KVALITETAN ŽIVOT U ZLATNOJ DOBI

Kakvi sve mirovinski fondovi postoje i koliko su rizični, objašnjava stručnjakinja Rosa Marić

Voditeljica Odjela upravljanja imovinom PBZ Croatia Osiguranja d.d. istaknula je važnost pravodobnog i aktivnijeg sudjelovanja u izboru mirovinskog fonda.

Mnogi ustvari nisu ni svjesni da su iznosi štednje drugog i trećeg mirovinskog stupa zapravo njihova imovina - objasnila je Rosa Marić, voditeljica Odjela upravljanja imovinom PBZ Croatia Osiguranja d.d., istaknuvši još jednom na taj način važnost dobrog razumijevanja i raspodjele vlastitih financija kao jedna od sudionica Glorijinog panela "Vaš novac, vaš život" uz Dajanu Barbić, izvanrednu profesoricu na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, Vinku Ilak, članicu Uprave Fine te Andreu Andrassy, spisateljicu i magistricu ekonomije.


Voditeljica Odjela upravljanja imovinom svjesna je činjenice da se mladi većinom ne razmišljaju o dalekoj budućnosti, no smatra da si moraju postavljati i ta pitanja kako bi si osigurali kvalitetniji život. Iz tog je razloga istaknula i važnost pravodobnog i aktivnijeg sudjelovanja u izboru mirovinskog fonda kroz ulaganja u 2. - obvezni i 3. - dobrovoljni stup.

Čitajte i: Luksuz u granicama budžeta: Andrea Andrassy, Vinka Ilak, Rosa Marić i Dajana Barbić o tajnama učinkovite štednje

image

Panel "Vaš novac, vaš život" posvećen je financijskom osnaživnaju žena.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Svaka zaposlena osoba 5% svoje bruto plaće daje drugom stupu mirovinskog fonda, a društvo za upravljanjem mirovinskim fondovima potom tu imovinu ulaže i pokušava na nju ostvariti prinose u inozemnim i domaćim tržištima - objasnila je voditeljica Odjela upravljanja imovinom približivši gledateljima i čitateljima portala Gloria.hr dodatno funkcije kategorija u mirovinskim fondovima i njihovu eventualnu rizičnost.

Čitajte i: Ako želite stvoriti nešto u životu, ovo ne preskačite: Financijske stručnjakinje o lekciji koju bismo svi trebali znati


"Kategorija A namijenjena je mlađim ljudima koji imaju duži period do mirovine jer je za nju dozvoljeno malo rizičnije ulaganje - u dionice i onda se od kategorije A očekuju malo bolji prinosi tokom godina. Kategorija B je nekakvo srednje liberalno ulaganje gdje je miks dionica obveznica, dok je kategorija C najkonzervativnija ili najmanje rizična jer ulaganje u dionice nije dozvoljeno", objasnila je Marić.

Linker
13. travanj 2024 14:09