Budite sretni i zahvalni

Smjernice stručnjakinje za kvalitetniji život: ‘Svakog dana nabrojite barem tri dobre stvari koje su se dogodile‘

Na kraju svakog dana izbrojite tri lijepe stvari koje su vam se dogodile i shvatit ćete da je život lijep - savjetuje psihologinja Ivana Štulić uoči međunarodnog dana sreće 20. ožujka.

Za neke je sreća doručak u travi, za druge je sreća - vječno nedostižna. Najbolje to zna Ivana Štulić, magistra primijenjene pozitivne psihologije i gošća u emisiji "Bez brige" na portalu gloria.hr, koja svojim klijentima pomaže dati smjernice za kvalitetniji i sretniji život.

Moć zahvalnosti

Riječ je o iskustvu s više pozitivnih nego negativnih stanja i emocija, stvaranju zadovoljstva u sadašnjem trenutku i potrazi za smislom te, u konačnici, osobnim rastom. A ključ sreće i zadovoljstva životom je - zahvalnost. To je osjećaj koji nas prožima kad shvatimo koliko dobroga imamo u životu, čak i sada, usred pandemije. Možemo biti zahvalni na finoj kavi koju smo popili s prijateljem, na sunčanom danu, dobroj šali koju smo čuli, ali i na velikim stvarima - zdravlju, obitelji, krovu nad glavom... Kad postanemo svjesni da nam ništa nije zajamčeno, da moramo biti zahvalni na tome što živimo, dišemo i što sve imamo, život postaje puno bolji - a da se u njemu objektivno ništa nije promijenilo. To je moć zahvalnosti.


Čitajte i: Metode stručnjakinje ‘za sreću‘: Evo kako jednostavno i brzo ‘vratiti‘ tijelo iz stanja jakog stresa

Čitajte i: Zašto smo ponekad zli? Poznati terapeut otkriva razlog postojanja mračne strane u svakom čovjeku

- U pozitivnoj psihologiji se preporučuje da na kraju svakog dana nabrojimo barem tri dobre stvari koje su nam se dogodile. Ako to redovno radimo, s vremenom će pozitivne misli izgurati one negativne. Osobe koje prakticiraju zahvalnost imaju puno veće šanse ostvariti kvalitetniji i sretniji život - objašnjava Ivana Štulić, dodajući kako je važno znati da se put do uspjeha ne događa preko noći. Do sreće se dolazi polako, malim koracima, a to je i sama doživjela 2018.

Čitajte i: Terapeut Tomislav Senečić otkriva najveće greške koje roditelji rade u odgoju djece

Čitajte i: Kad nas ‘duša‘ boli! Ugledni terapeut objašnjava: ‘Sve što psiha ne može, tijelo preuzima na sebe‘

Iako nije religiozna, Ivana se uputila na hodočašće u Santiago de Compostelu s jednim ciljem.

- Dokazala sam da za uspjeh nije bitno koliko je nešto daleko ili blizu, nego da se do njega dolazi malim koracima. Prehodala sam 800 kilometara u 39 dana i napravila više od milijun koraka - govori naša sugovornica, koja je svoje iskustvo opisala u knjizi "Kako voljeti život". Upravo je ta knjiga, kaže, mnogima pomogla da i u vrijeme potresa i pandemije budu optimisti. Ako se usmjerimo na to da često potičemo pozitivne emocije, njegujemo bliske odnose pune povjerenja i podrške, trudimo se raditi nešto smisleno i ako vjerujemo da imamo neku svrhu postojanja, brinemo se o zdravlju i ostvarujemo ciljeve, mogli bismo reći da imamo dobar život. Zvuči logično, no potrebno je da tome pristupimo jednako predano kao i bilo čemu drugome što želimo ostvariti.

image
Ivana sa svojim klijentima nastoji svakog dana raditi na malim koracima koji život čine kvalitetnijim, sretnijim i ljepšim.
IVANA NOBILO/CROPIX

- Uzrečica "svatko je kovač svoje sreće" baš ne stoji. Novija istraživanja pokazuju da smo sami odgovorni za 60 posto onoga što nam se događa, a na preostalih 40 posto utječu vanjske okolnosti i ono što nam je urođeno. Na osobnom razvoju i edukacijama radim 20 godina i uvijek biram dio koji je pod mojim utjecajem. Iz vlastitog iskustva, kao i iskustva mojih klijenata mogu reći da rezultata itekako ima. Osobni razvoj nije uvijek ugodan niti lagan, ali je nužan ako želimo rasti i ostvariti bolji život za sebe. Uz pomoć je lakše - zaključuje.

Linker
18. travanj 2024 15:02