Ukradi ideju

Kućni cvjetni laboratorij: Kreirajte svoj zeleni kutak u domu bez puno truda, lonaca i presađivanja

Nakon otkaza u tvrtki za projektiranje, krajobrazna arhitektica Maja Tomljenović osmislila je vlastiti posao - izradu drvenih stalaka s epruvetama za pelcanje‘ i uzgoj malog kućnog vrta u vodi koji je predstavila u magazinu Gloria IN.

Magični alat za “pelcanje” i male kućne čarolije - tako svoje komplete epruveta na drvenim stalcima naziva zagrebačka krajobrazna arhitektica Maja Tomljenović (34), vlasnica brenda Green&Out. U tom malom pokretnom kućnom laboratoriju moguće je uzgojiti razno sobno bilje i začine, a može poslužiti i kao vaza za rezano cvijeće. Stalci su od drva oraha, bukve i brijesta, a neki imaju utore za čavle sa stražnje strane pa ih je moguće ovjesiti na zid.

- Želja mi je bila da baš svatko, bez puno truda, lonaca i presađivanja, može kreirati svoj mali zeleni kutak u domu ili uredu. Moj moto je “budi alkemičar svog vrta”, a obična voda jedina je čarobna tekućina koju koristim - kaže Maja.

image
Epruvete za pelcanje dobar su izbor za one koji žele mali vrt u svom domu.
VEDRAN PETEH

Naime, ponekad je dovoljno uzeti reznicu - grančicu dužine 10 - 15 centimetara odrezanu pod kutem od 45 stupnjeva - da bi se u vodi uzgojila biljka. Da bi izbio korijen, treba otprilike dva tjedna, a za mjesec dana biljka je spremna za presađivanje. No, može se i ostaviti u vodi, u kojoj će neke od njih živjeti mjesecima.

- Na taj se način mogu uzgajati začini poput mente, bosiljka, kadulje i ružmarina, a od sobnog bilja begonija, monstera, čuvarkuća, sobni puzavac, šarena kopriva, filodendron, ljubičasta djetelina... Bitno je donji dio odrezane grančice očistiti od lišća i staviti u epruvetu tako da su dva-tri “čvorića” potopljena u vodi. Iz njih će uskoro izbiti korijenje - objašnjava Maja, dodajući da vodu u epruvetama treba promijeniti jednom tjedno.

Dobila otkaz i pokrenula svoj biznis

Na ideju da pokrene Green&Out došla je krajem prošle godine, kada je, zbog smanjenog opsega posla, dobila otkaz u tvrtki u kojoj je radila kao krajobrazna arhitektica. U sedam godina, koliko se bavila tim poslom, Maja je bila dio tima koji je projektirao zagrebački Park poginulih dragovoljaca Trnovčice, Eko kampus Puljane, terapijski vrt Borovje u Zagrebu, Park msgr. Ladislava Loine u Lukavcu...

A nakon što je dobila otkaz, poželjela je napraviti nešto svoje. Od malih nogu obožava biljke, a ljubav prema njima naslijedila je od majke Danice, računovotkinje koja je njihovu kuću ispunila zelenilom.

- U SAD-u i Kanadi su za uzgoj bilja vrlo popularne epruvete na stalcima, a kod nas nisam vidjela ništa slično. Napravila sam nacrte za stalke i dala ih izraditi u stolarskoj radionici u četiri modela i veličine. Najveći, Magnus, kvadratnog je oblika i ima devet epruveta, dok su u manjima po četiri. Osim za sebe, kupci ih često naručuju kao dar, a cijena se, ovisno o veličini, kreće od 200 do 300 kuna - dodaje Maja.

Plant to Go

U svakom paketu Green&Out nalazi se stalak, epruvete, štrcaljka za vodu i brošura s uputama za korištenje te popisom bilja koje se može uzgajati u vodi. Za one koji ne žele sami u potragu za biljkama, Maja je osmislila Plant to Go - kartonsku kutiju s četiri plastične epruvete s reznicama koje su već pustile korijenje, a zasad ih dostavlja na području Zagreba.

image
Maja je osmislila i Plant to Go, kartonsku kutiju s četiri plastične epruvete s reznicama koje su već pustile korijenje.
VEDRAN PETEH

Kombinacija je bezbroj - od onih korisnih, kada želite ubrati nekoliko svježih listića začina za jelo u kuhinji, do dekorativnih, kad se od više stalaka s epruvetama na zidu formira vertikalni vrt.

- Od bilja najčešće kombiniram puzavce i begonije, a od rezanog cvijeća lizijantuse, ružice, dalije, tulipane... Predivna jesenska kombinacija su lizijantusi i hamelacijum ili dalije i koraljni biserak. Asortiman planiram proširiti stalcima od stakla i metala te ponuditi uslugu stiliziranja interijera biljkama i cvijećem - najavljuje Maja Tomljenović.

Linker
17. travanj 2024 15:50