GLORIA JUNAKINJE 2020.

Vida Bajs i Ivana Suton: Zagrebački potres i korona njihove su živote nepovratno promijenili

Predstavljamo vam Glorijine junakinje ove, svi ćemo se složiti - izazovne i poprilično teške godine. Nakon glavne dežurne liječnica u Zavodu za neonatologiju Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici, koja je vodila akciju spašavanja palčića na dan kad je Zagreb pogodio razoran potres, predstavljamo vam i srednjoškolku iz čijeg je emotivnog pisma javnost saznala tko je bila jedina žrtva potresa u Zagrebu te medicinsku sestra na odjelu za covid-19 KB-a Dubrava i predsjednicu podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara.

"Za mene je 2020. bila grozna. Doslovno. Pamtit ću je po lošim događajima - potresu i tragičnom gubitku najbolje prijateljice, online nastavi, koroni. A krenula je lijepo. No, svakodnevicu nam je najprije iz temelja promijenila pandemija, a potom i potres. Moj rodni grad je stradao. No, smrt moje prijateljice Anamarije bila je šok neusporediv s ičim drugim. Da nešto nije u redu, osjetila sam već pola sata nakon potresa jer mi nije odgovarala na pozive. Upoznale smo se u drugom osnovne, a u četvrtom postale nerazdvojne. Sjedile smo u istoj školskoj klupi, zajedno izlazile, gdje jedna, tu i druga. Svaki dan. Prije spavanja čule bismo se mobitelom, a dan uoči potresa nisam ni slutila da je to naš zadnji razgovor." govori nam tiho s velikom tugom u glasu i na licu 16-godišnja Vida Bajs, srednjoškolka iz čijeg smo dirljivog pisma, koji smo objavili u magazinu Gloria, svi saznali tko je bila Anamarija Carević, jedina žrtva razornog zagrebačkog potresa.

U videu nam je ispričala što joj pruža snagu i nadu...


Ne propustite priču dr. Sonje Anić Jurice - Liječnica koja je spašavala palčiće u Petrovoj: ‘Još uvijek imam osjećaj da je potres i kad nije...‘


Izazovnu godinu iza sebe, poput većine zdravstvenih djelatnika, ima i Ivana Suton (38), medicinska sestra na odjelu za covid-19 KB-a Dubrava i predsjednica podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara, zbog čega također s razlogom "nosi titulu" Glorijine junakinje za 2020.

image
Ivana Suton na snimanju novogodišnje naslovnice magazina Gloria.
VEDRAN PETEH/CROPIX

"Život mi se promijenio iz temelja: prije sam radila kao kirurška sestra u operacijskoj sali, a sada dio radnog vremena provodim na odjelu za covid. Teško je svakog dana gledati smrt u oči, no bolnica je dio mene, ona ima dušu i moj je drugi dom, mjesto gdje su moje kolegice i prijateljice s kojima svaki dan vodim bitku za život. Mnogo sam toga ove godine morala naučiti: kako se brinuti o pacijentima s covidom, kako navući skafander, kako zaštititi sebe i kolege... Cijeli svoj život prilagodila sam poslu. Svaki dan je novi izazov, a mi na odjelu za covid sretni smo zbog svakog spašenog života. Ljudi oko mene ponekad ne razumiju ili, možda, razumiju, ali ne žele prihvatiti novu situaciju. Neki je se boje. Sve što od njih tražim jest da se pridržavaju mjera, da misle na nas i da nam pomognu da zajedno izađemo iz ovoga kao pobjednici." ispričala nam je ova hrabra žena.

U videu nam je ispričala koliko se stres odrazio na njezin život...


Proteklu su godinu obilježile i Žana Gamoš, Dragana Dilparić, Martina Stojanović, Ana Šarić, Ivana Suton, Marta Divjak, Mirna Mrčela i Vida Bajs.

Njihove priče čitajte u novom broju magazina Gloria i pratite u video specijalu na Gloria.hr!

image
NASLOVNICA: Neja MARKIČEVIĆ/CROPIX

Linker
14. travanj 2024 18:49