Gloria osobno

VIDEO: Ujedinjeni u borbi protiv debljine! Vodeći medicinski stručnjaci progovaraju o gorućem problemu

Gosti panela Gloria osobno odgovorili su nam na nekoliko pitanja - poput zašto se debljamo i o koliki je u Hrvatskoj problem pretilosti, kako hormoni utječu na pretilost te u kojem su odnosu pretilost i neplodnost. Sve to u cilju sprječavanja pandemije pretilosti zbog koje će do 2050. životni vijek u Hrvatskoj skratiti za tri i pol godine.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prekomjernu tjelesnu masu ima ukupno više od dvije milijarde ljudi u svijetu, a pandemija koronavirusa na taj je problem dodatno utjecala. Jer više smo boravili kod kuće, time i češće posezali za hranom i nešto se manje kretali (čast iznimkama).

Dobra je vijest da u borbi s kilogramima i mali pomaci čine razliku - već gubitkom pet posto od ukupne tjelesne mase smanjuje se rizik od drugih kroničnih stanja poput šećerne bolesti, snizuje se krvni tlak, povećava se pokretljivost.


U Hrvatskoj postoje poliklinike i ambulante specijalizirane za liječenje debljine, kao i učinkoviti i sigurni lijekovi za regulaciju tjelesne mase koji, oponašajući prirodne procese u organizmu, poboljšavaju regulaciju gladi i sitosti te smanjuju prekomjernu želju za hranom.

Ne možemo dakako pobjeći od činjenica da je debljina vrlo složena kronična bolest koju se ne može svesti isključivo u okvire individualne odgovornosti. Upravo to bila je misao vodilja i fokus panela “Gloria osobno” posvećenom borbi s prekomjernom tjelesnom težinom.

Pod vodstvom moderatorice Kolar, na panelu su sudjelovali vodeći medicinski stručnjaci: prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med., spec. epidemiologije, prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani, spec. ginekologije i porodništva, subspec. ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije, prof. dr. sc. Sanja Klobučar Majanović, dr. med., spec. interne medicine, subspec. endokrinologije i dijabetologije te akademik prof. dr. sc. Davor Miličić, dr. med., spec. interne medicine, subspec. kardiologije.

Koje su sve zaključke donijeli, na što su se najviše osvrnuli i koji su njihovi stručni savjeti za rješavanje ovog gorućeg problema pogledajte u još jednom nastavku emisije "Gloria osobno".

Čitajte i:

Linker
14. travanj 2024 20:56