Kako točno znati

Doznajte imate li posla s narcisom i u kojoj ste od moguće 4 faze odnosa

Još uvijek se ne zna točan uzrok koji kod osobe dovodi do narcističkog poremećaja ličnosti, no postoje propisani testovi koji stručnjacima pomažu da ga dijagnosticiraju.

Tanka je granica između samopouzdanja i samodopadnosti, odnosno između ponašanja koje se može opisati kao narcizam, ali koje ne znači da osoba ima poremećaj. Nakon što smo spoznali da postoje različite vrste narcisa postavlja se pitanje koja je razlika između određenih narcističkih crta ličnosti ili možda izraženog samopouzdanja i pravog poremećaja. Psihoterapeutkinja Leila Parić tumači da je osnovna razlika u tome što svatko od nas može misliti da je u nečem dobar, zabavan ili pametan - i to se zove samopouzdanje. No, čak ako i jesmo u nečemu najbolji jer smo na tome radili, to ne znači da se smatramo najboljima.

"Najbolji, najpametniji, najljepši, najduhovitiji, najšarmantniji, najbolje se odijeva - sve mora biti u apsolutnim superlativima. O sebi komuniciraju u superlativima, i ne priznaju ničiju drugu percepciju, čak i ako im nešto pobiješ s činjenicama, oni to jednostavno ne čuju", objašnjava Leila Parić.

image

Narcistički poremećaj teško je dijagnosticirati

PEXELS

Tvrdi da zdrava osoba neće imati narcistične crte, ili će ih imati u manjoj mjeri, ako osoba s kojom razgovaraju ima objašnjenje zašto je u nečemu bolja od njih. "U negativnim okolnostima, ako im pokažeš bilo koji oblik kritike, pojadaš se, pokažeš vlastitu bol ili slabost, postaješ totalno isključen i ne zanimaš ih", dodaje psihoterapeutkinja.

Narcistički poremećaj ličnosti, definiran je kao kontinuirani uzorak grandioznosti u fantaziji ili ponašanju, konstantna potreba za divljenjem, manjak empatije u ranoj odrasloj dobi. "Narcistički poremećaj ličnosti teško se dijagnosticira, radi se skala upravo zbog toga što svi imamo neke crte koje mogu nalikovati narcizmu, a postoje i drugi poremećaji koji u nekoj mjeri mogu izgledati kao narcistički poremećaj (primjerice, histrioni koji su skloni dramatiziranju ili borderline kojima je iznimno teško održavati intimne odnose). Dijagnozu može postaviti psihijatar, procjena se donosi na temelju testova, a da bi se nekome dijagnosticirao narcistički poremećaj ličnosti mora imati pet od sljedećih devet točaka", navodi Leila Parić.

image

Iako mnogi mogu sumnjati, ipak dijagnozu postavljaju psihijatri

PEXELS

Devet značajki koje posjeduju narcisi

  • Grandiozni osjećaj vlastite važnosti
  • Preokupacije s fantazijama o neograničenom uspjehu, ljepoti, briljantnosti, ljepoti ili idealnoj ljubavi
  • Vjerovanje da je osoba jedinstvena i da je mogu razumjeti i s njom se povezati samo drugi posebni ljudi, visokog statusa
  • Potreba za pretjeranim divljenjem
  • Osjećaj prava na nešto
  • Interpersonalno ponašanje koje je iskorištavajuće (iskorištava druge)
  • Manjak empatije
  • Zavist prema drugima i uvjerenje da su drugi zavidni na tu osobu
  • Arogantno ponašanje i stavovi

Još uvijek se ne zna što je točan uzrok narcističkog poremećaja ličnosti. Smatra se da je to vjerojatno kompleksniji proces koji može biti povezan s okolinom, odnos roditelj - dijete koje je ispunjeno pretjeranim divljenjem ili pretjeranim kritiziranjem.

image

Narcisi su u većini kao djeca bili kritizirani i zanemarivani, ili pak previše zaštićeni

PEXELS

"Iako se smatra da su narcisi netko kome se previše divilo u djetinjstvu, što i može biti istina, više je slučajeva da su to djeca koja su bila pretjerano kritizirana, koje su roditelji odbacivali i bili prema njima emotivno hladni. U većini slučajeva nedostajalo im je pažnje i ljubavi pa su morali sami unutar vlastitog ega izgraditi osjećaj vlastite vrijednosti, koja je naravno prenapuhana. Neki kažu da to mogu biti naslijeđene osobine. Neki istraživači misle da kod biološki osjetljive djece u kombinaciji sa stilom roditeljstva koji je previše zaštitnički ili je previše distanciran, također može doći do narcističkog poremećaja ličnosti", objašnjava psihoterapeutkinja.

Narcisi prema ljudima u svojoj okolini uglavnom koriste emocionalnu manipulaciju, kako bi postigli svoje ciljeve i stekli nadmoć. Svaki odnos s narcisom ima svoje četiri faze, a ako sumnjate da imate posla ili odnos s nekim od njih, mogu vam pomoći da shvatite u kojoj ste.

image

Svaki odnos s narcisom prolazi kroz 4 faze

PEXELS

Četiri faze narcističkog odnosa

  • 1. faza Idealizacija: Ovo je možda i najopasnija faza. Tu se događa onaj love bombing i najčešće se događa na početku veze. Narcis obasipa nevjerojatnom pažnjom i izljevima ljubavi pa će se druga osoba osjećati zaista posebno, oni ju tretiraju točno onako kako žele. Narcisi imaju nevjerojatan osjećaj za ono što druga osoba hoće, u tom su jako dobri. U toj fazi imaš osjećaj da ti nikad ne može dosaditi s tom osobom. U toj fazi kao da si opijen ljubavi. Vrlo brzo imaš osjećaj, da je to to... da bi to sve moglo biti prava ljubav.
  • 2. faza Devaluacija: Kad se osoba "zakači", i kad se narcis u to uvjeri, krene druga faza koja se zove devaluacija. Narcis će se u početi ispričavati, mijenjati i postojat će sve manipulativniji. Prvo će to biti suptilno, to će biti kritike obitelji, prijatelja, zatim kreće izolacija. To su sve metode koje se koriste u emotivnoj manipulaciji. Onda će početi prikrivanje, mijenjanje činjenica u komunikaciji, laganje, mogu postati verbalno agresivni, vrijeđati, optuživati, osramoćivati, prijetiti, guilt tripati (‘ti si ovakva, ti si onakva‘), postaju jako sarkastični. U toj fazi su prisutne isprike i opravdavanje nasilničkog ponašanja. Osoba koja je u vezi s narcisom će opravdavati njegovo ponašanje. To je djelomično jer su još pod utjecajem prve faze idealizacije pa ne mogu vjerovati što se događa. Osim toga love bombing može biti vrlo adiktivan. Nadaš se da ako opravdavaš njihovo ponašanje i ako ćeš biti dovoljno dobra, onda će se vratiti ta osoba.
  • 3. faza Odbacivanje: Onaj tko odbacuje je narcis. Kad narcis dovoljno iscijedi partnera, nema divljenja s druge strane, padanja u nesvijest i superlativa, više ne može dobiti od partnera ono što mu treba. I ne, narcis ne ostavlja, on samo odbacuje. Narcisi gotovo nikad ne ostavljaju, jedino ako primijete da im je u život došao neki upgrade, osoba koja im može poslužiti za nešto bolje. Za ono što misle da je bolje. Ako to ne pronađu, onda će partnera jednostavno ignorirati, od te veze će samo tražiti ono što njima paše.
  • 4. faza Lebdenje: Pokušaj povratka u život. Ako narcis u fazi prije, odbacivanja, pronađe drugu osobu, ili iz bilo kojeg razloga prekine odnos, možda će se pokušati vratiti u partnerov život. Primjerice ljudi koji su bili u braku s narcisom i imaju djecu, on će to koristiti da bi prijetio i dalje. U slučaju da kod druge osobe ne pronađe što je tražio (a narcisi nikad ne pronađu ono što traže) mogu se pokušati vratiti. Laički rečeno narcis vas drži u rezervi, ne daju da idete dalje.
Linker
12. ožujak 2024 13:38