STIGLI REZULTATI

Za ljubav dali bi sve ili ne? 10 stvari ipak se ne odričemo

Veliko istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku u Velikoj Britaniji povodom počekta prikazivanja Alis Fox na kanalu discovery+.

Premda su gotovo svi spremni zakleti se kako bi za ljubav dali sve, stihovi iz istoimene pjesme koju su u duetu otpjevali zadarski slavuji Mladen Grdović i Bepo Matešić na kraju, čini se, ostaju prazne riječi ili mrtvo slovo na papiru.

To barem proizlazi iz velikog sociološkog istraživanja koje je na uzorku od dvije tisuće muškaraca i žena u dobi od 18 do 65 godina provela Alis Fox, seksologinja i stručnjakinja za odnose. Povodom početka prikazivanja njezinog televizijskog serijala na kanalu discovery+, koje započinje 24. srpnja, Alis Fox je više od svega zanimalo što sve nismo spremni učiniti zbog ljubavi i veze s voljenom osobom.

image

Alis Fox je britanska novinarka, seksologinja i stručnjakinja za međuljudske odnose

PINPEP/SHUTTERSTOCK

Evo rezultata:

Prekid prijateljstva na zahtjev druge strane (94%)

Promjena religijskih uvjerenja (94%)

Odricanje od kućnog ljubimca (93%)

Mijenjanje političkih preferencija (91%)

Izbacivanje najdražih igračaka/medvjedića (90%)

Prelazak na vegetarijanstvo/veganstvo (86%)

Davanje otkaza na poslu (86%)

Navijačke sklonosti u sportu (83%)

Telefonski/video seks (78%)

Seks u troje (76%)

Ispitivanje je pokazalo da se gotovo polovica ispitanika našla u situaciji kad su zbog spašavanje veze morali birati između partnera i svojih preferencija, te životnih navika, a čak četiri petine je priznalo da njihova veza ne bi preživjela da se nisu prilagodili okolnostima i zahtjevima druge strane.

image

Ne tražite od partnera da se odrekne najdraže igračke iz djetinjstva

PINPEP/SHUTTERSTOCK

Zanimljivo je što su pritom mnogi lagali, pa je svaki peti u tajnosti nastavio raditi sve isto kao i dotad, a pred partnerom je "glumio" promjenu.

Znatna odstupanja u rezultatima osvisno o spolu pokazala su se u razlozima za prekid duge veze: čak 37 posto muškarac otišlo bi iz veze zbog uskraćivanja seksualnih odnosa, dok bi to učinilo svega 27 posto žena.

image

Otkaz nije opcija, ali preseljenje - jest

PINPEP/SHUTTERSTOCK

Serijal Alix Fox inače prati osam parova u dugim vezama u razdoblju od devedeset dana, a voditeljica s njima raspravlja o svim razinama njihova odnosa.

"Bit svakog odnosa je u prihvaćanju sebe i partnera. Iako se ponekad zanosimo idejom da smo jedno, to nipošto nije tako i to je put u propast. Veza je spoj dvoje različitih pojedinaca koji su se jedno drugome prilagodili na način da uspijevaju živjeti i funkcionirati zajedno. Jedno od glavnih pravila ljubavi je da u ljubavi nema pravila, te da je ključ uspjeha u prihvaćanju drugog i drugačijeg od sebe. Ipak, naše je istraživanje dalo dragocjene rezultate i pokazalo da su određeni uzorci ponašanja većini neprihvatljivi", izjavila je Alis Fox.

Pogledajte video

"Istraživanje je pokazalo da su mnogi Britanci spremni žrtvovati mnogo toga za ljubav i partnera. Čak 77 posto ispitanika privremeno bi se - pa čak i za stalno pod određenim uvjetima - preselilo u drugu zemlju da bude s voljenom osobom, što pokazuje da romantična ljubav i danas postoji", kaže Clare Laycock, direktorica zabavnog programa na kanalu discovey+.

Linker
17. travanj 2024 16:18