Mini vodič

Bez straha, zdravo je, ali i jako fino: Ovo su restorani i bistroi s healthy ponudom hrane

Vibrantna scena domaćih ugostitelja uhvatila je korak s trendovima i sve je više onih koji nude zanimljive delicije poput vegetarijanskih, veganskih, bezglutenskih, spravljenih od sezonskih i lokalnih namirnica, uzgojenih organski. Napravili smo mali vodič za sve koji žele odabrati zdravije opcije svojih obroka.

Bilo da jedete ili ne jedete meso, podnosite ili ne podnosite gluten, ono čemu većina nas teži je da uklopimo zdravije odabire i zdraviju hranu u naš ubrzani način života. To su prepoznali i mnogi ugostitelji koji su svoje priče počeli graditi upravo i isključivo na healthy opcijama ponuda. Napravili smo vodič za restorane, bistroe i street food zalogajnice koje nude zdraviju verziju popularne hrane.


Zdravica & Kavica

Jedna od najpoznatijih trgovina sa zdravom hranom, proširila je djelatnost i otvorila dva pop-up bara u sklopu svojih dućana u Zagrebu. Tvornica Zdrave Hrane željela je ponuditi rješenja za užurbane poslovne ljude koji su u potrazi za kvalitetnom šalicom “coffee to go”, i za mlade kojima svaki dan počinje ispijanjem zdravih smoothieja, kao i za obitelji, starije generacije i djecu koja obožavaju - zdrave odabire.

image

Zdravica & Kavica

PRESS

Adrese u Zagrebu na kojima ih možete potražiti su Zelinska 7 i Z Centar.

image

Zdravica & Kavica u ponudi ima popularne 'zdjele'.

PRESS

Čitajte i: Zdravi noviteti nadomak ruke! Sedam jela zbog koji ćete poželjeti p(ostati) vegan


Fetiš Bistro

Otkako je otvorio svoja vrata u Martićevoj ulici, Fetiš Bistro postao je nova zvijezda zagrebačke gastro scene i jedno od rijetkih mjesta u gradu s ponudom isključivo bezglutenskih jela. Svatko može pronaći jelo za sebe, jer su osim vegetarijanskih i veganskih obroka u dnevnoj ponudi i jela s mesom i ribom. Baš kao i svježe cijeđeni sokovi te razni kokteli.

image

Bistro Fetiš

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Slastice, torte i sirovi kolači su pak posebna priča. Osim što u njima nema glutena, nema ni rafiniranog šećera, a najveći hit i specijalitet kuće je - fetiš deli. Riječ je o kolaču u obliku polulopte s glazurom od bijele čokolade, punjenom mousseom, pistacijama i malinama, a sve to na hrskavoj podlozi.

image

Quiche iz Bistroa Fetiš.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Čitajte i: Jedini knedla bar u Hrvatskoj pravo je gurmansko otkriće: Posjetili smo ga, kušali knedle i otkrili recept

Bistro se nalazi na uglu Martićeve i Bauerove, točna adresa je Ulica Antuna Bauera 9.


Kata Brunch Bar

Nakon što se Katin bezglutenski kruh proslavio u zemlji, ušao u brojne supermarkete i u ugostiteljsku ponudu, vlasnici brenda odlučili su se upustiti u vlastitu priču. U centru Zagreba, točnije na adresi Petrinjska 29, otvoren je prvi Kata gluten free brunch bar.

image

Kata Brunch Bar

PRESS

na jednom mjestu možete probati njihove dnevno svježe i ručno rađene bezglutenske kruhove, kolače, tapioka kuglice, raw slastice, keksiće, salata, zlevke, vegetarijanske i veganske sendviče. U ponudu su uvrstili i domaće proizvode raznih hrvatskih proizvođača koji se mogu kombinirati s njihovim bezglutenskim proizvodima.

image

Kata Brunch Bar nudi brojne delicije bez glutena.

PRESS

Čitajte i: Novo ‘it‘ mjesto na zagrebačkoj Trešnjevci posvećeno je američkim pitama: Kreativka iza njega otkrila nam je sve o projektu

Osim u Petrinjskoj, Kata Brunch Bar možete pronaći i u Martićevoj 15.


Zrno Bio Bistro

Zagrebački bistro koji je svoju ponudu okarakterizirao kao 100 posto organsko, lokalno i vegansko.

"Svaki dan počinjemo s pripremom od početka s vlastitim: povrćem, voćem, biljem, raži, sojom, tofuom, seitanom, kruhom, mrvicama, kiselim povrćem, začinima i umacima. Zatim ih kombiniramo u jedinstvena i cjelovita organska, lokalna i veganska jela", piše na njihovoj stranici.

Uz ponudu juha i predjela, nude bogatu ponudu glavnih jela podijeljena u dvije glavne grupe - zdjele i plate - pune egzotičnih i veganskih specijaliteta poput japanskih undon rezanaca, cezar salate ili seitan cordon bleu.

Čitajte i: Bez grižnje savjesti čak i ako ste se odrekli slatkog: Evo gdje možete jesti kolače i torte bez šećera

Nalaze se na adresi Medulićeva 20, Radno vrijeme od ponedjeljka do subote, od 12:00 do 21:30 sati.


Split: Baza

Novootvoreni street food & bar nudi miješanu ponudu od one mesne do veganske. Na jelovniku su razne vrste burgera, tuna odreska, ražnjića od pilećeg zabatka u teriyaki umaku, raznolikih mesnih, povrtnih i ribljih poke zdjela, tortilja u egzotičnom umaku, kao i mini burgera od kozica.

image

Street Food Bar Baza nalazi se u Marmontovoj ulici.

SASA BURIC/CROPIX

Pribavljaju samo svježe sastojke i domaće umake, premium jadransku tunu, losos i kozice te domaće krumpiriće. Uz hranu imaju i velik izbor koktela, vina i šampanjca za svačije nepce.

Nalazi se u Marmontovoj ulici 8 u Splitu.

image

Street Food Bar Baza u Splitu

SASA BURIC/CROPIX

Čitajte i: Nova zagrebačka oaza finih okusa zove se Frida: Donosimo njihova tri senzacionalna recepta


Rijeka: Vegetarijanski bistro Tifan Co.

Bistro/catering Tifan Co. nudi jedinstvenu ponudu zdrave, uravnotežene i ukusne lakto-vegetarijanske hrane (bez mesa, ribe i jaja). Jela baziraju na tradiciji poznatih svjetskih kuhinja - pa tako spravljaju špagete i umak alla Bolognese od crvene leće, kofte u chutneyu od rajčica ili pita od krumpira.

image

Vegetarijanski bistro 'Tifan Co.' nalazi se u Rijeci na Pećinama.

PRESS

Ono po čemu su kako tvrde posebni je njihov princip dostave. Svojim korisnicima nude varijantu preplate na dnevne menije koje dostavljaju u povratnoj inox trokatnoj posudi koja se zove 'tifan'. Pretplatnici posude vraćaju prilikom sljedeće dostave po sistemu 'puni za prazan tifan'. Na taj način čuvaju okoliš od zagađenja ambalažom.

image

'Tifan Co.' nudi program pretplate u povratnoj ambalaži.

PRESS

Bistro se nalazi na Pećinama (Spinčićeva 2) gdje gosti mogu probati hranu od ponedjeljka do subote do 16 sati, dostava radi od ponedjeljka do petka.

Linker
18. travanj 2024 14:12