Zvijezde 2021.

U dobru i u zlu - uz svoj tim: Članica Uprave A1 otkriva kako je pronašla recept za uspjeh u muškom sektoru

Ivana Marković, članica Uprave telekomunikacijske tvrtke A1 Hrvatska, kao voditeljica segmenta privatnih korisnika potiče žene na preuzimanje upravljačkih funkcija, a kako je to njoj pošlo za rukom, otkriva samo za Gloriju.

Nedavno istraživanje o navikama generacije Z pokazalo je da je mladima najdraža telekomunikacijska tvrtka A1, zbog čega su proglašeni Najcool teleoperaterom godine. Na taj veliki uspjeh osobito je ponosna Zagrepčanka Ivana Marković (49), članica Uprave i glavna direktorica za segment privatnih korisnika A1 Hrvatska.

Sa svojim ženskim timom u protekloj je godini osmislila niz novih usluga, vodeći se pritom ponajprije željama korisnika. Zato uspjeh nije izostao i tvrtka, unatoč pandemiji, ima odlične rezultate, koji samo rastu.


- Napravili smo veliko istraživanje i pitali korisnike što žele, a na osnovi toga je nastao naš Mozaik, ponuda za koju sam uvjerena da je trenutačno najbolja na tržištu kad gledate omjer kvalitete i cijene. Nudi neograničeni internet, usluge bez ugovorne obveze i razne popuste za grupirane usluge. To, konkretno, znači - što više usluga imaš, to veći popust dobiješ. Mozaik su osmislile tri žene iz mog tima, a meni je to posebno drago jer telekomi su dominantno muški sektor. Zato je velik uspjeh što kod nas radi 44 posto žena, a njih 37 posto je na menadžerskim pozicijama. Primjerice, na poslovima napredne analitike zaposleno je čak 80 posto žena, dok ih u odjelu za digitalno poslovanje radi 67 posto - kaže Ivana Marković.

Zanimljivo je da je ona već pet godina jedina žena u Upravi A1 Hrvatska - u kojoj je i pet muškaraca - i zalaže se za osnaživanje te poticanje žena u njihovom sektoru.

image

Ivana Marković i njene suradnice - Nikolina Ćosić, rukovoditeljica odjela za upravljanje prodajnim kanalima i analitiku, Jelena Oreščanin, direktorica odjela za usluge privatnim korisnicima, Nina Anić Milić, direktorica prodaje, Monika Majstorović, direktorica marketinga

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

- Po prirodi sam temperamentna i impulzivna, a uz petoricu muških članova Uprave naučila sam biti više cool. Također, shvatila sam koliko je važno isticati vlastita postignuća i postignuća mog tima, jer su žene sklone obaviti lavovski dio posla i nakon toga bez riječi prijeći na drugi zadatak. Mislim da sam zaslužna za to što u našoj Upravi sada ima više direktne komunikacije i multitaskinga. Voljela bih potaknuti žene da što više apliciraju na menadžerske pozicije. One češće preispituju svoje mogućnosti, pitaju se mogu li nešto napraviti. Muškarci ne razmišljaju na taj način, nego prihvaćaju svaku priliku koja im se nudi, a takve bismo trebale biti i mi - smatra Ivana Marković.

U proteklih godinu dana A1 Hrvatska uveo je mnogo novih usluga, a u pandemiji su se posebno korisnima pokazali virtualni shopovi, u kojima korisnik tijekom razgovara s prodavačem ima osjećaj kao da je u pravom dućanu. Zamijenili su staru TV platformu novom, neusporedivo modernijom, te joj dodali ArenaSport kanale. Uveli su glazbeni servis Deezer, osiguranje uređaja i prvi na tržištu lansirali uslugu Homebox na 5G tehnologiji. Potpuno su preuredili šest dućana diljem Hrvatske, nastavljaju širiti optičku mrežu, a tijekom pandemije otvorili su najmoderniji podatkovni centar u regiji vrijedan 11 milijuna eura.

image

Članica Uprave telekomunikacijske tvrtke A1 Hrvatska

FOTOGRAFIJE: PRIVATNI ALBUM

Pandemija ih je potaknula da još više vode računa o privatnim potrebama svojih zaposlenika, jer žele da svi, bez obzira u kakvoj se životnoj situaciji trenutačno nalaze, imaju jednake mogućnosti za razvoj.

- Oni koji imaju veći rizik od zaraze - poput starijih od 60 godina, trudnica i kroničnih bolesnika - mogu, ako žele, raditi od kuće. Zaposlenicima omogućujemo fleksibilno radno vrijeme, a za vrijeme školskih praznika roditeljima organiziramo čuvanje djece kroz naš projekt Leteće dadilje. Manjoj djeci organiziramo školu skijanja na Sljemenu, a starijima digitalne radionice. Mladi roditelji nakon povratka s rodiljnog dopusta mogu raditi skraćeno, šestosatno radno vrijeme uz punu plaću. Imamo i vrtić u kampusu na Žitnjaku, plaćeno osiguranje, povoljnije kredite za zaposlenike... - nabraja Ivana Marković, koja smatra da je ključ dobrog upravljanja u tome da uvijek treba stati iza svog tima - i u dobru i u zlu.

Većina situacija u poslovanju su predvidljive i omogućuju menadžeru dovoljno vremena za analizu i diskusiju, no kad nije tako, treba znati presjeći, donijeti i nepopularne odluke te stajati iza njih - sigurna je članica Uprave A1 Hrvatska. To mišljenje je stekla na osnovi 20 godina iskustva rada na upravljačkim pozicijama u raznim telekomunikacijskim tvrtkama, a sedam posljednjih provela je u A1 Hrvatska. Karijeri je prethodio studij ekonomije i trgovine u Milanu, zahvaljujući kojem se, kaže, rano osamostalila i naučila izboriti se za ono što želi. U životu joj je najveći uzor majka, koja je uz zahtjevnu karijeru uspjela odgojiti dvoje djece.

image

Ivana Marković, članica uprave A1 Hrvatska.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Avangardne kreacije


U mom ormaru je najviše crnih haljina, a najdraže kombinacije su mi crno, sivo i bijelo. Volim neobične, pomalo avangardne krojeve i krupni nakit, osobito onaj domaćeg dizajnera Igora Dobranića. U Zagrebu odjeću najčešće kupujem u butiku Amelie, a u inozemstvu biram COS. Kupujem i online, a tada je COS moj prvi izbor.

- Mama mi je dala savjet koji ću pamtiti cijeli život: “Ne dopusti nikome da te iscrpljuje i zamara”. Svakodnevno ga se trudim primijeniti, a ponekad u tome i uspijem - kaže Ivana Marković.

Priznaje da posao donosi kući, ali s vre menom sve manje. - Srećom, moj suprug Josip i 15-godišnji sin Lukas su tolerantni. Čim me vide, znaju koliko je sati pa se po potrebi maknu s puta - šali se. Lukas je, kaže, tipični predstavnik generacije koja odrasta okružena mobitelima, kompjutorima, tabletima, PlayStationom...

- Izuzetno je uspješan u školi, svira klavir i bavi se sportom, ali ekrani su i dalje njegova prva ljubav, koju je pandemija dodatno učvrstila. Nikada mi nije palo na pamet da stanem između njega i “plejke” jer današnja djeca odrastaju u digitalno doba pa smatram da tehnologiju ne treba izbjegavati niti zabranjivati, nego roditelje i djecu educirati kako je koristiti odgovorno. Zato smo predstavili našu online aplikaciju A1 Internet zaštita, koja na jednostavan način omogućuje roditeljima da prate što im djeca rade u online svijetu. Mi roditelji moramo se aktivno uključiti i razgovarati s njima što gledaju, koje youtubere prate, tko je cool, a tko nije. Moramo biti u skladu s vremenom i zainteresirani za sve što vole mladi, a ako pokažemo interes, i oni će postati otvoreniji prema nama - uvjerena je Ivana Marković, čija se obitelj prije tri mjeseca povećala za još jednog člana - maltezera Jakija.

image

Glazba mi je oduvijek puno značila i moj je najbolji način za opuštanje, govori nam Ivana Marković.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

- Bila je to ljubav na prvi pogled. Odmah me prepoznao kao lidera u svom domu, iako bih ja radije da brigu o njemu preuzme Lukas - priznaje. Psić je još mali pa ne ide s njom na trčanje, što joj je omiljeni način održavanja kondicije.

Rano ustaje i na ulici je već u šest ujutro, a tri puta tjedno trči po 30 minuta rutu po zagrebačkoj četvrti Črnomerec, gdje stanuje. Navečer se pak odmara uz TV serijale, jer je, kako sama kaže, ovisnica o Netflixu. Posebno su joj drage serije “Kuća od papira”, “Narančasta je nova crna” i “Na putu prema dolje”. Kao i svi, tijekom pandemije je presložila životne prioritete, a najviše joj nedostaju putovanja.

- Prije pandemije zdravlje sam uzimala zdravo za gotovo, a sad mi je ono na prvom mjestu. Jedva čekam da se u potpunosti vratimo na staro normalno. Kad se to dogodi, planiram prvo jedan ženski spa vikend, a onda napokon odlazak na veliko putovanje po Latinskoj Americi, o kojem oduvijek sanjam - kaže Ivana Marković.

Linker
24. ožujak 2024 06:06