isprobajte ga već sutra

Savršen ljetni doručak ipak postoji: Jutarnji obrok može vam biti saveznik u mršavljenju i prevladavanju toplinskog vala

Balansiran obrok, koji nudi najbolje iz svake skupine namirnica, svakome će dati potrebnu energiju za dnevne obaveze, no bitno je ne upasti u zamke i pretjerivati s nekom vrstom hrane.

Iako je u zadnje vrijeme sve popularnije primjenjivati povremeni post, koji uglavnom znači preskakanje doručka - svi smo mi još od djetinjstva učili da je upravo doručak najvažniji obrok u danu. Pogotovo u ekstremnim vremenskim uvjetima, poput ovih koji su nas zatekli, važno je da na vrućine ne izlazimo praznog želuca. A pogotovo je bitno jesti zdrave i cjelovite obroke koji nam neće opteretiti organizam, ali će nam dati dovoljno snage kroz većinu dana.

Svi oni koji rade na povećanju mišićne mase (koja je bitna za ubrzavanje metabolizma) već znaju koliko dobro izbalansiran doručak može pomoći pri tome - stoga ćemo se poslužiti njihovim receptom. Dvije su temeljne vrste namirnica koje čine idealan doručak: proteini i vlakna te naravno i ugljikohidrati.

image
Jaje, integralni kruh i malo avokada idealni su za početak dana.
UNSPLASH

Ideja je, prema nekim nutricionistima, da se 25 posto preporučenog dnevnog unosa proteina konzumira već za doručak. Zdrave masti su također poželjne - no u malim količinama.

Namirnice koje sadrže proteine: mlijeko, svjež sir, jogurt, jaja, šunka, pureća prsa, losos, tuna, zobena kaša, humus, orašasti plodovi i sojino mlijeko.

image
Zobena kaša, bobičasto voće i orašasti plodovi uvijek su dobitna kombinacija.
UNSPLASH

Čitajte i: Dimljeni tofu na salatu s posebnim sastojkom: Osvježenje na tanjuru idealno za vruće dane kakvi su nam došli!

Hrana bogata ugljikohidratima i vlaknima je povrće i može ga se jesti bez ograničenja količinom. Zatim, preporučuje se kruh od cjelovitih žitarica ili zobena kaša.

Bitno je i kako nešto jedemo

Vlakna, osim u povrću, nalaze se i u voću, koje je puno vitamina, minerala, ali i šećera, stoga je potrebno pripaziti na koji način ih se konzumira. Primjerice smoothie je bolji od soka cijeđene naranče - kada se naranča iscijedi izuzmemo vlakna, a sok je prepun šećera - što će dovesti do naglog skoka inzulina. Najbolje bi bilo pojesti tri naranče kroz cijeli dan. Ako za to nemate uvjeta, preporučuje se radije napraviti smoothie, koji će sadržavati više vlakana od soka.

image
Smoothie je uvijek bolja opcija od čistog voćnog soka.
UNSPLASH

Zdrave masnoće najbolje je unijeti kroz maslinovo ulje, avokado ili losos. Idealna kombinacija doručka bila bi kombinacija svih ovih skupina na jednom tanjuru.

image
Nemojte pretjerivati sa zdravim masnoćama, odaberite samo jednu namirnicu iz te skupine.
UNSPLASH

Dodatni savjet za one koji vježbaju ujutro je da svakako mogu odraditi tjelovježbu prije doručka. Za bolji učinak preporuča se popiti kavu (s mlijekom) prije, a doručkovati nakon vježbanja.

Linker
23. travanj 2024 08:03