‘Bez brige‘

Gost Dijane Čuljak otkriva kakvo je psihičko stanje nacije i koji poremećaji su u porastu

Ako za nešto možemo reći da je tema koja je obilježila proteklu, a neosporno će biti i tema o kojoj će se iz više aspekata govoriti i ove godine, tada je to mentalno zdravlje. Tema je to koja se do unazad nekoliko godina itekako tabuizirala. Potaknuti idejom kako je krajnje vrijeme da demistificiramo psihološku pomoć, približimo je našim čitateljima, ali i široj javnosti, pokrećemo video format Bez Brige urednice i voditeljice Dijane Čuljak. Svakog ponedjeljka na portalu Gloria.hr govorimo o mentalnom zdravlju, nudimo savjete i pomoć, a u goste dovodimo vodeće stručnjake!

Kakvo nam je psihičko stanje nacije i pojedinca te kako izgleda psihoterapija - u prvom nastavku video emisije Bez brige s Dijanom objašnjava dr. Goran Jurcan, psihijatar i psihoterapeut Zavoda za psihoterapiju zagrebačke Klinike za psihoterapiju Vrapče. No, to su tek neke od tema vezanih uz mentalno zdravlje kojih smo se dotakli... Pogledajte.


Čitajte i: Veliki povratak Dijane Čuljak: ‘Kad sam otišla s televizije mislila sam da je to za mene gotova stvar...‘


Kao nacija koja je prošla niz stresnih situacija, od promjene društvenog poretka, preko rata, pa do pandemije i potresa - ovo su izazovna vremena za sve nas.

"Nije ni meni bilo ugodno iskustvo potresa i pandemije", govori nam mladi liječnik, inače psihijatar i psihoterapeut.

Napominje kako su svima ta stanja traumatična, ali da ne primjećuje rast teških duševnih bolesti u zadnje vrijeme. Međutim, ono što jest u porastu su - poremećaji psihičkih stanja anksioznosti, napadaja panike i depresivnih epizoda.

"Pomoć psihijatara i psihologa je nužna kada se ne osjećamo dobro i kada zapravo ne možemo funkcionirati u svakodnevnom životu", ističe dr. Jurcan.

U tome nam pomaže psihoterapija, a ponekad je i upotreba lijekova itekako nužna, iako sam nije zagovornik farmakoterapije u svakom slučaju. Svaki je pacijent različit i njegovom stanju mora se pristupiti individualno.

Za promjenu raspoloženja ili dnevno nefunkcioniranje predlaže da se obratimo obiteljskom liječniku, a on će izravno dogovoriti termin u psihijatarskoj ustanovi. To je početak nakon kojeg je nužno uspostaviti odnos povjerenja sa psihoterapeutom.

image
Kako se dr. Goran Jurcan nosi sa stresom, čitajte u novom broju magazina Gloria.
RANKO SUVAR/CROPIX

Terapija je pogled u sebe i nije ju lako uvijek dovesti do kraja, ali je sasvim sigurno najbolji način da pomognete sebi i da se riješite osjećaja u kojem imate dojam da ludite.

Za svaku bol postoji rješenje, zato je nužno obratiti se za pomoć.


Za više pozitive i dobrih savjeta zapratite Instagram profil @bezbrigesdijanom


ŠMINKA: BOJAN JONČIĆ || FOTOGRAFIJE: RANKO ŠUVAR / CROPIX

Linker
18. travanj 2024 03:58