Bez brige s Dijanom

Bojite se visine, mraka, pasa ili malih životinja? Imate fobiju? Evo kako i zašto nastaju naši strahovi

‘Imam fobiju‘ - danas je to dosta popularna i česta izreka. Pomirili smo se s tim da se svi nečega bojimo, manje ili više. No, jeste li pokušali shvatiti zašto se bojite? Koji su vaši strahovi? U novoj emisiji govorimo o fobijama.

Prema enciklopedijskoj definiciji fobija je snažan, iracionalan strah od nekih objekata, bića ili situacija koje se općenito ne drže opasnima (npr. dizalo, škola, domaće životinje). Bila bi to najkraća i zato nedovoljno jasna definicija svih naših strahova koji se pojavljuju povremeno ili su pak stalno prisutni i otežavaju nam život.



Kako i zašto nastaju fobije, što im je uzrok, mogu li se liječiti, pitala sam naše stalne psihijatre i psihoterapeute dr. Antu Bagarića i dr. Hrvoja Handla. Možete li vjerovati da čak i oni imaju neke fobije?! Hrvoje se kao dijete bojao mraka, a Ante se i danas boji morske dubine. Odmah mi je bilo lakše.



Fobije nastaju u nesvjesnom, objašnjava Hrvoje, i žalosti ga što jako malo ljudi vjeruje da nesvjesno ponekad potpuno ovlada nama. Ljudima je lakše racionalizirati, jer tako imaju dojam da kontroliraju stvari, ljude, odnose.



Naravno da su se u cijelu priču o fobijama opet upleli Freud, mama, seks i čudovišta.

Sve je to povezano. Kako? Pogledajte u našem video razgovoru.

Linker
19. travanj 2024 17:54