Učenje kroz igru

Mindfulness trening za djecu: Kako izbrusiti mentalne sposobnosti na zabavan i opušten način?

Umjesto ispunjavanja uobičajenih dječjih želja, roditelji im mogu darovati koristan alat koji će im biti koristan tijekom cijelog života i tko zna, možda im odrediti uspješniju budućnost?

Umjesto novog mobitela, laptopa, bicikla ili igrače konzole, uobičajenih dječjih želja na kraju školske godine, odnedavno je moguće mališanu darovati brušenje mentalnih sposobnosti na zabavan i opušten način. Osim učenja stranih jezika, programiranja ili brzog čitanja, otvara im se mogućnost usavršiti vještinu koja će sve to objediniti a da mališani nemaju osjećaj da su na dodatnoj, produženoj nastavi već na početku fantastične avanture.

Nastave li se razvijati u tom pravcu, ta bi im avantura mogla dati koristiti mentalne alate prijeko potrebne za uspjeh u onim poljima koje odaberu u školi. Mnogo će lakše pamtiti, fokusirati se, zaključivati, prilagođavati se raznim društvima i okolnostima, komunicirati, kanalizirati osjećaje, prenositi drugima svoje zamisli. Riječ je, naime, o jednostavnoj mindfulness metodi brušenja mentalnih sposobnosti prilagođenoj djeci. Naime, od sredine kolovoza mališani imaju mogućnost pohađati "MiniMental - ljetni klub" na otvorenom, u Zagrebu.

Prisutni u sadašnjosti

Cilj mu je, kaže Sandra Župarić, magistra psihologije i voditeljica tima Mentalni Trening, najmlađima pravovremeno pružiti alate koji će im koristiti cijeli život. Umjesto "funkcioniranja online", djeca će u kampu učiti kako živjeti sada i ovdje, snalaziti se u društvu vršnjaka, kako komunicirati o svojim potrebama s okolinom ali i aktivno slušati druge - umjesto da slobodno vrijeme provode zadubljeni u igrice. Na upit što znači ulagati u mentalno zdravlje djece tehnikama mentalnog treninga i što je Mindfulnessa za djecu, Sandra Župarić pojašnjavajva:

"Kao članovi tima Mentalnog Treninga odlučili smo uz grupne programe za odrasle kreirati i dječje programe te popularne tehnike. Jako je važno naučiti ih u formativnoj dobi kako usmjeriti pažnju na bitno, na sadašnji trenutak. Poduka o tome kako usmjeriti fokus i bolje zapažati ono s čim se nose u konkretnom trenutku, koristit će im cijeli život".

Treba dodati kako se Mindfulness tehnikom za odrasle ili Mindfulness-Based Cognitive Therapy razvija usredotočena svjesnost, usmjeravanje naše pažnje i pozornosti na određene misli, emocije ili stvari prisutne u sadašnjem trenutku. Skloni smo misli, zapažanja, osjećaje ubacivati u uvijek iste (često pogrešne) mentalne ladice, a mindfulness tehnika nas uči kako ih odbaciti, potpuno usredotočiti na određen osjećaj, misao, predmet ili situaciju i sagledati ih u novom svjetlu, iz novog kuta, uvidjeti ono što nam je prije promicalo. Ukratko, učimo kako razmišljati izvan okvira. Što prije shvatimo da je "out of box" razmišljanje poželjna osobina, to bolje. Što to znači kad je riječ o djeci?

Jednostavne aktivnosti

"Mindfulness ljetni trening za djecu daje im mogućnost utvrditi i unaprijediti već stečeno znanje i vještine u tom polju, dok smo za djecu koja se prvi put susreću s našim radom, osmislili uvodni program i upoznavanje s osnovama. Konkretno, učimo ih tehnikama opuštanja, kako bodriti sami sebe tako tijeku svojih misli dati pozitivan predznak, kako sebi postaviti dostižne ciljeva, ojačati samopouzdanje i podučiti djecu kakav stav trebaju zauzeti kako bi svojoj okolini odaslali poruku da vjeruju u sebe i svoje sposobnosti", pojašnjava Sandrina kolegica, magistra psihologije Dajana Čopec dodajući da se radi o jednostavnim aktivnostima koje djeca kasnije mogu samostalno primjenjivati te uključiti u njih svoje roditelje i prijatelje.

Znamo da su djeca znatiželjna, vole usvajati nova znanja, međutim problem je u tome da se nekima ne sviđa način učenja. Tim više ako je klasičan, “ex cathedra”, dijete željno kreativnih izazova i aktivnog učenja, pobunit će se.

image

Što prije shvatimo da je "out of box" razmišljanje poželjna osobina, to bolje.

VITOLDA KLEIN/UNSPLASH

Vjera u vlastite snage

"Svi su naši programi za djecu su interaktivni, igrom se odmičemo od klasičnog predavačkog obrasca, koristimo, primjerice, glumu ili pantomimu. Dajemo djeci priliku da sama dolaze do zaključaka čime unapređuju vjeru u sebe. Program im može pomoći promijeniti doživljaj i pristup učenju, mogu ga jednostavno primijeniti i u školi", pojašnjava Lea Dogan, apsolventica psihologije i članica tima Mentalnog treninga.

Program će se od sredine kolovoza održavati na otvorenom u Zagrebu, a prijave se primaju najkasnije do početka kolovoza (na stranici www.mentalnitrening.hr) Program se održava u manjim grupama s dvije voditeljicama. Poludnevni kamp je predviđen za osnovnoškolce od drugog do osmog razeda, u dvije grupe ovisno o dobi. Starija skupina, od 5. do 8.razeda osnovne škole može se uključiti u ljetni klub u razdoblju od 22. - 26. kolovoza, dok je za mlađe, od 2.do 4. razreda predviđen termin od 29. do 2. rujna. Kaže se da se nikad ne zna što se krije u djetetu, klub u kojem će naučiti izbrusiti mentalne vještine, pomoći će im otkriti što žele i na vrijeme ih usmjeriti u željenom pravcu.

Linker
18. travanj 2024 23:54