snažna poruka

Donacija Domu Duga - Zagreb: Supruga izraelskog veleposlanika obilježila važan dan

Gospođa Ora Mor, supruga veleposlanika Države Izrael, zamjenica veleposlanika Države Izrael i konzulica gospođa Ortal Elbaz su zajedno s djelatnicama Veleposlanstva Države Izrael Domu Duga-Zagreb dostavile simboličnu donaciju.

"Okupili smo se danas kako bismo obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Danas želimo podsjetiti sve da su žene diljem svijeta i dalje žrtve silovanja, ubojstava i drugih oblika nasilja, a konzulica Ortal Elbaz je htjela podsjetiti sve na važnost borbe protiv nasilja i važnost prevencije nasilja nad ženama".

Ove je godine situacija dodatno zakomplicirana i puno izazovnija zbog pandemije; mnogi ljudi su zaraženi, prolaze karantenu, kao i druge restrikcije, što je nažalost dovelo do porasta stope nasilja nad ženama.

Mnogi problemi su stoga potisnuti u drugi plan; ne možemo i ne smijemo dozvoliti da problem nasilja nad ženama bude jedan od njih.

"Da nemamo ustanova poput Duge-Zagreb, borba protiv nasilja nad ženama bila bi manje uspješna: oni ženama žrtvama nasilja osiguravaju smještaj, psihološku i drugu podršku. Stoga je Veleposlanstvo Države Izrael odlučilo ovaj 25. studeni obilježiti sudjelovanjem u UN-ovoj Orange the World kampanji doniranjem košara narančastih stvari – knjiga, majica, bilježnica i drugih stvari – Domu Duga-Zagreb.

image
Veleposlanstvo države Izrael kojej predstavlja konzulica Ortal Elbaz je domu DUGA u Zagrebu dostavilo simbolicnu donaciju narančastih majica, bilježnica i plastelina za djecu.
GORAN MEHKEK/CROPIX
image
Donacija je predana na važan međunarodni dan borbe protiv nasilja...
GORAN MEHKEK/CROPIX

Ovo je skromna i simbolična donacija, no nadamo se da će biti prihvaćena kao simbol nade za bolju budućnosti i podsjetnik da se i druge ustanove bore za prava žena žrtava nasilja i za promjenu u društvu. Također želimo sve pozvati na sudjelovanje i u narednih 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, kao i da doniraju i pomognu koliko mogu ustanovama koje se bore protiv nasilja nad ženama. Želimo zahvaliti ravnateljici Željki Barić i zamjenici ravnateljice Maci Arlov Bokan što su zajedno s nama obilježile ovaj izrazito važan dan. Za sav trud koji ulažete na području sprječavanja nasilja nad ženama – hvala vam.“

image
Konzulica Ortal Elbaz je domu DUGA u Zagrebu dostavilo simbolicnu donaciju uz poruku ‘Niste sami‘...
GORAN MEHKEK/CROPIX

"Duga-Zagreb djeluje već 15 godina. Glavne aktivnosti su nam vođenje savjetovališta za žrtve nasilja, vođenje sigurne kuće za žrtve nasilja i omogućavanje psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja. Cilj nam je da naše klijentice nakon boravka u sigurnoj kući mogu živjeti samostalan život, a uz to nastojimo i osvijestiti javnost o problemu nasilja i ukazati na važnost borbe protiv nasilja nad ženama. Bili smo ugodno iznenađeni i jako sretni kad su nam se obratili iz Veleposlanstva Države Izrael sa željom da obilježe ovaj dan i nadamo se da će ova donacija potaknuti i druge da se uključe u borbu protiv nasilja.“, rekla je zamjenica ravnateljice Doma Duga-Zagreb, Maca Arlov Bokan.

Nakon uručivanja donacije, gospođa Mor, konzulica Elbaz i zamjenica ravnateljice Arlov Bokan razgovarale su i o općem odnosu prema žrtvama nasilja u Hrvatskoj i Izraelu, kao i o mogućnostima buduće suradnje. Gospođa Mor interesirala se o uvjetima i načinu smještaja žrtava nasilja u Domu Duga-Zagreb, smatrajući da je to „iznimno važna tema u kojoj moramo svi zajedno sudjelovati, pogotovo žene.“

Linker
22. travanj 2024 22:08