Pogled sve govori

Želimo li ljubav ili seks, otkrit će naše oči, evo kako

Ne kažu bez razloga da su oči ogledalo duše, a i da u njima sve možemo iščitati.

Studija provedena na Sveučilištu Chicago otkrila je da se naš pogled mijenja ovisno o tome želimo li ljubav ili seks. On gleda u tebe? Sviđaš li mu se ili mu se samo dopadaju tvoje obline? Ova studija baca novo svjetlo na to kako koga gledamo. Ovisno o tome želimo li ljubav ili seks, studija je otkrila da ćemo ljudima češće gledati u lice ako ih gledamo kao nekoga koga bismo mogli voljeti. S druge, pak, strane, ako nam je osoba seksualno privlačna, češće ćemo je gledati u tijelo. Ti će se pogledi dogoditi u samo pola sekunde, dok nesvjesno odlučujemo želimo li od te osobe - ljubav ili seks.

“Iako se trenutno vrlo malo zna o ljubavi na prvi pogled ili o tome kako se ljudi zaljubljuju, ovi obrasci ponašanja pružaju nam prvu naznaku toga kako ovi automatski procesi, poput pogleda, mogu razlikovati osjećaj ljubavi od osjećaja požude prema strancima", rekla je autorica studije Stephanie Cacioppo, inače direktorica High-Performance Electrical Neuroimaging laboratorija na sveučilištu Chicago.

image

Oči govore više nego što neki misle

PEXELS

Za ovu studiju, istraživači su provodili dva eksperimenta. Studenti Sveučilišta Geneva gledali su na računalu crno-bijele fotografije ljudi. U prvom dijelu eksperimenta, gledali su u fotografije heteroseksualnih parova, koji su gledali jedno u drugo ili je postojala bilo kakva interakcija među njima. U drugom dijelu, gledali su fotografije atraktivnih individualaca suprotnog spola, koji su gledali direktno u kameru, dakle u promatrača fotografije.

Nijedna fotografija nije sadržavala golotinju ili erotiku. U oba dijela eksperimenta, promatrače se tražilo da brzo odgovore osjećaju li gledajući u ljude na fotografijama nešto romantično ili seksualnu želju.

Nije bilo razlike u vremenu koje im je bilo potrebno da se odluče za jedno ili drugo, što pokazuje koliko brzo mozak može procesuirati takve osjećaje.

Međutim, analitika praćenja oka pokazala je različitost u uzorcima pomicanja oka, ovisno o tome imaju li romantične osjećaje ili samo seksualnu želju prema osobama u koje su gledali. Osobe koje su iskusile romantične osjećaje fiksirale su se na lice osobe, dok su oni, koji su osjećali požudu bili više fiksirani na tijelo osobe.

Linker
18. travanj 2024 11:52