Glorijin zeleni kutak

Božić dolazi! Uz naše detaljne video upute izradite sami svoj adventski vijenac iz snova

Advent je nezamisliv bez vjenčića, a biljna entuzijastica Ana Hrgovčić demonstrira kako napraviti savršen model - bez odlaska u cvjećarnicu.

Koliko ste puta vrteći prstom po Instagram feedu u adventsko vrijeme pomislili “kad bih barem ja znala napraviti ovakav vijenac”? To se, naravno, ne odnosi na one hiperkreativne kojima su “uradi sam” projekti dio svakodnevice, nego na gotovane sklone kupnji modela iz cvjećarnice. Zato - kako bismo vas potaknuli na akciju, poštedjeli uzdaha zbog još jednog adventskog vijenca koji ste propustili napraviti, ali i uštedjeli vam novac - donosimo detaljan plan za izradu modela iz snova.

Kako izraditi adventski vijenac - korak po korak - pogledajte u videu!


Naša suradnica, biljna entuzijastica Ana Hrgovčić (24), vlasnica brenda Biljke.plants u videorubrici “Glorijin zeleni kutak” na našem portalu demonstrira kako napraviti vijenac uz budžet do 200 kuna. Slamnatu bazu, sugerira Ana, možete kupiti na više-manje svakoj tržnici, a dostojna zamjena su joj vrbine grane: smotajte ih svježe odrezane u kolut, jer nakon što se posuše više ih se ne može modelirati. Borove grane, s kojima se prekriva baza, Ana Hrgovčić pronašla je na Zelenoj tržnici, a za adventski vijenac najkvalitetnije su, kaže, one srebrnog bora. Otporne su na suhi zrak i toplinu u unutarnjim prostorima i neće im otpadati iglice.

image

1. Baza je slamnati kolut (ili svježe vrbine grane), na koji se vrtlarskom žicom pričvršćuju grane prethodno formirane 'u lepezu'.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Čitajte i: Zračne biljke sjajan su ukras svakom prostoru: Ana Hrgovčić naučit će vas kako od njih izraditi jedinstven aranžman

image

2. Ukrasne detalje poput cvjetova pamuka i sušenog voća utaknite među grane, a možete ih i učvrstiti žicom ili superljepilom.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Čitajte i: Učimo vas kako izraditi kokedamu: Uz Anu Hrgovčić lako dođite do divnog ukrasa za svoj prostor

image

3. U šupljinu koluta stavite komad cvjećarske spužve, a za nju pričvrstite svijeće.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Čitajte i: Naučite izraditi biljni terarij: Ana Hrgovčić u tome je maherica, a uz njezine savjete svatko može imati živi ukras za dom

image

Zapalite ove nedjelje prvu adventsku svijeću na vjenčiću koji ste sami izradili.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Kako bi vijenac izgledao raskošnije i maštovitije, kombiniraju se grane različitih biljnih vrsta, poput eukaliptusa koji divno miriše i kad mu se listovi osuše. Od ostalih suhih ukrasnih elemenata dobar su izbor ploške naranče: posložite ih u protvan na papir za pečenje i pecite na 100 stupnjeva uz povremeno okretanje, dok ne dobiju hrskavu patinu. Neke ukrasne detalje možete pronaći i u šetnji šumom, primjerice češere, a divan dodatak vijencu će biti i božikovina, štapići cimeta, mekani cvjetovi pamuka... Da bi se svi ti detalji učvrstili, isto kao i grane, potrebna je vrtlarska žica, a neki elementi, poput ploški naranče, mogu se učvrstiti i superljepilom ili naprosto dobro utaknuti među grane.

image

Adventski vijenac za Gloriju je izradila Ana Hrgovčić koju možete pratiti na Instagram profilu biljke.plants.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Želite li pak viseći, a ne stolni vijenac, prvo što morate napraviti - prije nego što stavite borove grane - jest omotati bazu ukrasnom vrpcom, pazeći da je dovoljno dugačka da kasnije možete odlučiti na koju ćete ga visinu staviti. Dodatno, želite li model u boji, poprskajte ga sprejem po želji. I da, ideja je da se tijekom cijelog kreativnog procesa zabavljate, a na kraju - uživate u svom prvom “uradi sam” adventskom vijencu.

U novom broju Glorije pronađide i druge zanimljve i inspirativne teme te veliki specijal posvećen turizmu.

image
GLORIA PRODUKCIJA

Ekskluzivno za Gloriju! Intervju Danijele Martinović: ‘Moj novi početak u pedesetoj‘

BRIGITTE MACRON: Život s francuskim predsjednikom

HARRY I LINDA MACKLOWE: Bračna rasprodaja stoljeća

SARAH SNOOK: Zvijezda serije ‘Nasljeđe’

ANĐELA RAMLJAK: Moja pandemijska njega

MODA: Ikona stila: Emily Blunt

MODA: Dizajneri visoke mode kao potrošna roba

FELJTON: WILL SMITH: Mračne tajne holivudske zvijezde

Linker
21. ožujak 2024 14:18