Getty Images for Victoria's Secr
pad modnog diva

Je li Victoria's Secret ovime dotaknuo dno? Raskošni show otkazan je nakon 24 godine

Ono o čemu se ljetos nagađalo sada je i službeno potvrđeno. Revija Victoria's Secreta ove godine se neće održati, što je posljednji od poraza za poznati brend donjeg rublja.

Raskošna anđeoska krila, grudnjaci vrijedni tisuće dolara, svjetski poznate manekenke koje se za reviju pripremaju mjesecima i nastupi najpoznatijih glazbenih zvijezda karakteriziraju nekada najočekivaniju modnu reviju godine, onu donjeg rublja s potpisom brenda Victoria's Secret.

Vijest koju je prije nekoliko mjeseci objavila jedna od anđelica, Shanina Shaik (28), sada je postala službena - ove godine nema Victoria's Secret Showa. Reputacija brenda srozava se polako ali sigurno godinama, još od 2013., a manjak raznovrsnosti na pisti i odbijanje prilagodbe novim vremenima i trendova koštalo je brend ovogodišnje revije koja je bila njihov zaštitni znak.

"To je nešto na što nisam navikla jer svake godine u ovo vrijeme treniram kao anđelica. Ipak, sigurna sam da će se u budućnosti nešto promijeniti i da se radi na brendiranju i novim načinima da se izvede show jer je to najbolja revija na svijetu", komentirala je Shanina u kolovozu ove godine.

NEW YORK, NY - NOVEMBER 08:  Taylor Hill, Jasmine Tookes, Elsa Hosk, Adriana Lima, Behati Prinsloo, and Candice Swanepoel walk the runway during the 2018 Victoria's Secret Fashion Show at Pier 94 on November 8, 2018 in New York City.  (Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images for Victoria's Secret)
Getty Images for Victoria's Secr

Iz tvrtke L Brands u čijem se vlasništvu Victoria's Secret nalazi kazali su da je ova odluka dijelom donesena kako bi se u međuvremenu poradilo na poruci koju brend šalje i mišljenju javnosti. Menadžer Stuart Burgdoerfer kazao je kako će i dalje nastaviti komunicirati s publikom, ali ne u smislu modne revije kao do sada. "Važno je da se marketing VS-a razvija prema boljem", rekao je za medije.

NEW YORK, NEW YORK - NOVEMBER 08: Toni Garrn walks the runway during the 2018 Victoria's Secret Fashion Show at Pier 94 on November 08, 2018 in New York City. (Photo by Noam Galai/Getty Images)
Getty Images

Osim porasta u prvom dijelu 2018., Victoria's Secret bilježi pad prodaje još od 2016. godine. Padu prodaje u prilog idu i kritike javnosti koje su posljednjih godina sve učestalije, a nezadovoljstvo su iskazivale i anđelice pa je tako Karlie Kloss samovoljno napustila brend. Nerealno prikazivanje ženskog tijela, nedostižni ideali ljepote i neraznovrsnost na pisti glavne su zamjerke upućene američkoj modnoj kući.

NEW YORK, NY - NOVEMBER 08:  Adriana Lima walks the runway during the 2018 Victoria's Secret Fashion Show at Pier 94 on November 8, 2018 in New York City.  (Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images for Victoria's Secret)
Getty Images for Victoria's Secr

Početkom ove godine kada se show još planirao održati stigla je potvrda da on više neće biti emitiran na televizijskim programima. Prošlogodišnju reviju pratilo je oko 3,3 milijuna gledatelja, što je najslabija gledanost otkako je show krenuo. Usporedbe radi, ona iz 2001. godine imala je čak 21 milijun gledatelja ispred malih ekrana. 2019. je za brend zaista bila burna, osobito sredinom godine nakon što je kreativni direktor Ed Razek podnio ostavku zbog komentara o plus-size i transrodnim manekenkama. Diljem SAD-a zatvorene su trgovine, a pala je i internetska prodaja.

NEW YORK, NY - NOVEMBER 08: (L-R) Cheyenne Maya Carty, Sofie Rovenstine, Sadie Newman, Subah Koj, Georgia Fowler, and Mayowa Nicholas walk the runway during the 2018 Victoria's Secret Fashion Show at Pier 94 on November 8, 2018 in New York City.  (Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images for Victoria's Secret)
Getty Images for Victoria's Secr

"Mislim da im nije mjesto tamo zato što je Victoria’s Secret fantazija i zabavni spektakl u trajanju od 42 minute. To je jedini show u svijetu takve vrste i mislim da ga kao takvog ne bi trebali mijenjati", kazao je Raznek i završio na internetskom stupu srama. Nekoliko mjeseci nakon skandala u Victoria's Secret se ipak pridružila brazilska transrodna manekenka Valentina Sampaio.

Velika konkurencija brendu je i mogulica Rihanna koja im je na ovogodišnjem Fashion Weeku u New Yorku zadala dodatne probleme.

Posljednji udarac Victoria's Secretu: Kako je pjevačica s Barbadosa nadmašila kultni brend donjeg rublja

Modna revija bila je daleko od očekivane i uobičajene jer se sastojala od energetskih plesova koje su izvodili uistinu različiti modeli, a posebnu pozornost privukle su manekenka Gigi Hadid i zvijezda Normani. Njezina revija nastala je po uzoru na Victoria's Secret, no modeli nisu samo šetali već su i plesali i izvodili kompleksne pokrete i bili su daleko od niza jednakih mršavica.

BROOKLYN, NEW YORK - SEPTEMBER 10: Rihanna performs onstage during Savage X Fenty Show Presented By Amazon Prime Video - Show Sneak Peak at Barclays Center on September 10, 2019 in Brooklyn, New York. (Photo by Ben Gabbe/Getty Images for Savage X Fenty Show Presented by Amazon Prime Video)
Getty Images for Savage X Fenty
Rihanna Savage X Fenty fashion show

"Volim to što ona sve napravi seksepilno i postavlja nove ideale seksi looka. Kada pogledam Paris, nije me briga ni za jednu mršavu Viktorijinu anđelicu, ja želim biti ta žena, želim biti sigurna u sebi i želim se osjećati tako bombastično. To je brend Savage", izjavila je nakon revije Rihanna.

Otkazivanje VS modne revije ne znači propast ovog brenda, već promjene koje su bile nužne, pa nam ostaje za vidjeti kako su vodeće osobe brenda zamislile budući imidž Victoria's Secreta te je li za promjene prekasno.

Linker
19. travanj 2024 02:12