Bez brige s Dijanom

Djeca kod psihoterapeuta? Odlična ideja, a evo i zašto: ‘Oni vape za time da imaju taj prostor‘

U osmoj epizodi emisije "Bez brige s Dijanom" psihoterapeutkinja Vesna Hercigonja Novković objasnila je sve bitno o mentalnom zdravlju djece uslijed krizne godine koju su obilježile pandemija i potresi.

Prošlo je više od godinu dana kako je sve naše živote pogodila pandemija koronavirusa, a oni čiji se glas najmanje čuje sve to vrijeme zasigurno su djeca. Ovotjedna gošća Dijane Čuljak, psihoterapeutkinja Vesna Hercigonja Novković, razgovarala je o temama - kako se djeca nose s lockdownom, boje li se potresa više od svojih roditelja, je li ovisnost o internetu tako loša za njihovu budućnost. Gošća emisije Bez brige s Dijanom istaknula je da su djeca od samog početka pandemije izgubila rutinu, odlazak u školu, druženja. Jedno od ključnih pitanja je i - što utječe na djecu: obitelj ili okolina?

"Uvijek je obiteljska atmosfera broj jedan, uvijek bih gledala što se događa u obitelji, a tek onda što se događa šire. Što je dijete manje, to je veći utjecaj obitelji, što je dijete starije to je veći utjecaj vršnjaka i okoline izvan te obitelji", objasnila je psihoterapeutkinja odnose između obiteljskih i vanjskih utjecaja na djecu.

Čitajte i: Vesna Hercigonja Novković: ‘Djeca se mijenjaju, a školski sustav ostaje isti, ne zadovoljava njihove potrebe‘

Čitajte i: Psihoterapeutkinja upozorava: ‘ Djeca u pubertetu ne bi smjela biti središte života svojih roditelja‘

Zašto je dobro da dijete ode kod psihoterapeuta?

Iako je to kod nas još uvijek možda neuobičajena praksa, gošća je objasnila zašto je poželjno da djeca idu na psihoterapiju.

"Oni vape za tim da ih netko čuje, da imaju prostor bez procjenjivanja. Roditelji - što god da ti dijete ispriča, ne možeš pobjeći od toga da to procjenjuješ i sebe - njima to smeta i onda jedva čekaju neki svoj prostor gdje će moći filozofirati o sebi, istraživati sebe, izbaciti sve svoje nedaće i poteškoće koje imaju", kazala je psihoterapeutkinja Vesna Hercigonja Novković.

Za više pozitive i dobrih savjeta zapratite Instagram profil @bezbrigesdijanom.

Linker
19. travanj 2024 15:39