Potraga za ljubavlju

Ljubavna savjetnica Ita Štefanek: ‘Moji savjeti kako pronaći savršenog partnera‘

Vlasnica riječke agencije za upoznavanje So Sweet već 20 godina uspješno spaja parove: nekima je bila i kuma na vjenčanju, a unatoč konkurenciji u obliku modernih aplikacija za upoznavanje, poput Tindera, njezin biznis i dalje opstaje.

Nikad nije kasno za ljubav - uvjerena je Riječanka Ita Štefanek, vlasnica najstarije hrvatske agencije za upoznavanje So Sweet. U 20 godina, koliko se bavi ovim poslom, Ita je sretno spojila stotine parova i bila kuma na desetak vjenčanja, a televizijski gledatelji poznaju je kao nekadašnju ljubavnu savjetnicu iz showa "Brak na prvu". U poslu joj je puno pomoglo vlastito ljubavno iskustvo - iza nje su dva braka, iz kojih ima kćer Saru i sina Leona, a trenutačno je u sretnoj vezi s Branimirom, kolegom iz razreda u osnovnoj školi - što je najbolji dokaz njezine teorije da ljubav ne pita za godine. U doba raznih digitalnih aplikacija za brzo pronalaženje partnera, Itina agencija čini se poput dinosaura koji je nekim čudom preživio, no ona nas uvjerava da nije tako.

"Poslujem odlično, a Tinder i Badoo mi nimalo nisu naštetili. Putem aplikacija partnere traže oni željni avanture, a mi smo za ozbiljne veze i brakove. Rijetko upisujem u agenciju mlađe od 30 godina, a najstariji klijenti bili su mi dva gospodina od 84 godine. Prvi, iz Crikvenice, je ostvario sretnu vezu sa Zagrepčankom, a drugom se gospođa iz Osijeka doselila u Rijeku. Doduše, s vremenom smo se i mi modernizirali: umjesto isključivo uživo, danas se razgovor pri upisu može obaviti putem videa jer imam klijente iz raznih gradova i inozemstva. Potraga idealnog ljubavnog partnera za njih meni nije posao, nego misija. Svim srcem navijam za njih, pomažem im u traženju i sretna sam kad uspiju", kaže Ita, koja se ovim poslom počela baviti sasvim slučajno - zbog bivšeg svekra koji nakon smrti supruge nikako nije uspijevao pronaći novu životnu suputnicu.

image

Ita Štefanek s partnerom Branimirom

JOSIP CEKADA CROPIX

U to je vrijeme bila na rodiljnom dopustu s kćeri i pomagala mu pišući oglase za upoznavanje u Areni i Plavom oglasniku. Na kraju je shvatila da je oko nje mnogo nesretnih ljudi koji se ne snalaze u potrazi za ljubavlju i, na sveopće čuđenje, dala otkaz u tvrtki u kojoj je dotad radila kao komercijalistica te pokrenula agenciju So Sweet. U to je vrijeme bila u braku s prvim suprugom, s kojim je bila u vezi od svoje osamnaeste.

"S vremenom smo se udaljili i prijateljski razveli nakon 10 godina braka. Drugi put sam se udala s 33, za devet i pol godina mlađeg partnera. Bila je to fatalna ljubav, koja se rasplinula jer smo krenuli na različite strane. Njega je više zanimao posao, a mene duhovnost. Kad smo se razveli, imala sam 40 godina i za mene je počeo novi život. Život bez supruga donio mi je puno slobodnog vremena za hobije. Posvetila sam se svemu što me zanimalo: duhovnosti, streljaštvu, jedrenju... U četrdesetima sam doslovce procvala. Kraj svojih brakova nisam doživjela kao pogrešan odabir, već dragocjeno životno iskustvo i učenje koje me nadogradilo kao osobu. To nije bio neuspjeh, nego životna škola kroz koju sam bolje upoznala sebe. Pomoglo mi je i u poslu, jer danas bolje razumijem ljude i razne faze ljubavi", govori Ita.

image

Ita Štefanek sa sinom Leonom

JOSIP CEKADA CROPIX

Nekoć su se, otkriva, u njezinu agenciju puno više prijavljivali muškarci, a danas je podjednako i žena. Najčešće su to žene koje zbog karijere nisu uspjele ostvariti obitelj te one koje žele dijete, a ne mogu naći adekvatnog partnera. Muškarci su obično razvedeni i razočarani vlastitim pogrešnim odabirima pa im ona pomaže da pronađu onu pravu.

"Svi na prvi susret dolaze s dozom napetosti i uzbuđenja. Bitno je tada ne govoriti o svojim lošim životnim iskustvima i problemima jer potencijalni partner nije psihoterapeut. Radije popričajte o svom stilu života: što vas raduje, u čemu uživate, koje su vam zajedničke zanimacije", preporučuje Ita.

Svog sadašnjeg partnera i sama je pronašla zahvaljujući zajedničkom interesu za duhovnost. Nakon osnovne škole, u kojoj su išli u isti razred, godinama se nisu sreli, a onda ih je ove godine spojio poznanik radi izmjene iskustava o energetskoj terapiji.

"Nas dvoje smo vrlo slični, oboje smo s jedne strane introverti, a s druge slobodnog duha. Bez obzira na sve životne brodolome, nikada nisam izgubila vjeru u ljubav. Samo što danas, kao izgrađena osoba, vjerujem da je ona duboko povezana s osjećajem osobne slobode. Ne treba se bojati zrelih godina, one donose mudrost i otvaraju nove prilike, a najvažnije je to što u njima dobro znate što želite, a što ne" zaključuje Ita Štefanek.

ITINIH PET PRAVILA ZA SRETNU VEZU:

  • Volite sebe i pružite ljubav partneru
  • Poštujte sebe, svoj prostor i vrijeme, kao i partnerovo
  • Budite slobodni i dajte partneru slobodu izražavanja vlastite prirode
  • Budite prisutni u vezi
  • Budite podrška u lijepim i manje lijepim trenucima

Linker
05. ožujak 2024 18:44