanu.

image
Tagliatelle s tartufima.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Tagliatelle s tartufima

Sastojci:

  • 25 dag glatkog brašna
  • 15 dag oštrog brašna
  • 2 jaja, 2 žumanca
  • malo ulja
  • prstohvat soli
  • po potrebi malo vode
  • 2 dag bijelog tartufa
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • malo maslaca
  • soli i papra


Priprava:

Prosijati brašno, dodati jaja, sol i malo ulja te zamijesiti tvrdo tijesto. Zatim ga izraditi mašinicom za tjesteninu, izrezati tagliatelle i kratko ubaciti u vrelu slanu vodu. Na malo ulja i maslaca prepržiti manju količinu narezanih tartufa, ubaciti tjesteninu, posoliti, popapriti i naribati ostatak tartufa.


A gdje traži tartufe, što još voli od istarske kuhinje i kako se radi torta od malvazije, otkrijte u novom broju magazina Gloria!

image
Nova Gloria
GLORIA
Linker
18. travanj 2024 21:18