DETALJI SUSRETA

Predsjednik Milanović sa suprugom u privatnom posjetu papi: Na poklon mu odnio vrlo simboličan dar

Predsjednik Hrvatske sa suprugom Sanjom Musić Milanović trenutno je na privatnoj audijenciji s papom Franjom, a već su poznati neki detalji susreta!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je sa suprugom Sanjom Musić Milanović u posjetu Papi Franji u Vatikanu gdje će se sastati na privatnoj audijenciji. Zbog prirode samog sastanka, sadržaj razgovora ne smije se otkriti, no poznati su drugi detalji susreta.

Kako neslužbeno doznaje N1, predsjednik će papi pokloniti Misal kneza Novaka iz 14. stoljeća - rimokatolički misal na hrvatskom ispisan uglatom glagoljicom i hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom.

Čitajte i: Vatikanski dress code: Dok se američke prve dame striktno drže protokola, supruge domaćih dužnosnika krše pravila

Jedan je od najvažnijih spomenika hrvatskog glagoljaštva

image

Predsjednik sa suprugom na 306. izdanju Sinjske alke.

TOM DUBRAVEC/CROPIX

Misal je napisao hrvatski knez i pisac Novak Disislavić kao zavjetni dar crkvi u kojoj je pokopan, a riječ je o jednom od najvažnijih spomenika hrvatskog glagoljaštva koji podsjeća na posebnost crkve u Hrvata.

S obzirom na to da je običaj da se darovi razmjenjuju, očekuje se da će se i predsjednik iz prijestolnice Pape vratiti s njegovim poklonom.

Čitajte i: Stajling za Vatikan: Ana Maslać Plenković u crnom od glave do pete

Ovo je Zoranu Milanoviću drugi posjet Vatikanu, a prvi je puta prijestolnicu pape posjetio dok je još bio premijer 2012. godine pa se na privatnoj audijenciji susreo s tadašnjim papom Benediktom XVI. Ovoga puta povod je 30. obljetnica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Svete stolice i Hrvatske, a nakon privatne audijencije, predsjednik Milanović će se sastati s državnom tajnikom Svete stolice, kardinalnom Pietrom Parolinom te tajnikom za odnose s drugim državama, nadbiskupom i monsinjorom Paulom Richardom Gallagherom s kojima će razgovarati o odnosima između Svete stolice i Hrvatske.

image

Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović.

BORIS KOVACEV/CROPIX

Razgovarat će se i o stanju u jugoistočnoj Europi, o multilateralizmu, ali i o zaključcima klimatske konferencije COP 26.

Očekuje se da bi predsjednik papu Franju mogao pozvati u Hrvatsku, a više detalja o ovom velikom susretu donosimo uskoro.

Linker
17. travanj 2024 19:47