hedonistički raj

Ovu gastro destinaciju morate posjetiti ako volite spoj moderne i tradicionalne Istre

Osim tradicionalnog istarskog menija, mjesto uređeno u rustikalnom stilu oduševljava elegancijom u kojoj se istinski može uživati.

Bogatstvo istarske kuhinje posljednjih godina oduševljava raznovrsnom ponudom u različitim godišnjim dobima. I baš u svako doba godine, možete pronaći nešto zanimljivo, i to ne samo na kulinarskoj sceni, nego i popratnim događanjima diljem Istre. Da je ova regija postala pravi mali hedonistički raj, pokazuje i sve veći broj hotela i restorana koji oduševljavaju i najzahtjevnije goste.

image
RAJAN MILOSEVIC

Gastro entuzijasti uživaju prilikom istraživanja novih mjesta u kojima mogu iskusiti okuse Istre na novi, drugačiji, moderan način. Jedno takvo mjesto je i konoba Ćakula, smještena u Poreču, točnije u starogradskoj jezgri uz koju se vežu brojne povijesne legende iz doba Rimskog carstva. No, tradicionalna istarska kuća uređena je u modernom stilu koji do najsitnijih detalja vodi računa o funkcionalnosti, estetici i eleganciji.

image
RAJAN MILOŠEVIĆ

Uređenje interijera potpisuje dizajner i arhitekt Sandro Užila, koji se može pohvaliti brojnim projektima u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Inspiraciju za ime konobe pronašao je u riječi 'Ćakula', koja na istarskom dijalektu znači 'razgovor' ili 'priča'. Kako bi lokalu dodao pravu istarsku dušu, prilikom uređenja koristio je materijale kao što su kamen, mikrobeton, korten i drvo hrasta te time upotpunio izgled prostora elegancijom i suvremenim stilom.

Čitajte i: Jela koja se tope u ustima: u ovaj bistro u srcu Zagreba poželjet ćete stalno dolaziti

Posebnu pažnju zaslužuje strop, jer se sastoji od 3500 drvenih cilindrića različitih dimenzija koji predstavljaju puno različitih ćakula, dizajniranih od strane mladog arhitekta i dizajnera. Lusteri predstavljaju oblake, jer kad 'ćakulamo' i maštamo, često smo s 'glavom u oblacima'.

image
RAJAN MILOŠEVIĆ

Vitrina za vina dizajnirana je po mjeri za čak 600 boca vina kako bi zadržala idealnu temperaturu, a s ugrađenim rashladnim ormarima 'dry ager' omogućuje gostima izbor odležanih komada mesa. Ostali elementi su izrađeni u crnoj boji, kako bi se istaknuli glavni likovi ovog posebnog restorana: gosti koji uživaju u istarskim delicijama i ćakulama, istarski kamen, istarska i ostala vina te odležano meso koje dolazi isključivo s hrvatskih farmi i lovišta.

image
RAJAN MILOŠEVIĆ

Terasa 'Ćakule' smještena je u ulici porečke starogradske jezgre popločene kamenom, što daje posebni istarski štih. '"Želja mi je bila uljepšati ulicu, unijeti toplinu, spojiti restoranske stolce, stolove i klupe s povijesnom kamenom ulicom. Stolce i klupe sam dizajnirao i nacrtao posebno za taj restoran, kombinirajući hrastovu konstrukciju s pločom od armiranog mikrobetona na kojoj je ugraviran logo restorana", ističe Sandro Užila.

image
RAJAN MILOŠEVIĆ

Čitajte i: Gastro poslastica: Mate Janković otvorio je Sol, jedinstveni restoran s tapasima na hrvatski način

Što se tiče ponude hrane, na meniju se mogu pronaći tradicionalni specijaliteti pripravljeni na autentičan način uz dodatak posebnih sastojaka koji istarsku kuhinju čine unikatnom i izuzetnom. Tijekom godine u ponudi je ''fiksni'' menu, kao i jedan dodatni manji menu, koji se mijenja ovisno o dobu godine.

image
SEBASTIAN VOJVODA
image
SEBASTIAN VOJVODA

Na trenutnom sezonskom mogu se kušati raznovrsna jela sa šparogama, koje su jedna od najcjenjenijih samoniklih biljaka na području Istre. Vrhunski istarski pršut i ovčji sir, ručno rađene tjestenine, talgliata od Boškarina, istarska skuta s pomidorima, pljukanci, okrepljujuća gusta juha – maneštra i morski specijaliteti spremljeni po vrhunskom receptu kuhara, samo su dio delikatesa od vrhunskih i svježih namirnica, koje su dostupne na adresi Ulica Vladimira Nazora 7 u Poreču.

image
SEBASTIAN VOJVODA
image
SEBASTIAN VOJVODA

Uz ukusna domaća jela posebno su birana neka od najboljih vina i rakija, većinom od istarskih vinara s potpisom Damijanića, Tomaza, Benvenutija do Matoševića, Kabole i Veralde. Ideja konobe je sačuvati tradicionalnu hranu i reinterpretirati je na moderan način te da se uz očaravajući interijer jede fino, uživa u čarima Istre i osjeća kao doma.

Linker
20. travanj 2024 13:15