Bez brige s Dijanom

Intuiciju ne trebamo ignorirati! Stručnjak objašnjava da nam je svima urođena sposobnost ‘čitanja drugih‘

Što je intuicija, kako naše tijelo skladišti emocije i zašto nije dobro drugim vraćati istom mjerom objasnio je gost ovotjedne emisije ‘Bez brige s Dijanom‘, psihoterapeut Laszlo Pinter.

U ovotjednoj emisiji Bez Brige, Dijana Čuljak ugostila je Laszla Pintera, suosnivača Centra za integrativni razvoj u Zagrebu koji je govorio o vrlo moćnoj ljudskoj sposobnosti - intuiciji. Iako je često olako shvaćamo i ne mislimo da ona zaista postoji, Pinter smatra upravo suprotno.

"Svi imamo urođenu sposobnost čitanja tuđih lica i gestikulacija, a to cijelo vrijeme činimo vlastitom urođenom nesvjesnom percepcijom", kaže Pinter.

Čitajte i: Terapeut Laszlo Pinter: 'Iz tijela mogu iščitati kako osoba diše, a glas je jedna od najvidljivijih ekspresija'

No, ono što također činimo jest da ne osvještavamo sve te informacije koje upijamo; jednostavno ih potisnemo i ne obraćamo pažnju na njih.

"Onda se u nama javlja osjećaj da nešto nismo trebali napraviti, nekamo ići, ali smo ipak to učinili", objašnjava Pinter.

Tijelo je skladište emocija

Emocije su važan dio našeg bića, osobnosti, a gost je objasnio kako naše cijelo tijelo 'skladišti' emocije.

"Kada govorimo o fizičkom tijelu, naš središnji živčani sustav, čak i periferni dijelovi tijela zapravo su memorija, odnosno skladište informacija i emocija koje smo htjeli zaboraviti ili su nam bile previše pa smo ih odlučili potisnuti", rekao je psihoterapeut.

Čitajte i: ‘Viči, udaraj, otpusti bijes‘: Psihoterapeut objašnjava kako emocije utječu na tjelesno zdravlje

Niže 'ja' rezultat je trauma

Negativne emocije također su dio naše osobnosti te su usko vezane uz takozvano 'niže ja'.

"Niže 'ja' potječe iz naše egocentričnosti, sebičnosti i strahova, odnosno potrebe da se zaštitimo od sveg lošeg što nam izvana prijeti - od drugih ljudi, teških životnih situacija i slično", tvrdi Pinter. Zbog toga mislimo da je jedini način da se osjećamo dobro jest da vratimo nekome istom mjerom ili još gore.

"Mislimo da je jedino ispravno postupiti na način 'oko za oko, zub za zub', ali takvim djelovanjem postajemo loši ljudi", poručio je Pinter.

Za više pozitive i dobrih savjeta zapratite Instagram profil @bezbrigesdijanom.

Emisija ‘Bez brige‘ posvećena je mentalnom zdravlju, a tijekom cijele ove godine urednica i voditeljica Dijana Čuljak ugošćivat će stručnjake, psihologe i psihijatre koji će našim čitateljima i gledateljima nuditi praktične savjete o tome kako prebroditi osobne izazove i krize. Emisija se emitira ponedjeljkom u 19 sati na portalu Gloria.hr, a čitateljima je omogućeno da postavljaju pitanja iz tog područja. Potpuno anonimno mogu ih slati na Instagram profil ‘Bez brige’ s Dijanom ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Linker
20. travanj 2024 02:17