Bez brige s Dijanom

Ugledni psihijatar otkriva kako prepoznati psihopata: ‘Nema empatiju i druži se s ljudima isključivo iz interesa‘

U novoj epizodi emisije "Bez brige s Dijanom" dr. Hrvoje Handl govorio je o maskama koje svi imamo i kako one utječu na naš život te kako izgleda pravi pravcati psihopat.

Psihijatar i psihoterapeut kliničke bolnice Sv. Ivan u zagrebačkom Jankomiru dr. Hrvoje Handl, gost ovotjedne emisije "Bez brige s Dijanom", dotakao se mnogih zanimljivih tema koje spadaju u mentalno zdravlje, kao i one koja je još uvijek svojevrsni tabu - kako prepoznati psihopata.

Čitajte i: Psihijatar Hrvoje Handl upozorava na gorući problem: Glad za ljubavlju dovodi do poremećaja prehrane

"On nema empatiju, nema savjest, djeluje isključivo o svom interesu i druži se s ljudima iz interesa. Također, on ima partnericu iz interesa, a ne iz ljubavi - to je pravi pravcati psihopat. Njemu tuđi osjećaji ni na koji način nisu važni", otkrio je Handl, dodavši da takvih ljudi doduše ima jako malo.

"Ovaj pravi narcistični poremećaj ličnosti je jako opasan kao i pojedinci koji ga imaju. Oni se mogu nalaziti na jako visokim pozicijama u društvu i vrlo uspješno zarađivati puno novca dok od toga imaju osobni interes", istaknuo je psihijatar.

Svi nosimo maske

Svatko u životu nosi neku masku, odnosno različite vrste osobnosti (za posao, za obitelj, za prijatelje) kako bi lakše podnio izazovne situacije u životu, ali se njih onda teško rješava. Handl kaže da nam one u jednom mjeri pomažu, ali i odmažu.

"Pomažu nam da opstanemo u ovom svijetu u kojem svi nose maske. Zato mi djecu ni djeca nas ne razumiju jer ona ne nose maske. A odmažu nam ako se poistovjetimo sa svojim maskama. Tada može doći do poremećaja ličnosti", objašnjava Handl.

Čitajte i: Stručnjak iz Jankomira: ‘Moramo mijenjati predrasude da su muškarci jaki i ne plaču, ali i da su žene slabe‘

Nema savršene majke

Prva maska koju stvaramo, kaže Handl, je ona kada gledamo u majku, ali vidimo da je ona negdje odsutna.

"Gledamo u nju, ali vidimo da je odsutna. I onda kada je uspijemo "zavesti", u njezinim očima se dogodi onaj poznati 'glimpse in mother's eyes' te tu shvatimo s čim smo je pridobili. Majke koje ne vide svoju djecu takvima kakva jesu grade u njima lažne osobe od najranijih dana ", rekao je Handl te poručio kako bez obzira na sve nema savršene majke niti tome trebamo težiti.

Za više pozitive i dobrih savjeta zapratite Instagram profil @bezbrigesdijanom.

Linker
19. travanj 2024 22:11