GLORIJINA DIPLOMATSKA KUHARICA

Švicarska veleposlanica zaljubila se u hrvatska jela, posebno u jedan nama tako običan prilog

U novom nastavku video serijala Diplomatska kuharica vodimo vas u zagrebačku rezidenciju Emilije Georgijeve, koja nam je otkrila kako utjehu uvijek pronalazi u tjestenini, švicarskim sirevima i finoj čokoladi, ali i što ju je oduševilo u hrvatskoj gastronomiji.

Singapur, Sjedinjene Američke Države i Austrija neke su od zemalja u kojima je Emilija Georgieva gradila diplomatsku karijeru, ali i istraživala lokalnu gastronomiju. Posljednje dvije godine je švicarska veleposlanica u Hrvatskoj, gdje je najviše oduševljavaju okusi Mediterana.

Samo za Gloriju, švicarska veleposlanica pripremila je dva klasična švicarska recepta kojima voli ugoditi sebi, ali i počastiti goste.


- Sviđa mi se kako pripremate jadransku ribu, a posebno mi je zanimljivo što uz nju kombinirate blitvu s krumpirom. To nisam nigdje vidjela pa će mi taj specijalitet svakako biti na jelovniku kad se vratim kući - govori veleposlanica, dodajući kako stanovnik Švicarske godišnje konzumira oko 45 kg krumpira.

Baš iz tog razloga ne čudi što je mnogim Švicarcima, kao i njoj, jedno od najdražih jela rösti.

image
Klasični švicarski recept najčešće se jede zimi, dok ga Emilija Georgieva priprema svakih dva tjedna.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: U gostima kod švedske veleposlanice: Zavirite s nama u raskošnu zagrebačku rezidenciju

Riječ je jelu koje se spravlja od ribanog, a potom prženog krumpira koji gospođa Georgieva priprema svakih nekoliko tjedana, pogotovo kad ide u planine. Voli i slatko, a kako i ne bi kad je upravo u Švicarskoj izmišljena mliječna čokolada.

- Omiljeni desert mi je torta od mrkve, koju volim jer se jednostavno priprema i dugo traje, a ne mogu odoljeti ni hrvatskim kremšnitama - kaže Emilija Georgieva.

image
Torta od mrkve u ovoj se rezidencije jede u sva doba godine i baš zato je veleposlanici jako draga.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Gloria kuha s britanskim veleposlanikom: Otkrio nam je sve tajne nacionalnog specijaliteta

Iako je podrijetlom Bugarka, švicarska veleposlanica kojoj su “hrana za utjehu” razne vrste pasta i sirevi, kojih u Švicarskoj ima više od 700 vrsta, otkrila nam je svoja dva omiljena. Od svih koje ima na izbor, preferira rastopljene varijante - raclette i fondue, a paški sir je podsjeća na švicarski gruyère.

Omiljeno piće joj je voda, no navečer zna popiti čašu kvalitetnog vina iz Švicarske ili našeg pošipa.

image
Idući tjedan, urednica našeg portala Maja Šokčević Lovrić i kolega novinar i urednik Damir Leljak, vode vas u novu gastronomsku pustolovinu, a Emilija Georgieva i chef Christian Misirača nastavit će razmjenjivati švicarske i hrvatske recepte.
FOTOGRAFIJE: VEDRAN PETEH/CROPIX

Kad je o omiljenoj namirnici riječ, bez razmišljanja kaže kako je to patlidžan.

Iako zapravo nije ljubiteljica mesa te ga ne jede od svoje 18-te godine, već više preferira veganska i vegetarijanska jela, veleposlanica za sebe kaže da ni takva jela zbog prirode svog posla niakad neće odbiti. S druge, pak, strane njezina djeca ne samo da vole meso, već i obožavaju naše tradicionalne recepte kao što je sarma.

Veleposalnica koja obožava putovati na kraju nam otkriva razmjere svoje ljubavi prema hrani te kaže kako uvijek kad negdje otputuje prethodno provjeri u kojim se restoranima dobro jede te pokuša doći do rezervacije stola.


Zavirite s nama u švicarsku rezidenciju u Hrvatskoj.

image
Švicarska rezidencija uređena je decentno, ali elegantno. Iako svakom prostorijom uglavnom prevladavaju svijetli tonovi, njima dominiraju detalji poput slika, tepisona i namještaja.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Cijelo jedno pročelje dnevnog boravka je u staklu iza kojeg se krije bogata kolekcija kaktusa i sukulenata veleposlaničina prethodnika.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Gloria kuha s američkim veleposlanikom: Pogledajte što se na Božić priprema u rezidenciji

image
Kao i u blagovaonici, i u dnevnoj sobi je velika zidna slika koja dominira prostorom.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Iako odrasla u Švicarskoj, veleposlanica je porijeklom iz Bugarske, a život u Hrvatskoj joj se jako sviđa.
VEDRAN PETEH/CROPIX
Linker
08. travanj 2024 14:02