Obiteljska stvar

Tata i kći stvaraju predivan namještaj! Istarski Fabrikat izgrađen je na obiteljskoj tradiciji i velikoj vještini

Spoj kćerinog ‘nosa‘ za posao te očeve vještine u obradi drveta i metala rezultirao je uspješnim brendom - upoznajte Jelenu i Edija Božića iz istarskog Fabrikata.

Elegantne police, stolovi, konzole i biblioteke minimalističkog dizajna proizvedene u manufakturi Fabrikat u Bujama odličan su primjer kako obiteljska tradicija utječe na moderni dizajn. Čak tri generacije Božića - djed Ivan, otac Edi i kći Jelena - uključeni su u stvaranje njihovog namještaja od punog drveta i metala za kojim u posljednje vrijeme vlada sve veća potražnja.

Tata i mama 25 godina su vodili salon talijanskog namještaja u Bujama

- Sve je počelo šezdesetih godina prošlog stoljeća s djedovom tokarskom radionicom u obiteljskoj kući. Iako danas više ne radi, njegovi savjeti su nam dragocjeni, kao i strojevi koje još koristimo. Tata je od njega naučio sve o obradi metala, a drvo mu je zanimacija za cijeli život. Većina narudžbi bila je po mjeri pa tata ima golemo iskustvo u crtanju, projektiranju i montiranju namještaja - govori Jelena Božić, koja u obiteljskoj manufakturi vodi webshop i društvene mreže te zajedno s ocem osmišljava proizvode i identitet brenda.

image
Edi Božić naučio je sve o obradi metala od oca Ivana, koji je šezdesetih godina otvorio tokarsku radionicu u obiteljskoj kući u Bujama.
Robert Marić
image
Obiteljski posao Jelena i njezin otac odlučili su oživjeti kad je on otišao u mirovinu, a ona na porodiljski dopust.
Robert Marić

Čitajte i: Recikliranjem starih predmeta Lara Antić i Hrvoje Prskalo napravili su impresivnu oazu za kreativno stvaranje

Fabrikat je, priznaje Jelena, nastao sasvim slučajno.

Poklopilo se da je djed otišao u mirovinu, a Jelena na porodiljni s danas četverogodišnjim sinom Bartolom. To je vrijeme iskoristila za preuređenje stare prabakine kuće na Ćićariji, a kad je ocu pokazala stol koji je planirala nabaviti, rekao joj je: "Pa nećeš ga valjda kupovati, to ću ti ja napraviti". Fotografiju tatinog stola objavila je na Instagramu i dobila gomilu lajkova, nakon čega je prijateljica zamolila da joj Edi napravi konzolni stolić.

image
Fabrikatov namještaj izrađen je od punog drveta domaćeg hrasta i oraha u kombinaciji s metalom i svaki komad može se personalizirati, a prodaje se putem webshopa.
Robert Marić
image
Namještaj iz Fabrikata oduševljava mlade i urbane, a među njima i glumica Csillu Barath-Bastaić.
Robert Marić

Čitajte i: Unikati od gline savršeno osvježavaju svaki prostor: Izrađuju ih talentirane keramičarke ‘novog doba‘

Bezvremenski dizajn uklapa se u klasično uređene interijere, ali i one moderne

- Kad sam shvatila koliko se ljudima sviđaju tatini radovi - a znam dobro koliko je kreativan i da ni u mirovini ne može mirovati - pala mi je na pamet ideja da pokrenemo obiteljski posao. Tata se oduševio i tako je nastao Fabrikat, koji je dobio ime po staroj istarskoj riječi za proizvod, odnosno proces stvaranja. Odmah smo odlučili da će sve što napravimo biti od punog drva domaćeg hrasta i oraha u kombinaciji s metalom. To je namještaj bezvremenskog dizajna, koji se odlično uklapa u klasično uređene interijere, ali i one moderne, pogotovo industrijskog stila. Svaki komad može se personalizirati, odnosno kupac može odabrati vrstu drveta i boju metala - kaže Jelena, dodajući da se cijene kreću od 400 kuna (za policu za cvijeće) do 10 tisuća kuna za velike biblioteke.

image
Sve je krenulo kada je Jelena preuređivala prabakinu kuću, a otac joj ponudio da joj izradi potrebne komade namještaja.
Robert Marić
image
Cijene se kreću od 400 kuna za policu za cvijeće do 10 tisuća kuna za biblioteke.
Robert Marić

Čitajte i: Porculan u ulozi platna: Djela mlade umjetnice poželjet ćete na stolu i u škrinjici s nakitom

Namještaj prodaju putem webshopa, a izložbeni primjerci mogu se vidjeti u njihovom salonu u Bujama, koji je oduševio i glumicu Csillu Barath-Bastaić. Upravo ona je, tvrdi Jelena, tipični kupac Fabrikatovih proizvoda - mlada, moderna žena koja traži nešto posebno, kvalitetno i drugačije.

image
Robert Marić
Linker
22. travanj 2024 14:09