Od eksperimenta do uspjeha!

Za nju ćemo još čuti: Po Vogueu je Katarina Zlajić mlada nada svjetskog dizajna

Ime kiparice i dizajnerice nakita našlo se na listi 20 novih brendova koje je talijansko izdanje Voguea proglasilo ‘onima od kojih se najviše očekuje‘.

Madim kreativcima veliku motivaciju za daljnji rad, ali i neka nova otvorena vrata, daju svjetska priznanja, a jedno takvo nedavno je dobila dizajnerica nakita Katarina Zlajić, završivši u talijanskom izdanju magazina Vogue na listi 20 novih brendova od kojih se najviše očekuje. Ova umjetnica rodom iz Bijelog Polja u Crnoj Gori započela je svoj mali biznis još kao studentica na Fakultetu likovnih umjetnosti. Na prvoj godini prebacila se sa smjera slikarstva na kiparstvo, a tada se u njoj probudila želja da kreira nešto što bi “žene mogle ponijeti sa sobom“.

image
KATARINA ZLAJIC

Eksperimentirajući s mnogim materijalima, poput aluminija, drveta, prirodnih kamenja i minerala, kreirala je neobičan nakit, a potom cipele i torbice. Budući da je veganka, važno je da sve što nabavlja bude etički i ekološko, pa često i sama u prirodi ili na moru pronađe kamenje koje kasnije pretvori u ogrlicu ili naušnice, a u slučaju da nema izbora, dodatke nabavlja iz Turske.

Sve svoje radove Katarina izrađuje sama - iglom i koncem, a najvažnije joj je da kroz njih pokaže sebe, svoj karakter i autentičnost po kojoj će je ljudi prepoznati.

image

Eksperimentirajući s mnogim materijalima, poput aluminija, drveta, prirodnih kamenja i minerala, kreirala je neobičan nakit

KATARINA ZLAJIC

"Odnedavno sam krenula izrađivati nakit s pomalo nekonvencionalnim materijalom, patentnim zatvaračem, no ubrzo sam shvatila da mi je upravo ta nekonvencionalnost pomogla da shvatim kako ne postoji granica kada je riječ o stvaranju i umjetnosti, a ti su proizvodi na kraju postali doista traženi", govori Katarina, koja je svoj hobi pretvorila u stalni posao, a svaki proces izrade za nju je slobodno vrijeme, jer je dizajniranje ono u čemu istinski uživa.

image

Često i sama u prirodi ili na moru pronađe kamenje koje kasnije pretvori u ogrlicu ili naušnice

KATARINA ZLAJIC
image

Sve svoje radove Katarina izrađuje sama - iglom i koncem

KATARINA ZLAJIC

Čitajte i: Suradnja splitske dizajnerice i svjetskog fotografa: Majice s ovim printom želimo u ormaru

Priznaje kako joj je bilo izazovno istaknuti se među konkurencijom, s obzirom na to da se izradom nakita krenula baviti prije desetak godina, a u ovoj regiji ljudima je teško prihvatiti nešto novo, zbog čega je svoje proizvode plasirala u inozemstvo poslavši primjerke na platformu Not Just a Label, s kojom se predstavila na sajmu Fiera Di Vicenza u Italiji 2015. Tamo je upoznala jednu od urednica talijanskog Voguea, Saru Sozzani Maino, koja je u njoj prepoznala potencijal te je uvrstila na svoje stranice među novim brendovima.

image

Budući da je veganka, važno je da sve što nabavlja bude etički i ekološko

KATARINA ZLAJIC

Njezini proizvodi trenutačno se mogu kupiti u njezinom studiju u Podgorici te preko društvenih mreža, a u pripremi su web shop i veliki studio na otvorenom koji godinama žarko priželjkuje.

Linker
21. travanj 2024 01:00