Bez brige s Dijanom

Sve što ne osvijestimo kao nesvjesno, nazivamo sudbinom, a to je ono što kreira naše odluke svaki dan

Nije lako doprijeti do nesvjesnog, dr. Bagarić šaleći se govori kako je to posao od desetak godina osobne psihoterapije, a nerijetko taj put traje cijeli život.

„Sve vrijeme u kojem ne osvijestimo nesvjesno, u životu nazivamo sudbinom“, od prilike je tako Carl Jung opisao značaj nesvjesnog.

To je onaj dio skrivene arhive naših sjećanja, trauma, boli, povreda, sreća, ushita i svih drugih osjećaja koji kreiraju naše odluke svaki dan. Mi onda tim odlukama dajemo racionalna objašnjena, ali one zapravo nastaju negdje duboko u nama dok se naša svijest još nije niti uključila.


Razgovarala sam o tome s našim dežurnim psihijatrima dr. Hrvojem Handlom i dr. Antom Bagarićem. Nije lako doprijeti do nesvjesnog, dr. Bagarić šaleći se govori kako je to posao od desetak godina osobne psihoterapije, a nerijetko taj put traje cijeli život.


Postoji kolektivno nesvjesno i ono je opisano u svim mitološkim pričama, pojašnjava dr. Hrvoje Handl. Sva ljudska previranja, karakteri, dvojbe ispričane su u grčkoj mitologiji, ali ništa se ne razlikuju od norveških dnevnih priča, kazuje Hrvoje.

I dok je dr. Ante Bagarić više govorio o osobnom nesvjesnom, Dr. Handl se osvrtao na ono kolektivno, cijeloj ljudskoj vrsti svojstveno.


Gledajte nas i u nastavku priče o nesvjesnom.

#samopodsvjest#nistasvjesno

Linker
19. travanj 2024 16:49