Kuhinja

Korisni savjeti i zdravi recepti! Nutricionistica Martina Linarić ima kulinarsku emisiju i odličan recept za ukusan obrok

Inženjerka prehrambene tehnologije, koja je osmišljavala jelovnike natjecatelja u emisiji ‘Život na vagi‘, donosi izbor hit namirnica za jesen i zimu te okriva zašto je njoj za zdravlje nužno - šest obroka dnevno.

Martinu Linarić (38) javnost je upoznala kao nutricionisticu u RTL-ovoj emisiju “Život na vagi”, a odnedavno svaki ponedjeljak na portalu RTL-a emitira se - “Martinina kuhinja”. Njeni recepti su kratki i jednostavni, a namijenjeni su svima koji žele zdrav i ukusan obrok unatoč tome što za njegovu pripremu nemaju puno vremena. Martini je hrana sastavni dio profesije, no i velika strast.

- Odrasla sam u gurmanskoj obitelji. Tata Tomislav izvrsno priprema, primjerice, teletinu ispod peke i lovački gulaš. Nitko pak ne radi mediteranske specijalitete kao moja mama Marija, posebno variva i ribu. Ja sam počela eksperimentirati s kuhanjem još za vrijeme studija u Zagrebu - govori Martina, koja se nakon deset godina iz metropole preselila natrag u rodne Grižane u blizini Crikvenice.

Nikad, kaže, nije imala zdravstvene probleme zbog kojih bi morala paziti što jede, no njezin ubrzan način života zahtijeva redovite, manje i cjelovite obroke, kako bi održala visoku količinu energije tijekom dana - jer radi na tri lokacije.

Ova diplomirana inženjerka prehrambene tehnologije, nutricionistica i doktorica znanosti iz polja inženjerske kemije stalna je stručna suradnica u jednoj poliklinici u Selcu, a i u stručnim je timovima kardiološke rehabilitacije wellness centara u Opatiji i Crikvenici. Ondje radi na programu liječenja pretilosti kod djece i adolescenata.

Čitajte i: Jesen je kao stvorena za slasnu pitu od bundeve! Evo kako je jednostavno napraviti po receptu poznate slastičarke

- Trenutačno imam najviše posla u poliklinici u Selcu gdje radim u rehabilitacijskom programu namijenjenom osobama s respiratornim zdravstvenim poteškoćama. Postcovid pacijente učimo kako uspostaviti pravilne prehrambene navike, posebno osobe koje su zbog bolesti pothranjene ili pak pretile što otežava proces oporavka organizma - kaže Martina dodajući da je, što se tiče prehrambenih navika, veliki problem neinformiranost. Ljudi, kaže, “srljaju” u dijete o kojima čitaju u bespućima interneta i neredovito jedu.

- Ja pak jedem šest puta dnevno, nekad i više. Ne osjećam se dobro kada preskačem obroke i zato uvijek imam nešto sa sobom - jabuku, bananu, orašaste plodove... I doručkujem, bez iznimke. Za ručak su mi omiljena jela na žlicu, volim i ribu i svo povrće - kaže Martina koja “zgriješi” s tjesteninom, a teško joj je odoljeti i dobrom burgeru.

Balans između zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti, ističe Martina, vrlo je važan, a ona svoj održava svakodnevnim brzim hodanjem. Slobodno vrijeme provodi u šetnji uz more sa svojom kujicom Bellom, a u tome najviše uživaju u hladnim mjesecima kad je na crikveničkoj rivijeri puno manje ljudi.

Čitajte i: Nakon teške dijagnoze, potpuno je promijenila prehranu i došla do savšrenog menija za one koji pate od autoimunih bolesti

image
Rezanci s unakom od bundeve i čilija zdrav su i nutritivno bogat obrok.
Josip Cekada/CROPIX

Rezanci s umakom od bundeve i čilija

SASTOJCI ZA DVIJE OSOBE

  • 1/2 butternut buče
  • rižini rezanci 160 g
  • 1/2 žličice naribanog svježeg đumbira
  • 150 ml povrtnog temeljca ili obična voda
  • prstohvat sjeckanog ružmarina
  • prstohvat kajenskog papra
  • 1 žličica meda
  • 1/2 žličice jabučnog octa
  • prstohvat čilija (i manje ako ne volite jako ljuto)
  • 2 šnite pancete
  • malo soli
  • grančica ružmarina


PRIPREMA:

Bundevu narezati na šnite, koštice odstraniti. Staviti peći na 180 stupnjeva 20 - 30 minuta, odnosno dok ne omekša. Nakon kuhanja ili pečenja staviti blender sa svim ostalim sastojcima i dobro izmiksati do kremaste strukture. Za to vrijeme skuhati rezance al dente, može i rezance za ramen, ali nikako ih ne ispirati. Pancetu prepeći na tavi (bez masnoće) da postane hrskava. Moraju biti još polutvrdi i takve ih štipaljkom za rezance dodati u umak, promiješati, zagrijati te poslužiti uz sjeckanu hrskavu pancetu koja se posipa po rezancima. Po ukusu dodati još ribanog kozjeg sira.


NUTRITIVNU VRIJEDNOST OVOG JELA I SEZONSKIH TOP PET NAMIRNICA, PRONAĐITE U NOVOM BROJU MAGAZINA GLORIA UZ KOJI ČITATLJIMA DARUJEMO LESNINA XXXL i TOWER CENTER RIJEKA KUPONE ZA NAJPOVOLJNIJU KUPNJU.

image
GLORIA
Linker
17. travanj 2024 12:38