humanitarna akcija

Modna industrija digla se na noge: Evo kako luksuzni brendovi pomažu žrtvama rata u Ukrajini

Chanel, Balenciaga, Louis Vuitton i njihove matične tvrtke ukključili su se u veliku humanitarnu akciju za pomoć Ukrajini i izbjeglicama.

Rat u Ukrajini ne događa se samo tamo, on direktno i indirektno pogađa sve nas i na njega nitko ne može ostati ravnodušan. Ljudi diljem svijeta čine sve kako bi pomogli koliko mogu onima koji najviše pate od posljedica ovih nemira, bilo putem prihvata izbjeglica, psihološke pomoći žrtvama ili donacijama.

U veliku akciju pomoći uključile su se i velike modne kuće koje na trenutno stanje nisu mogle samo okrenuti glavu. Ovog je tjedna globalni luksuzni div Kering – koji predvodi Gucci, Alexander McQueen, Balenciaga, Bottega Veneta i Saint Laurent​​najavio je da će dati značajnu donaciju za tisuće ukrajinskih izbjeglica koje su pobjegle iz zemlje.

"Daleko najvažnija stvar je humanitarna situacija izbjeglica. Razgovarao sam sa svim direktorima i odlučili smo dati značajnu donaciju kako bismo izbjeglicama pomogli koliko možemo – na razini grupe, ali i na razini brendova. Tako će i oni pridonijeti. Za nas je prioritet jasan", poručio je direktor Keringa François-Henri Pinault za WWD.

Velika donacija pristiže i od strane Louisa Vuittona koji je dao milijun eura UNICEF-u koji će ta sredstva onda koristiti za pomoć Ukrajini i izbjeglicama. Prije ove donacije, njegova matična tvrtka LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton​ dala je pet milijuna eura Međunarodnom odboru Crvenog križa.

Modna kuća Balenciaga očistila je sve svoje društvene profile i potpuno ih posvetila humanitarnoj pomoći za Ukrajinu. Dala je i donaciju za "The World Food Programme", ohrabrujući svoje pratitelje da učine isto.

Čitajte i: ‘No Shame. No Fear.‘, stigla je limitirana kolekcija kojom svi možemo pomoći Ukrajini!

"Zalažemo se za mir i donirali smo WFP-u kako bismo podržali prvu humanitarnu pomoć ukrajinskim izbjeglicama. Sljedećih dana otvorit ćemo naše platforme za izvještavanje i prenošenje informacija o situaciji u Ukrajini", poručila je Balenciaga na Instagramu.

Nadalje, talijanski modni div Gucci dao je 500.000 dolara UNHCR-u kroz svoju inicijativu "Chime for Change", dok je francuski Chanel najavio donaciju od dva milijuna eura koja će ići dvjema humanitarnim organizacijama, Care-u i UNHCR-u.

Modni konglomerat Only The Brave Foundation, u čijem su vlasništvu Diesel, Maison Margiela, Marni, Viktor & Rolf, Amiri i Jil Sander, također surađuju s UNHCR-om kako bi pomogli raseljenim Ukrajincima.

Osim toga, drugi brendovi i trgovci, uključujući Net-a-Porter, Asos, Nanushka i Nike, zatvorili su trgovine i prodaju svojih proizvoda u Rusiji. Inicijativu je pokrenuo ukrajinski Vogue pozvao velike modne tvrtke da stave embargo na Rusiju jer luksuzna roba još nije uključena u sankcije.

Linker
19. travanj 2024 10:50