STIL

Lana Puljić o modi, stilu i omiljenim odjevnim predmetima: ‘Mi moramo nositi odjeću, a ne ona nas‘

Zagrebačka dizajnerica, poznata po kreacijama koje spajaju romantiku i seksepil, otkriva svoje odjevne favorite, izvore inspiracije i omiljene face sa svjetske scene.

Većina domaćih trendseterica u ormaru ima barem jedan komad s njezinim potpisom, koji se vadi svaki put kad treba nekoga impresionirati ili mu zaigrati maštu.

Iako je po struci arhitektica, Zagrepčanka Lana Puljić uskočila je u neki sasvim drugi vlak, završivši postdiplomski studij na renomiranom London College of Fashion i pokrenuvši modni brend Lokomotiva, poznat po ženstvenim kreacijama s dozom dramatike.

Ime svoje modne marke odabrala je, otkriva, kao simbol snage i pokretačke energije koje nas gura naprijed, a za Lanu je taj izvor uvijek bio i ostao - moda.

image

Iako je diplomirala arhitekturu, prevagnula je Lanina strast prema modi.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Kako biste opisali svoj modni stil?

- On je eklektičan i autentičan, odraz nekog mog trenutnog emocionalnog stanja. Pravi sam modni kameleon i jako volim koketirati s raznim stilovima, razdobljima, volim novo, moderno, vintage... Nikad nemam unaprijed osmišljene outfite i gotovo nikad ne ponavljam isti.

Što vam je najvažnije kad je riječ o odijevanju?

- Da se dobro osjećam u onom što nosim jer kad se osoba ne osjeća ugodno u onome što je odjenula - to se, nažalost, i vidi. Smatram da je to najveći faux pas koji možemo napraviti prilikom odabira određene kombinacije. Mi moramo nositi odjeću, a ne ona nas.

Kako doživljavate modu, što ona predstavlja u vašem osobnom “svemiru”?

- Poligon za izražavanje kreativnosti i beskrajnu igru kombiniranja.

Što vas, kad je kreiranje u pitanju, najviše nadahnjuje?

- Apsolutno sve - od šetnje prirodom do nekih osoba. Primijetila sam da mi često modne ideje padaju na pamet dok sam u avionu - valjda tamo gore, u oblacima, iz glave izvjetre svi pritisci i stres pa uvijek nešto črčkam po papiru dok se vozim zrakoplovom.

Koliko ima istine u izreci da “odijelo čini čovjeka”?

- Odjećom komuniciramo sa svojom okolinom i, htjeli mi to priznati ili ne, na prvu govorimo nešto i o sebi, čak i prije izrečene prve rečenice.

image

Lana Puljić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Vaš omiljeni odjevni predmet je...?

- Dugo vremena je na tom tronu bilo njezino visočanstvo - haljina, ali mislim da ju je na toj poziciji smijenilo odijelo. U posljednje vrijeme ih vrlo često nosim i u dnevnim i u večernjim prigodama i obožavam osjećaj koji mi pružaju. Smatram ih iznimno elegantnim, u njima se osjećam moćno, uredno i lijepo odjeveno. Ona su i u fokusu mojih novijih kolekcija i veoma su zanimljiva - s izrezanim dijelovima - golim leđima, visokim prorezima koja pružaju jedan svjež, neočekivani moment, a mogu biti i iznimno seksi. U suradnji s brendom nakita Mammii izradila sam i neke varijante gdje gola leđa prikriva ručno rađeni nakit od metala i poludragog kamenja, pružajući im jedinstvenost.

Čitajte i: Jacquemus torbice kao razbijačice crnih modnih kombinacija: Naše poznate dame vole luksuzne dizajnere i nove trendove

Koji komad nikad nećemo vidjeti na vama?

- Najlonke boje kože i balerinke. Generalno su mi užasno odbojne kao obuća, a vrlo vjerojatno ne pomaže ni činjenica što meni zaista tragično i stoje.

Tko vas svojim stilom inspirira ili intrigira?

- Svatko tko je svoj i autentičan pa makar bio odjeven potpuno drugačije od moje estetike. Kada bih morala izdvojiti nekog na našim prostorima, bila bi to Jadranka Sloković. Od glumica na crvenom tepihu uvijek me oduševi Cate Blanchett, ima magičnu eleganciju, zrači i u svemu što odjene izgleda fantastično. Izdvojila bih još i Zendayu, a uvijek mi je gušt vidjeti Harryja Stylesa ili Jareda Leta. Vrlo često se inspiriram i nekom estetikom minulih vremena, npr. rock glamom, discom, pa je zapravo logično da i neke stilske uzore pronalazim upravo u pojedincima koji su žarili i palili sedamdesetih i osamdesetih godina.

image

"Dugo je na mojem modnom tronu stolovala haljina, no tu je poziciju nedavno zauzelo odijelo. U njemu se osjećam moćno".

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

S kojom biste svjetskom facom iz branše rado proveli dan?

- S Johnom Gallianom jer ga smatram jednim od najvećih dizajnera današnjice. Beskrajno me oduševljava njegova mašta, način promišljanja mode i razina kreativnosti. Što se dizajnera mlađe generacije tiče, veliki sam fan Jacquemusa - zanimljivo mi je na koji način stvara i komunicira svoje ideje s publikom. Jedan je od rijetkih autentičnih dizajnera koji se ne pokušava svidjeti, već ispričati svoju priču na najljepši i najosobniji način. Trudim se to raditi i sama.

Čitajte i: Jednostavnost i i elegancija pariškog modnog stila: Osvježite ormar ovim bezvremenskim trendi komadima

Nosite li, osim svojih, i kreacije svojih kolega?

- Naravno. Rado nosim komade s potpisom Marije Kulušić, Sonje Lamut, Madame Demode... U ormaru imam puno vintage komada s potpisom sestara Boudoir i Zigmana. Uvijek ću rado podržati sve one kolege čiji rad smatram kvalitetnim, a ima ih puno.

Linker
16. travanj 2024 13:40