GLORIA JUNAKINJE 2020.

Liječnica koja je spašavala palčiće u Petrovoj: ‘Još uvijek imam osjećaj da je potres i kad nije...‘

Predstavljamo vam Glorijine junakinje ove, svi ćemo se složiti - izazovne i poprilično teške godine. Prva među njima je glavna dežurna liječnica u Zavodu za neonatologiju Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici, koja je vodila akciju spašavanja palčića 22. ožujka, kad je Zagreb pogodio razoran potres.

"Za mene je protekla godina bila teška i turbulentna. Nikada neću zaboraviti nedjeljno jutro kad je Zagreb pogodio potres. Samo koji sat prije nego što se to dogodilo, na Odjel intenzivne u Petrovoj stiglo je nedonošče teško 1100 grama, a ono najmanje u inkubatoru težilo je samo 590 grama. Teško je bilo odlučiti da li nakon prvog udara izaći ili ostati u zgradi, jer su naši mali pacijenti najsigurniji u inkubatorima. Na izlazak sam se odlučila tek nakon drugog udara potresa, kad su u zgradi na sve strane počeli curiti plin i kisik, a na Intenzivnoj kapati voda sa stropa. Srećom, na kraju je sve dobro završilo - palčiće smo sigurno smjestili u KB Dubrava - a mene je najviše dirnulo to naše zajedništvo. Iako smo prolazili kroz kataklizmu, imala sam osjećaj da nam nitko ništa ne može", s puno emocija i u jednom dahu govori nam dr. Sonja Anić Jurica (47), zagrebačka liječnica vrijedna divljenja, koja je s jako dobrim razlogom jedna od Glorijinih junakinja s novogodišnje naslovnice.

U videu nam je ispričala sve detalje tog, za sve nas pamtljivog datuma ove godine...


Uz ovu hrabru liječnicu, proteklu su godinu obilježile i Žana Gamoš, Dragana Dilparić, Martina Stojanović, Ana Šarić, Ivana Suton, Marta Divjak, Mirna Mrčela i Vida Bajs.

Njihove priče čitajte u novom broju magazina Gloria i pratite u video specijalu na Gloria.hr!

image
NASLOVNICA: NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Linker
23. travanj 2024 11:57