Stalno zabrinuti

Otrovni stisak tjeskobne privrženosti: Provjerite gušite li svog partnera i njegovu ljubav

Postoji nekoliko tipova privrženosti: izbjegavajuća, tjeskobna, bojažljiva i sigurna.

Kad kažemo za nekoga da "želi mnogo bliskosti i povezanosti" to zvuči nadasve romantično i poželjno, međutim teorija se često razlikuje od praktičnog života, posebno ako vi ili vaš partner ima "tjeskobnu privrženost". Ona se probudi mnogo lakše i brže i to zbog suptilnih promjena kod raspoloženja ili ponašanja druge osobe. Pogotovo ako je riječ o njihovom romantičnom partneru.

Kod nekoga tko ima anksioznu privrženost u romantičnim vezama, najgori mogući scenariji razviju se u sekundi, često se neke izjave ili radnje vide kao prijetnja cijeloj vezi i ljubavi. Ako vi imate takvu vrstu privrženosti nije vam strana situacija kad ne dobijete odgovor na poruku, odmah pomislite da ste nešto krivo napravili.

Ili pak, ako vam partner ne izjavljuje ljubav stalno, to tumačite kao da se hladi. Ako ste pak u vezi s nekime tko ima anksioznu, odnosno tjeskobnu, privrženost to zna itekako gušiti.

image

Anksiozna privrženost izjeda i onog tko ju ima i partnera

UNSPLASH

Znakovi da u vašoj vezi postoji tjeskobna privrženost

  • Skloni ste sumnjati ili preispitivati gdje je vaš partner.
  • Donosite zaključke naprečac, pogotovo ako ne dobijete poruku odmah ili osjetite da vas partner grli, ljudi ili kontaktira na drugačiji način.
  • Brinete se oko toga koliko često vi i partner komunicirate, ali na način koji vas izjeda.
  • Konstantno vam trebaju riječi potvrde kako biste osjećali da je vaša veza dobro.
  • Odbacujete svoje planove kako biste to vrijeme posvetili partneru ili dajete prednost partnerovom rasporedu nad svojim.
  • Dajete sve od sebe kako biste bili sigurni da će vaš partner htjeti ostati u vezi - ali na način koji nadilazi uobičajena ponašanja ili usluge.

Bez obzira na primjere koje pročitate u medijima ili testove koji postoje online, najbolji način da provjerite je li baš o tome riječ, je kroz razgovor s profesionalnim terapeutom koji vam može pomoći da bolje shvatite kakav je vaš stil privrženosti.

Linker
17. travanj 2024 15:18