SAMOSTALNA REVIJA

Klisab predstavio jesensku kolekciju: ‘Odjeću smo radili od traperica s buvljaka‘

Nakon revije smo porazgovarali s Markom i Tomislavom te saznali kako je nastala nova kolekcija i što nam sve spremaju za nadolazeći period.

Hrvatski modni dvojac Klisab u utorak je u Hali Zagreb održao svoju prvu samostalnu reviju. Dizajneri Marko Šabarić i Tomislav Kliškinić predstavili su svoju jesensku kolekciju FALLFALL6, u sklopu koje su pokazali i transsezonsku upcycling liniju DENIMDENIM, nastalu ručnom izradom u tehnici "patchworka".

image

Predstavili su i mušku kolekciju

ALEKSANDAR SELAK

U novu kolekciju su po prvi put uključili i muške odjevne komade, a čini se kako će i ova jesen biti u znaku prepoznatljivih Klisab kaputa i jakni. Kombiniranje različitih materijala, akcenti poput ziherica i metalik boja samo su neki od detalja koji su oplemenili njihovu odjeću strogih, ali istodobno i mladenačkih krojeva.

image

Jesensku kolekciju predstavili su u Hali Zagreb

ZELJKO PUHOVSKI CROPIX

Nakon revije smo porazgovarali s Markom i Tomislavom te saznali kako je nastala nova kolekcija i što nam sve spremaju za nadolazeći period.

Kako se osjećate nakon prve samostalne revije?

Dojmovi se još nisu slegli, trenutačno osjećamo samo olakšanje što je sve gotovo. Zaista smo zadovoljni, imamo najbolji tim u Hrvatskoj i možemo sve što hoćemo!

image

Dizajneri Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić

ZELJKO PUHOVSKI CROPIX

Čini se kako je traper ponovno jako popularan, kako to komentirate?

Mi nikad ne razmišljamo o trendovima, ne pratimo ih i ne trudimo se stvarati ih. Ne radimo si taj pritisak nego gradimo Klisab stil i to su prepoznali naši klijenti. Osobno, mislimo da denim nije nikada ni izašao iz mode, svi mi nosimo traperice svaki dan.

Što vas je inspiriralo za DENIMDENIM liniju?

Denim u "upcycling" formi smo radili još za našu proljetnu reviju prije pet godina. Znali smo da ćemo se s njim u budućnosti još više baviti, ali ga nismo željeli imati kao dio neke kolekcije nego da je on zaista neka linija za sebe. Kolekcija prije pet godina je bila jako uspješna i naše klijentice te komade nose i dan danas. Jednostavno smo primijetili da su ti komadi uvijek jednako dobri i statement neovisno o sezonama. Ova transsezonska linija će biti u našoj stalnoj ponudi, a revija i ova cijela priča su se morali dogoditi kao simbioza tih odnosa.

image

U studenu im, kažu, kreće ‘ludnica‘ s kaputima

ZELJKO PUHOVSKI CROPIX

Koliko vam je važna održivost?

Mislimo da kao brend moramo razmišljati o svim aspektima stvaranja. Jako smo ekološki osviješteni, ali želimo biti još osvješteniji. Super nam je općenito što kad radimo "patchwork" imamo jako malu količinu otpada, većinu toga možemo iskoristiti. Primjerice, sve ove trake, ovi DENIMDENIM komadi su više od 90% napravljeni od postojećeg jeansa koji se pripremao za ovo.

Gdje pronalazite traper koji reciklirate u svojim komadima?

Svi komadi su otkupljeni iz second hand shopova i buvljaka u Zagrebu. Prošli su zaista jedan jako dugačak proces da bi se uopće od njih došlo do materijala koji se može koristiti. Nismo željeli samo izrezati komade koje ćemo koristiti, nego se sve moralo parati da bi dobili onu razliku boje. To je jako dug proces, od pranja, paranja, čišćenja...

Što je sljedeće za Klisab?

Ne najavljujemo još točno vrijeme, ali u narednom periodu otvaramo dućan u Zagrebu, u Obrtničkom prolazu između Masarykove i Varšavske. Od prvog studenog nam kreće ludnica s kaputima, a onda već kreće priprema za novu sezonu...

Linker
07. travanj 2024 12:51