Pet metoda

Blagdanski izazovi: Kako ‘preživjeti‘ obitelj ove godine

Donosimo lako primjenjive strategije koje će vam pomoći upravljati ‘lako zapaljivim‘ odnosima i uzburkanim osjećajima.

Nije svakome do slavlja jer je, eto, najljepši dio godine pred vratima. Nismo svi isti. Nametnutu normu da se tijekom blagdana moramo osjećati savršeno, katkad doživljavamo poput udava omotanog oko vrata. Kako se Božić približava, tako nas taj izdajnički Grinch sve više steže: javljaju se tjeskoba, nervoza, osjećaj da nas nešto svrbi ispod kože. Postoje deseci razloga zbog kojih smo takvi: tuga zbog gubitka voljene osobe bez koje nam se ne izlazi iz kreveta a kamo li slavi, raskid veze baš pred blagdane ili razvod, činjenica da bismo htjeli iz srca, djetinje iskreno, doživjeti Božić bez potrošačke groznice koja nas je poput elementarne nepogode razbacala po dućanima, a ne uspijeva nam. Nosimo pune vrećice jer to svi rade, peglamo kartice pokušavajući kupiti ono što se kupiti ne može. Sve bismo to mogli podnijeti da nema rituala obiteljskog okupljanja oko blagdanskog stola. Problem je u tome što nam, koliko god ih voljeli, članovi obitelji uvijek mogu pritisnuti crveni gumb i navesti nas prekoračiti liniju obrane od provale zatomljene ljutnje, frustracija i zamjeranja zbog starih rana koje su nam nanijeli.

image

A tko vama dolazi u goste ovih blagdana?

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Obiteljske uloge

Donosimo pet strategija kako upravljati sobom i preživjeti sudar stvarnosti s nametnutim idealom iz božićnih filmova, a da pritom ne izreknemo riječi koje kasnije nećemo moći povući.

Svaka strategija podrazumijeva upravljanje, stoga na susret s obitelji gledajte kao na upravljanje kriznom situacijom. Zašto? Unutar obitelji često se igraju određena uloge. Netko je "buntovnik" dok druga osoba preuzima ulogu "miritelja". Imamo "dobrice", "provokatore", "hvalisavce", "submisivne" koji sve trpe. Taj fenomen stručnjaci uspoređuju s homeostazom (održavanje fiziološke funkcije organizma). Radi se o tome da obitelji nastoje ostati iste bez obzira na sve. Pokuša li netko "poljuljati" čamac ponašajući se drugačije, obitelj će ga htjeti vratiti na staro, pišu stručnjaci na psihološkoj platformi Cadence Psychology. Stvar je u tome da ako ste rasli i razvijali se tijekom godine, oni vas možda neće dočekati raširenih ruku: ne znaju što bi s vama bez uloge koju ste odbacili. Podbadat će vas, kritizirati i to je razlog zbog kojeg vam treba strategija. Obitelji se često drže ukorijenjenih obrazaca ponašanja: naučite li upravljati situacijom poput vještog menadžera, nećete dozvoliti da vas uvuku u taj vrtlog.

image

Harmonični obiteljski odnosi često su realnost samo na filmu

IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM STILLS/PROFIMEDIA

Strategija ‘priznaj i pregovaraj‘

Ne možete podnijeti stalno iste blagdanske pjesme. Umjesto da planete kad mama po tko zna koji put vrati na početak tradicionalnu božićnu "Narodi nam se kralj ..." prvi korak je priznati da vam je okej što ona voli tu pjesmu. Možete joj reći: "Znam da je obožavaš". Sljedeći korak je pregovaranje. Dodajte: "Što kažeš na to da ti pustim nešto drugo? Moglo bi ti se svidjeti." Ona i dalje može odbiti, ali vaša strategija učinit će ju sklonijom da kasnije uvaži vašu želju.

Strategija ‘trijezna glava‘

Sve je jasno. Ne posežite za alkoholom. Alkohol je okidač za tjeskobu. Osim toga, loše utječe na najvažnijeg saveznika na obiteljskom okupljanju, vaš mozak. U početku će vas čašica više oraspoložiti, ali malo po malo izgubit ćete sposobnost reguliranja afekta. Bit ćete ranjivi, lakše ćete planuti i ponajprije sebi pokvariti blagdane. Dakle, oprezno s alkoholom kako biste mogli kontrolirati svoje postupke i upravljati situacijom.

image

Ne dozvolite da vam drugi pokvare ove lijepe dane

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Strategija ‘moja linija obrane‘

Granice su najvažnije na božićnom okupljanju. One znače konkretno odrediti koga ćemo i što pustiti u naš osobni prostor, fizički i mentalno. Imate li člana obitelji koji vam posebno smeta, granice su dvostruko važnije. Morate ih utvrditi unaprijed. Sjedite nekoliko minuta u miru kako biste odlučili što ćete od obiteljskog Grincha podnijeti, što nećete i kako ćete se ponašati pokuša li ignorirati vaše granice. Što god odlučili, neka bude jednostavno i lako primjenjivo. Po potrebi ispišite zaključak na papir ili u bilješke mobitela. Posebno istaknite što će za vas biti prekoračenje granica.

Strategija ‘friška figa‘

Obiteljski Grinch mogao bi pregaziti vašu liniju obrane. Vjeruje da to može. Želi vašu reakciju. Nemojte ju dati. Krene li vas pritiskati, napustite sobu. Uz smiješak i uljudan izgovor, poput odlaska na toalet ili na balkon gdje ćete se u miru ispuhati. Dok se "hladite", zamislite lice svog Grincha nakon što ste mu umakli. Vidjet ćete da ćete se osjećati bolje. Po potrebi ponovite postupak. Najvažnija stvar je to da kad kažete da ćete napustiti sobu, onda to i učinite kako bi Grinch zapamtio što slijedi pokuša li opet prijeći vašu liniju obrane.

image

Sjećate li se Bridget Jones kako je solirala na blagdane?

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Strategija ‘biram bitku‘

Dolazite li na obiteljski blagdanski ručak s partnerom prvi put, pitajte ga ili ju kako se osjeća, što očekuje od upoznavanja s vašom obitelj i što mu ili joj možete pružiti kako biste oboje izdržali dan. Nemojte dopustiti da vaš partner bude ispitivan, kritiziran ili osuđivan. Ako ste unatoč svim mjerama opreza upali u zamku starih obiteljskih uloga, pobrinite se da partner zna o čemu je riječ i ostane izvan obiteljske "psiho drame". Nema li druge, ispričajte se i otiđite ranije. Upravljati svojim osjećajima i kriznom blagdanskom situacijom znači birati svoje bitke. Borba s napornim rođacima na prvom predstavljanju svog partnera nije jedna od njih.

Linker
21. ožujak 2024 00:42