BEZ BRIGE S DIJANOM

Terapeut Laszlo Pinter: ‘Iz tijela mogu iščitati kako osoba diše, a glas je jedna od najvidljivijih ekspresija‘

Mentalno zdravlje tema je koja se do unazad nekoliko godina itekako tabuizirala. Potaknuti idejom kako je krajnje vrijeme da demistificiramo psihološku pomoć, približimo je našim čitateljima, ali i široj javnosti, pokrećemo video format Bez Brige urednice i voditeljice Dijane Čuljak. Svakog ponedjeljka na portalu Gloria.hr govorimo o mentalnom zdravlju, nudimo savjete i pomoć, a u goste dovodimo vodeće stručnjake.

U ovotjednoj emisiji Bez Brige, Dijana Čuljak ugostila je Laszla Pintera, suosnivača Centra za integrativni razvoj u Zagrebu. Uvodno je priznao kako se psihoterapijom počeo baviti iz znatiželje jer je imao osjećaj da postoji još nešto duhovno što mora otkriti.

Potreba za spoznajom sebe, stvarnim doživljajem sebe i svoje svrhe je ljudska potreba. Najosnovnije duhovno pitanje osobnog razvoja je - tko sam ja? Cilj je da se okrenemo prema sebi i postavimo si to jasno pitanje. Zato moramo spoznati što za svakoga od nas znači Više Ja, Niže Ja, ali i što su naše maske.

"Niže ja i maska nas ograničavaju da shvatimo tko smo, Više Ja je ono što tražimo i čemu težimo. Dok nemamo sjedinjenosti između vanjskog i unutarnjeg Ja – imamo osjećaj da nam nešto nedostaje. Niže Ja potiče iz naše sebičnosti, egocentričnosti, strahova, potrebe da se obranimo od svega lošeg što nam prijeti, života i ljudi. U osnovi je rezultat trauma, pritom ne vidimo da čineći to nekada i mi postajemo loši. Ako me netko povrijedi, jedini način da se osjećam dobro je da vratim istom mjerom – to dolazi iz Nižeg Ja. Više Ja i maska nas ograničavaju da osvijestimo tko smo", priča terapeut Laszlo Pinter.

Čitajte i: Vesna Hercigonja Novković: ‘Djeca se mijenjaju, a školski sustav ostaje isti, ne zadovoljava njihove potrebe‘

Čitajte i: Profesor Ante Bagarić: ‘Ovisnika je sve više! Ovisnost jest teška bolest, ali izlječiva‘

Nadalje objašnjava kako integrativni razvoj podrazumijeva da se bavimo umom, ali i tijelom. Tijelo je dio nas, a od njega smo najviše otuđeni, kroz njega osjećamo okolinu. Sve dolazi kroz tijelo i moramo vratiti svijest o tome da sve što nas muči u životu je tijelo pohranilo u sebi.

Čitajte i: Profesor psihologije uspjeha objašnjava najteži dio osobnosti: ‘To je naš uteg, crta kojom prevladavaju negativne emocije‘

Čitajte i: Metode stručnjakinje ‘za sreću‘: Evo kako jednostavno i brzo ‘vratiti‘ tijelo iz stanja jakog stresa

Čitajte i: Kad nas ‘duša‘ boli! Ugledni terapeut objašnjava: ‘Sve što psiha ne može, tijelo preuzima na sebe‘

Tijelo je svojevrsno skladište naših emocija. Zato Pinterova tjelesno orijentirana psihoterapija počinje razgovorom, a završava tjelesnom ekspresijom poput lupanja o strunjače.

"Djeca do vrtićke dobi nemaju problem izražavanja emocija kroz tjelesnu ekspresiju, sve je u tijelu. Kasnije ih učimo da suzbiju nagonske impulse i prilagode ih zahtjevima okoline. Da suzbiju negativne aspekte te ekspresije, sram, ljutnju, tugu, sve što nije društveno najprihvatljivije...", smatra Pinter. "Iz tijela mogu iščitati kako osoba diše - iz donjeg dijela trbuha ili je disanje iz gornjeg djela pluća, što znači da je osoba napetija. Glas je jedna od najvidljivijih ekspresija", priča Pinter.

Najčešći polaznici njegovih terapija su osobe u tridesetim godinama života kojima je briga o mentalnom zdravlju ispred materijalnog.

Ističe kako mu je najteže raditi s osobama koje imaju teške depresije, a najčešće poteškoće zbog kojih mu dolaze klijenti su neke vrste nezadovoljstva u odnosima, bilo da je riječ o odnosu sa samim sobom, partnerom ili pak odnosima na poslu.

Za više pozitive i dobrih savjeta zapratite Instagram profil @bezbrigesdijanom.

Linker
19. travanj 2024 15:02