DIPLOMATSKA KUHARICA

Gloria kuha s američkim veleposlanikom: Pogledajte što se na Božić priprema u rezidenciji

U video serijalu Diplomatska kuharica vodimo vas slikom, tonom i riječju u prvih pet odabranih veleposlanstava u Republici Hrvatskoj i otkrivamo kulinarske tajne, sposobnosti, afinitete i otkrića diplomata. Američki veleposlanik Robert Kohorst majstor je u pripremanju mesne štruce koja je od nekad sirotinjskog jela postala delicija za slavlja.

Ako baš nismo u bliskoj nam susjednoj državi, jedan od najčešćih izazova s kojima se susretnemo na putovanjima jest gastronomija. Kako je to kad te životni put odnese na duže vrijeme na drugi kraj kontinenta ili na drugi kontinent, doznali smo od veleposlanika u našoj zemlji. Prvi među njima je američki veleposlanik u Hrvatskoj - Robert Kohorst (67), koji nam je otkrio svoje omiljeno jelo i samo ga za Glorijine čitatelje pripremio pred kamerama u svojoj zagrebačkoj rezidenciji.

Pogledajte pripremu mesne štruce po receptu američkog veleposlanika i doznajte što ga se najviše dojmilo za vrijeme njegova mandata u Hrvatskoj!


Američka verzija mesne štruce, koja se zbog jednostavnosti i lako dostupnih sastojaka najviše pripremala tijekom Velike depresije, u novije vrijeme svojevrsni je “comfort food”. Negdašnje sirotinjsko jelo postalo je, prema nekim istraživanjima, sedmo najpopularnije u Sjedinjenim Američkim Državama, a među njegovim obožavateljima je i naš prvi gost.

image
Nekada je mesna štruca bila sirotinjsko jelo, a danas je postala 'comfort food'.
VEDRAN PETEH/CROPIX


- Takozvani meatloaf pripremamo u posebnim prilikama poput Božića ili mog rođendana, kad se za stolom okupi cijela obitelj. Poslužuje se uz pire krumpir i kremu od kukuruza, a poseban okus daju mu slatkasti preljev od javorova sirupa i sušeni luk - objašnjava veleposlanik Kohorst i otkriva kako je prava majstorica u pripremi mesne štruce ipak njegova supruga Shelley Allen, koja je radi bolje nego što to čini njegova majka.

image
U obitelji Kohorst mesna se štruca priprema na veleposlanikov rođendan i na Božić.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Većinu sastojaka za jela koje vole uspiju pronaći u Zagrebu, nešto pak naruče putem interneta, ali nemaju ništa ni protiv naših inačica specijaliteta od mljevenog mesa - bureka, sarme i ćevapa.

U Dubrovniku i drugim mjestima na Jadranu preferiraju ribu i škampe, a gospođa Shelley oduševljena je i time kako se u hrvatskim restoranima priprema talijanska hrana, koju obožava.

image
U američkoj rezidencij sve je puno nacionalnih simbola ove zemlje.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Otkriće mi je i vaš roštilj, ali mi se čini da su porcije prevelike. No, uvijek me iznenadi kako sve nestane s tanjura za 20 minuta. Kad bih pak morala izdvojiti neki desert, to bi definitivno bila mađarica - kaže ambasadorova supruga i dodaje kako nema naviku odlaziti na naše tržnice, iako su joj predivne, jer je naviknuta kupovati u supermarketima.

U videu nam je Robert Kohorst otkrio i neke specifičnosti američke kuhinje, ali i što misli o - rakiji.

image
Idući tjedan, urednica našeg portala Maja Šokčević Lovrić i kolega novinar i urednik Damir Leljak, vode vas u novu gastronomsku pustolovinu.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Sretan je bračni par Kohorst što i u SAD-u mogu piti fina hrvatska vina, među kojima su im najdraža ona obitelji Grgich iz Kalifornije, te ih kombinirati uz omiljenu meksičku kuhinju.

Robert Kohorst kaže da mu u Hrvatskoj, uz sinove Kevina i Matta te njihove obitelji, najviše nedostaje dobar burrito. Upravo će to jelo prvo pojesti kad se kroz nekoliko dana, po završetku mandata, sa suprugom vrati kući.


Zavirite s nama u rezidenciju američkog veleposlanika i njegove supruge.

image
Kao jedan od najvećih nacionalnih simbola - američka zastava vidljiva je na svakom koraku u američkoj rezidenciji.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Zidovi velike sobe za prijem gostiju u američkoj rezidenciji prekriveni su uokvirenim fotografijama američkih zastava, koje su dio programa Umjetnost u Veleposlanstvu.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Važne uspomene uokvirene su i postavljene na vidljivo mjesto - na prvoj fotografiji američki je veleposlanik sa svojom obitelji, a na drugoj s dojučerašnjim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Baš kao i u pravim američkim kućama, i u američkoj rezidenciji u Zagrebu glavnom sobom za prijeme dominira veliki kamin obložen mramorom.
VEDRAN PETEH/CROPIX
Linker
25. travanj 2024 20:01