Od srca i želuca do stabilnosti

Psihijatar Hrvoje Handl upozorava na gorući problem: Glad za ljubavlju dovodi do poremećaja prehrane

Kad ste gladni ljubavi, dolazi do poremećaja prehrane, a često i do poremećaja ličnosti, tvrdi psihijatar Hrvoje Handl, upozoravajući da u pandemiji nedostaje kvalitetnih odnosa.

Glad možete osjećati u želucu, na čelu i u ustima, no zadnje dvije vrste uzrokuje emotivna glad. Kad smo gladni ljubavi, dolazi do poremećaja prehrane, a nerijetko i do poremećaja ličnosti, govori psihijatar i psihoterapeut Hrvoje Handl (54), koji je gostovao u emisiji "Bez brige" na portalu gloria.hr.

Voditelj Dnevne bolnice za poremećaj hranjenja simboličnog naziva H(rana) - u zagrebačkoj Klinici za psihijatriju Sveti Ivan - objašnjava kako su sva stanja koja smo osjećali prije pandemije i potresa sada još intenzivnija. Razlog je to što većina ljudi pati od nedostatka kvalitetnih bliskih odnosa, čiji izostanak uzrokuje razne probleme. Doktor Handl svjedoči tome svaki dan u kontaktu s najtežim slučajevima anoreksije i bulimije, od kojih u Hrvatskoj boluje oko 40.000 osoba, a nije zanemariv ni broj poremećaja kompulzivnog prejedanja.

Čitajte i: Stručnjak iz Jankomira: ‘Moramo mijenjati predrasude da su muškarci jaki i ne plaču, ali i da su žene slabe‘

Čitajte i: Psihijatar Igor Filipčić otkriva sve o povezanosti tjelesne aktivnosti i mentalnog zdravlja

Osoba koja emocionalno nije zadovoljna nikada nije sretna u svom tijelu, a to prati osjećaj niskog samopoštovanja.

- Kako se kod djece ne bi razvio poremećaj prehrane, na roditeljima je zadatak da im pružaju puno ljubavi, da se stalno osjećaju voljenima takvi kakvi jesu i "s to malo trbuščića". U suprotnome, čak i spominjanje trbuščića može mladu osobu odvesti u krivom smjeru. To je jako opasno. U mojoj obitelji svi imamo intuitivan odnos prema hrani i jedemo sve, čips i kobasice - napominje dr. Handl, koji hranu ne dijeli na zdravu i nezdravu. Važno je imati uravnoteženu prehranu, bez prisile da se "treba pojesti sve s tanjura". I svatko bi trebao, kaže, uočiti razliku između prehrambenog i emotivnog hranjenja. U pozadini ovog drugog su uvijek loši odnosi s bližnjima.

Čitajte i: Gost Dijane Čuljak otkriva kakvo je psihičko stanje nacije i koji poremećaji su u porastu

Čitajte i: Bliski odnosi kao terapija: Zagrebački psihijatar otkrio nam je najbolji način jačanja mentalnog zdravlja

Mnogi ljudi, posebno prije ljeta, kreću na razne dijete, a upravo nakon takvih redukcijskih programa u čak 90 posto slučajeva dolazi do poremećaja prehrane.

- Dijeta je najbolji način da budete sve deblji, a o tome govori i naš program u dnevnoj bolnici "Promjena unutarnje težine". Nije cilj težiti zdravoj prehrani i golemom odricanju, već uravnoteženoj, balansiranoj prehrani. Ako malodobnu osobu stavite na dijetu, ona ima 18 puta veće šanse da će razviti poremećaj hranjenja, od anoreksije do pretilosti s pogrešnim odnosom prema hrani. Ono što je ipak ovdje najvažnije reći - to se može liječiti, ali osnovno liječenje traje minimalno godinu dana - zaključuje Hrvoje Handl.

image
Gloria produkcija

U novom broju magazina Gloria čitajte i:

ZLATKO CICO KRANJČAR Bolni rastanak od nogometne legende

OPRAH WINFREY Povratak kraljice intervjua

MODA Proljetni shopping za Dan žena

WHITNEY WOLFE HERD Kad dame vode glavnu riječ

KUHINJA: ZLATAN HRLE Riblje majstorije spretnog repera

PUTOVANJE: YUCATÁN Antonia Dora Pleško u zemlji drevnih Maya

FELJTON: MIA FARROW Traume koje nikad ne blijede

Linker
17. travanj 2024 11:50