Jana Kuvalja

Porculan u ulozi platna: Djela mlade umjetnice poželjet ćete na stolu i u škrinjici s nakitom

Akademska sklikarica umjetnosti daje uporabnu vrijednost izrađujući šalice, nakit i vaze ukrašene motivima iz prirode.

Nešto što se na početku činilo samo kao dobar hobi, razvilo se u uspješan posao - tako svoj brend Tekne opisuje akademska slikarica Jana Kuvalja (30), koja je odlučila zamijeniti slikarsko platno porculanom i keramikom te od njih izrađivati nakit i uporabne predmete.

image
TEKNE nakit je uoečatljiv i unikatan.
MIRNA KUVALJA

Naime, nakon magisterija na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, vratila se u rodnu Banju Luku te završila tečaj keramike. Ondje je naučila oblikovati glinu, “testirala” svoju vještinu izrađujući nakit za sebe, a uskoro je počela dobivati upite gdje ga je kupila. To ju je motiviralo da pokrene vlastiti brend.

Nakon završenog tečaja keramike Jana je počela izrađivati nakit za sebe, a potom i pokrenula brend Tekne.

image
Proizvodi Tekne mogu se naručiti direktno s web stranice teknejewelry.com
TEKNE

- Danas naš tim čini mala grupa prijatelja, a izrađujemo nakit od finog francuskog porculana, raznih glazura i pigmenata te s 24-karatnom pozlatom. U uporabnim predmetima kao što su vaze i šalice koristimo podjednako glinu i porculan, također sa zlatnom pozlatom, koja je u ove dvije godine, otkako brend postoji, postala naš zaštitni znak - opisuje Jana.

image
Vaze s potpisom Jane Kuvalje.
TEKNE

Njen se atelje Tekne, kao i kuća u kojoj živi, nalazi u neposrednoj blizini Banje Luke, a okružuje ga voćnjak i netaknuta priroda koji su joj ujedno i glavna inspiracija.

Najbolje se to vidi u kolekciji nakita za 2021. naziva “Nebesko”: nadahnuta je pejzažima i podijeljena na četiri dijela - crveni pakao, blistavo sunce, duboka tama i pjegavo nebo.

Upravo je ta kolekcija predstavljena lani na Tjednu mode u New Yorku.

image
Detalje za dom krasi 24-karatna pozlata.
TEKNE

- Pandemija je utjecala na naš posao, ali ta je revija bila golemi uspjeh za jedan mali nezavisni brend kao što je Tekne i definitivno nam je uljepšala proteklu godinu. Sve se dogodilo neočekivano, kad je stigao poziv platforme Flying Solo, koja okuplja mlade, nezavisne dizajnere, da u sklopu njihove revije nastupimo na Tjednu mode - objašnjava Jana.

image
Jana Kuvalja magistrirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu.
TEKNE

Proizvodi Tekne mogu se naručiti direktno s web stranice teknejewelry.com i nude mogućnost dostave za cijeli svijet, pa tako i za Hrvatsku, a u 2021., najavljuje Jana, šire prodajnu mrežu na europske zemlje. A kako im je Hrvatska prvi susjed, tu se nada i skoroj fizičkoj prodaji njenih unikatnih “slika u malom”.

Tekne možete pratiti i na Instagramu.

Linker
19. travanj 2024 14:46