bez brige s dijanom

Gordana Buljan Flander: ‘Roditelji sa adolescentima dnevno provedu u razgovoru tek 10 minuta‘

Ako za nešto možemo reći da je tema koja je obilježila proteklu, a neosporno će i ovu godinu, tada je to mentalno zdravlje. Tema je to koja se do unazad nekoliko godina itekako tabuizirala. Potaknuti idejom kako je krajnje vrijeme da demistificiramo psihološku pomoć, približimo je našim čitateljima, ali i široj javnosti, pokrećemo video format Bez Brige urednice i voditeljice Dijane Čuljak. Svakog ponedjeljka na portalu Gloria.hr govorimo o mentalnom zdravlju, nudimo savjete i pomoć, a u goste dovodimo vodeće stručnjake!

Psihologinja i psihoterapeutkinja, osnivačica i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te udruge za pomoć zlostavljanoj i zanemarivanoj djeci Hrabri telefon, Gordana Buljan Flander gostovala je u ovotjednoj emisiji Bez brige s Dijanom Čuljak.

Uvodno je istaknula kako se stručnjaci, ali i roditelji promptno moraju početi baviti mentalnim zdravljem djece jer su statistike o osjećajima djece alarmantne. Sve više prevladavaju anksioznost, depresija i gubitak koncentracije.

"Moramo voditi računa o mentalnom zdravlju djece i ne voditi se tezom ‘što njih tako mlade ima brinuti, njihovo je samo da uče‘. Sve više djece ima sve više potrebe za pažnjom roditelja. Poražavajući je podatak da roditelji s djecom adolescentima dnevno razgovaraju samo deset minuta. Neki roditelji ne pitaju svoju djecu kako su, kako su proveli dan, što im se dogodilo lijepo, što ružno. I djeca imaju svoje gubitke, nisu gubitci samo smrt bliske osobe, njima su gubici ne odlazak na maturalnu večer, druženje s prijateljima. Mnogu roditelji svoju anksioznost prenose na djecu, a u mnogim obiteljima je zabranjeno iskazivanje emocija. To je velika greška ”, istaknula je.



Govorila je i o emocionalnom i fizičkom zlostavljanju te iznijela poražavajući podatak da je u Hrvatskoj svako peto dijete seksualno zlostavljano.

"Lani smo samo u našoj Poliklinici koja nije velika, imali 400 djece žrtava nasilja u obitelji. Obaveza svakoga je prijaviti zlostavljanje u obitelji. U Hrvatskoj je svako peto dijete seksualno zlostavljano. Literatura kaže da majke uvijek stanu na stranu djece, ali moje iskustvo, a radila sam s 1700 seksualno zlostavljane djece, jest da su majke češće stale na stranu supruga nego djeteta i onda to dijete ostane samo na svijetu. Neka djeca završe u domu zbog toga, a znam djevojčicu koja je povukla iskaz kako bi barem imala majku, jer je ona stala na očevu stranu", ističe sugovornica.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Napominje kako kod razvoda djetetu nije važno kojeg je spola roditelj već dijete treba osobu koja će njegove potrebe staviti ispred svojih. "Ako onaj drugi nije zlostavljač, ne razumijem zašto dijete ne bi podjednako imalo oba roditelja u svom životu. Najbolji ishodi su kod one djece koja su u svim aspektima svog života imala oba roditelja. To ne znači 50:50, dijete nije postotak, već da oba roditelja trebaju sudjelovati u svemu, i u uspavljivanju, pisanju zadaća, odvođenju u školu", objašnjava.

Govorila je i kako se danas osjećaju mladi, gdje roditelji najčešće griješe u odgoju te kakvi su podaci istraživanja o mentalnom stanju djece nakon pandemije i potresa.

Za više pozitive i dobrih savjeta zapratite Instagram profil @bezbrigesdijanom.

Psihologinja Jelena Burazin: ‘Roditeljima se ne može davati bezgranično vrijeme jer naša djeca nemaju vremena‘

Najovisnije su o alkoholu: ‘Neke žene su četvrti put kod nas, a kažu da su ondje zbog visokog tlaka‘

Psihijatar Miroslav Herceg: ‘Shizofrenija je katastrofična bolest, zastrašujuće je koliko pacijenata odbija lijekove‘

‘Život u neimaštini troši toliko mentalne snage da umanjuje kapacitet za razborito vođenje života‘

Psihijatar Robert Torre: ‘Kada bi se ove tri stvari prevenirale, pojavnost ludila bi značajno pala‘

Linker
18. travanj 2024 04:41