Modni vodič

Obline u prvom planu: Dizajnerska moda konačno dolazi u svim veličinama

Pronaći seksi i elegantnu odjeću u konfekcijskim veličinama iznad 40 nije više nemoguća misija jer su dizajneri naučili cijeniti putene žene i plus size modele, a vodič za plus size modu donosi Gloria IN.

Prošla su vremena kad su žene koje nose odjevne veličine 40, 42, 44 i veće, u očima dizajnera bile nepoželjne klijentice. Posljednjih nekoliko sezona nema gotovo niti jedne revije poznatih modnih kuća koje uz mršavice ne bi uključivale plus size manekenke, kao ni modne marke koje ne bi imale i veće odjevne veličine. Na stranicama brendova C&A, Mango, H&M, Reserved ili Bershka se, dapače, neki odjevni komadi prezentiraju i na manekenkama krupnije figure kako bi kupci znali kako će im pristajati.

image

Ako haljina i suknja imaju naglašeni struk, možete odjenuti i najnabraniji model.

BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Modne kuće duge tradicije, kao što je Varteks, imaju odjevne veličine razrađene i po visini, jer nije isto nosi li žena broj 44, a visoka je 160 centimetara ili, pak 180 centimetara. No, najvažnije je da u kreiranju odjeće ne postoji diskriminacija kad je riječ o boji, uzorku, materijalu i kroju - modeli za žene s oblinama ne razlikuju se od odjevnih veličina 36 ili 38 i jednako su u skladu s trendovima. U tome i jest pozitivan pomak, nastao kao posljedica osnaživanja žena, koje su posljednjih nekoliko godina promicale razne reklamne kampanje, civilne udruge i pokreti za ženska prava.

image

Vesta bez kopčanja izdužuje figuru, uz senzualni efekt.

PROFIMEDIA

Čitajte i: Boje su ‘In‘ i u poslovnom looku: Nova kolekcija skriva najpoželjnije business komade

“Za razliku od prije desetak i više godina kad su krupnijim ženama bile namijenjene bezoblične i vrećaste kreacije, sada se dizajnira odjeća koja je jednako suvremena i u skladu s trendovima kao i za svaku drugu ženu”, rekao je Pierpaolo Piccioli, kreativni direktor kuće Valentino, koji je kolekciju visoke mode za ovo proljeće i ljeto predstavio na manekenkama svih tjelesnih figura, kao i životne dobi. No, naravno da postoje krojni elementi koji pomažu u postizanju skladnog izgleda, ali to nije rezervirano samo za žene plus size veličine, već i za žene čija je visina veća ili manja od prosjeka, za one sitne građe ili pak izrazito vitke.

image

Nemojte se ustezati u pokazivanju gole kože.

SPLASH/PROFIMEDIA

U slučaju krupnije građe, riječ je o okomitim prorezima i dekolteima, uzdužnim šavovima koji vizualno izdužuju figuru te modelima s naglašenim strukom sašivenima od čvršćih i gušćih materijala koji oblikuju i “zaglađuju” figuru. Kod modnih dodataka važnu ulogu igraju cipele boje kože šiljatih vrhova, torbe manje veličine te krupne naušnice ili ogrlice.

image

Duži sakoi i suknje izgledaju vrlo elegantno u monokromatskim kombinacijama.

DDP USA/PROFIMEDIA

Zlatni modni savjeti

Nemojte se ustezati u pokazivanju gole kože - dekolte ‘V’ oblika vizualno izdužuje figuru, kao i vesta bez kopčanja. Ako haljina i suknja imaju naglašeni struk, možete odjenuti i najnabraniji model - dapače, izgledat ćete vrlo ženstveno. Birajte duže sakoe te midi suknje s okomitim prorezima koje izgledaju posebno elegantno u monokromnim stajlinzima. Uz istaknuti struk, možete si dopustiti plisirane komade i haljine s naborima u kombinaciji sa salonkama u boji puti koje vizualno izdužuju figuru.

Linker
19. travanj 2024 09:26