IKONE STILA

Nepogrešivo dobro: Najbolje modne kreacije za novu studentsku godinu

Novu akademsku godinu najbolje je započeti u dizajnerskoj varijanti sveučilišne uniforme koja je hit jesenske garderobe pa se može nositi i izvan fakultetskih predavaonica.

Za one koji svoje obrazovanje nastavljaju na hrvatskim fakultetima, ponedjeljak 26. rujna - prvi dan nastave u akademskoj godini 2022./2023., istovremeno izaziva zadovoljstvo i jezu. To je prvi korak u ostvarenju profesionalnog sna, ali i izvor stresa - novopečeni studenti suočavaju se s pravilima na koja nisu navikli, kao i s mnoštvom novih kolega iz svih krajeva zemlje koje tek trebaju upoznati.

image

Burberry jesenji komadi

FILIPPO FIOR/SHOWBIT/PROFIME

I premda se može učiniti da je brucošicama zbog svega toga zadnja pomisao kako se odjenuti, istodobno su svjesne da im atraktivan stajling može itekako podići samopouzdanje koje im je potrebno u suočavanju s novim izazovima.

image

Roberto Cavalli modna revija

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Lila Grace Moss Hack na reviji Versace

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

No, djevojke se ne trebaju uplašiti da će im to biti samo još jedan dodatni izvor stresa. Jedan od glavnih modnih trendova za ovu jesen i zimu je, naime, akademski stil. Nadahnut je studentskim uniformama poznatih britanskih sveučilišta kao što je St Andrews u Škotskoj, koji su pohađali princ i princeza od Walesa, William i Catherine, pa čak i uniformama nadahnutima imaginarnom obrazovnom ustanovom - Hogwartsom, školom čarobnjaštva iz serije romana i filmova o Harryju Potteru, čiji grb krasi brojne modele odjeće i modnih dodataka, dajući im poželjan izgled školskih uniformi.

image

Karirani komadi su in

COURTESY VIA PIXELFORMULA/SIPA COURTESY VIA PIXELFORMULA/SIPA
image

Emily Ratajkowski u kariranim hlačama

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIM SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIM

Da su dizajneri pogodili cilj, dokazalo je i mjesečno izvješće internetske modne platforme Livetrend, koja unatrag mjesec dana bilježi porast potražnje za takvom odjećom od čak 236 posto.

Popularnost kariranih sakoa, suknji s faldama, košulja s krutim ovratnikom i mokasinki, koju su generirale hvaljene i naveliko gledane serije "Euforija" i "Tračerica", tolika je da je na društvenim mrežama među pripadnicima generacije Z nastala cijela jedna subkultura pod oznakom #darkacademia. Njena estetika je, doduše, ponešto subverzivna u odnosu na klasični "školski look" jer obuhvaća pankerske i grunge elemente: sadašnji studenti ističu, naime, činjenicu da se obrazuju dok je svijet u problematičnom stanju pa se doživljavaju buntovnicima.

Odjevne kombinacije takvog stila, najbolje prezentirane kreacijama britanske dizajnerice Vivienne Westwood, obuhvaćaju namjerno nemarni vizualni dojam, za razliku od urednog, šminkerskog izgleda u strogo krojenim kompletima.

Iz aktualnih kolekcija izdvajamo:

image

Reserved jakna, 399,90 kn (53,08 €)

image

Mini suknja RESERVED, 239,90 kn (31,78 €)

RESERVED
image

Mokasinke Högl, 209,90 €

HOGL
image

Mokasinke Loriblu, 2990 kn (396,84 €)

LORIBLU
image

Hlače C&A, 19,99 €

C&A
image

Mini suknja ZARA, 229,90 kn (30,51 €)

ZARA
image

Čarape Harry Potter, Calzedonia, 32 kn (4,25 €)

HARRY
Linker
19. travanj 2024 09:53