Trauma i retraumatizacija

Ne moramo se slagati, ali moramo moći razgovarati: I javne osobe trebaju govoriti o svojim strahovima

‘Potpuno smo nezadovoljni načinom na koji ljudi koji donose odluke razgovaraju u javnom prostoru. U vrtiću se tako ne razgovaraju. Naši političari nas podsjećaju na razvedene roditelje‘, tvrde stručnjaci koji se bave mentalnim zdravljem.

Kako vijesti iz Ukrajine i Rusije, strah od rata, snimke s terena i vijesti iz zemlje, a prije toga i Covid kriza, utječu na nas? Bojimo se, a jesmo li svjesni svog straha i što s njim radimo?

Razgovarala sam o tome sa dr. Antom Bagarićem i dr. Hrvojem Handlom. Vrsni psihijatri, psihoterapeuti, ovaj su tjedan našli vremena da javno progovore o osjećajima koji muče većinu nas.

Strah smatraju prirodnim, pogotovo u vremenu u kojem živimo. Savjetuju da svoj strah komuniciramo s bližnjima, da otvoreno o njemu govorimo. Ipak, pozivaju na dijalog i razgovor u svakoj, pa i najgoroj situaciji. Misle tu prije svega na političare i odgovorne osobe u javnom životu.


Ugledni psihijatri pozivaju javne osobe i političare da javno govore o svojem strahu ne samo za sebe, nego i o strahovima koje osjećaju za svoju djecu, obitelj, bližnje, za svoj narod, zemlju, na kraju i za cijelu zemaljsku kuglu.


A kako si pomoći? Što učiniti kada se osjećamo loše, nesigurno, preplašeno? Evo savjeta dr. Hrvoja Handla.

Linker
18. travanj 2024 20:12