MALE TAJNE

Moda nadahnuta Afrikom: Nasljednik Virgila Abloha pronalazi inspiraciju u kulturi predaka

Britanski stilist imenovan je umjetničkim direktorom američkog brenda off-white jer se, kao i njegov prethodnik Virgil Abloh, nadahnjuje tradicionalnom afričkom kulturom.

Pola godine nakon smrti osnivača i dizajnera Virgila Abloha, brend Off-White ima novog kreativnog i umjetničkog direktora. Riječ je o 32-godišnjem Britancu Ibu Kamari, koji se zbog svojih multitalenata čini prirodnim nasljednikom pokojnog kreatora. Ib, što je skraćeno od Ibrahim, ima, naime, mnoge interese slične Ablohovim: on je stilist, modni urednik, kostimograf te pasionirani DJ i dizajner namještaja. Dapače, s pokojnim dizajnerom vezalo ga je dugogodišnje prijateljstvo koje je kulminiralo izborom Iba za stilista svih Ablohovih revija, kako za njegov vlastiti brend, tako i za Louis Vuitton u kojem je Abloh bio kreativni direktor.

image

Ibrahim Kamara inspiraciju tražoi u afričkoj kulturi

INSTAGRAM/SCREENSHOT

Ib Kamara rođen je u Sijera Leoneu, državi u zapadnoj Africi iz koje je u dječačkoj dobi izbjegao s roditeljima u Gambiju zbog građanskog rata. Kad mu je bilo jedanaest godina, preselili su se u London gdje je nakon srednje škole, a po želji roditelja, upisao studij medicine. No, prekinuo ga je nakon tri godine zbog upisa na prestižno londonsko modno sveučilište Central Saint Martins, na kojem je diplomirao modni marketing.

image

Dašak Afrike u modnim novitetima

BURBERRY VIA BESTIMAGE/BESTIMA

"Prvi kontakt s modom imao sam putem televizije. Kao dječak sam gledao BBC i CNN i divio se kako su ljudi odjeveni", rekao je Ib, kojeg suradnici opisuju kao sramežljivu i samozatajnu osobu s mnoštvom hrabrih modnih ideja.

Pozornost javnosti privukao je 2016. odjevnim projektom "2026", diplomskim radom u kojem je istraživao kako bi crnačka muževnost mogla izgledati za deset godina.

image

Neobične modne kracije britanskog dizajnera

INSTAGRAM/SCREENSHOT

S ušteđenim džeparcem otputovao je u Soweto, crnački geto u Johannesburgu. Rabljenu robu kupljenu na lokalnim buvljacima prepravio je u atraktivne kreacije u koje je odjenuo stanovnike tog siromašnog i ozloglašenog naselja, a snimila ih je lokalna fotografkinja koju je upoznao putem Instagrama. I premda ga je ta kolekcija, predstavljena u Londonu na izložbi "Utopian Voices Here and Now", promovirala u novu nadu britanske mode, Ib je karijeru nastavio kao stilist, a ne modni dizajner.

image

Moda nadahnuta Afrikom

INSTAGRAM/SCREENSHOT

Pod mentorstvom slavnog britanskog umjetnika Barryja Kamena stilizirao je revije kuće Burberry, Christian Dior, Stella McCartney, Comme des Garçons, Erdem i Off-White. Postao je osobni stilist britanskog glazbenika Harryja Stylesa i pjevačice Rihanne te vanjski suradnik u časopisima Vogue, W, i-D i Dazed, u kojem je od lanjskog siječnja na poziciji glavnog urednika. Zbog stilističkih uspjeha Kamaru je krajem prošle godine Britansko modno vijeće nagradilo priznanjem Isabella Blow.

Linker
18. travanj 2024 01:35