Nemojte se zaletiti

Iskažite svoje emocije jezikom cvijeća: Što simboliziraju ružičaste, a što žute ruže?

Jeste li znali da svaki cvijet sa sobom donosi određenu poruku? Ovoga Valentinova izađite iz zone komfora i personalizirajte svoj dar voljenoj osobi prema emociji koju osjećate.

Nema nelagodnijeg osjećaja od onog koji se nazire na licima muškaraca koji na Dan zaljubljenih šetaju gradom s cvijetom u rukama i čekaju svoje bolje polovice. Među njihovim cvjetnim odabirima uvjerljivo vode crvene ruže pa je efekt iznenađenja doista teško postići. Izlizane tradicije Valentinova često stvaraju stres muškarcima, ali i ženama, no neka digne ruku onaj kome nije drago primiti znak pažnje, posebno od voljene osobe.

Ruže su svakako kraljice cvijeća pa je tako i njihova simbolika prilično važna pa, ako ste se već odlučili za darivanje ovog klasičnog svijeća, unesite malo pažnje i izrazite njime ono što doista osjećate.

Jezik cvijeća je stoljećima poznat u europskim i azijskim zemljama, a ta je simbolika sveprisutna i kod Shakespearea, koji je u svojim djelima upravo pomoću određenog cvijeta inicirao namjeru ili emocionalno stanje određenih likova. Još je u antičkoj mitologiji starih Grka i Rimljana cvijeće imalo važnu ulogu jer je ono predstavljalo izražaj određenog osjećaja pa tako, primjerice, narančin cvijet znači čednost, čistoću i ljupkost, dok crvena krizantema znači "volim te". U 19. stoljeću porastao je interes za istraživanjem jezika cvijeća pa su se njime prenosile poruke koje se nisu mogle govoriti naglas.

Povodom nadolazećeg Valentinova, pokažite voljenoj osobi svoje osjećaje na jeziku cvijeća. U nastavku donosimo mali vodič za savladavanje cvjetne simbolike.

Čitajte i: Donje rublje koje će istaknuti vašu osobnost: Posvetimo Valentinovo prihvaćanju vlastitog tijela

image

Ako ste se tek zaljubili, bijela je ruža idealan izbor.

UNSPLASH
  • Čistoća uvijena u bijelo

Bijela boja predstavlja čistoću i nevinost, a isto je i kada je riječ o ružama. One su znak mladosti i novog početka pa su idealan poklon prilikom rođenja djeteta. Što se tiče Valentinova, bijele ruže su odličan izbor za sve parove koji su tek uplovili u ljubavne vode jer nose značenje svježeg početka.

image

Želite li pokazati svoju strast i privrženost, tada je crvena ruža najbolji izbor.

UNSPLASH
  • Crvena strast

Iako je to već svima poznato, crvena ruža jedan je od načina za izraziti ljubav i strast. Crvene ruže su svakako omiljen izbor kada je riječ o poklonu povodom Valentinova, no u slučaju da ste partnera upoznali nedavno, možda biste trebali razmisliti o nekoj drugoj boji. Ako vas partner iznenadi buketom crvenih ruža, to prezentira njegove jake i strastvene osjećaje prema vama.

image

Osim djevojci, ružu ružičaste boje možete darovati i prijateljici, majci, kolegici...

SHUTTERSTOCK
  • Ljubaznost na ružičasti način

Smještena negdje između bijele nevinosti i strastvene ljubavi, ružičasta ruža progovara u ime zahvalnosti, sreće i ljubaznosti. Ona je odličan izbor za sve prilike u kojima nekome želite reći "hvala", ali i kao poklon prijateljima, obitelji ili dragoj osobi koja ovaj dan provodi sama.

image

Kad je Valentinovo u pitanju, možda je bolje da žutu ružu preskočite.

SHUTTERSTOCK
  • Nepovjerenje u žutom odijelu

Iako su prelijepe baš kao i njihove sestre u drugim bojama, žute ruže jedan su od načina za iskaz ljubomore, zavisti i nevjere, ali i nepovjerenja. Stoga, ako vam žute ruže upadnu u oko povodom Dana zaljubljenih - zaobiđite ih.

Čitajte i: Uoči dana zaljubljenih najpoznatija ‘srce‘ vaza s talijanskim potpisom dobila novi dizajn

image

Ako je to bila ljubav na prvi pogled - ova, ljubičasta nijansa ruže, to će jasno reći.

UNSPLASH
  • Ljubičasti počeci

Ljubičasta ruža označava ljubav na prvi pogled i upravo je idealan odabir za sve one koji sa svojim partnerom obilježavaju prvo Valentinovo, kao i za sve one koji su baš povodom Dana zaljubljenih nekome odlučili iskazati ljubav. U svakom slučaju, ako dobijete buket ljubičastih ruža, znači da nečije srce ubrzano kuca kada vas ugleda.

Linker
18. travanj 2024 11:16