MODERNA TROBOJNICA

Domaći dizajner od ostataka tkanina napravio sestri ‘haljinu zastavu‘ koja privlači poglede

Domaći dizajner nakon selidbe je pronašao gornji dio haljine koju je započeo prije četiri godine, a dovršio ju je koristeći materijale iz starih kolekcija i kreacija.

Odlazak u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu za našeg je modnog dizajnera Damira Begovića i njegovu sestru Anu uvijek poseban doživljaj. Vode se onom da je bolje biti previše dotjeran nego bezličan, čemu svjedoče živopisne modne kombinacije koje su odabrali za godišnji koncert Ansambla Lado.

"Čim sam dobio poziv od Lada, počeo sam razmišljati o haljini za Anu, koja je moja najveća muza. HNK je ipak institucija! Svi su nas gledali, ali već smo navikli na to. Svaki event nam je prilika da pokažemo svoje stylinge", ispričao nam je Damir, mnogima najpoznatiji po radu u brendu Twins s kolegom Domagojem Štimcem.

image

Ana i Damir Begović

PETRA SLOBODNJAK

U kazalištu je najviše pozornosti plijenila Anina haljina u bojama hrvatske zastave, koja je objedinila originalnost, eleganciju i krojačko majstorstvo kakvo smo nekoć viđali u kolekcijama Twinsa.

"Ta je haljina svojevrsna reciklaža, spoj restlova materijala. Gornji dio je iskrojen prije četiri godine za kolekciju ‘Sloboda‘ Twinsa, no nismo je stigli završiti prije revije. Ostala je u vrećici, a kada sam se prije mjesec dana preselio u Zagreb pronašao sam je među hrpom materijala i palo mi je napamet da je trebam iskoristiti", objasnio je Begović.

image

Begović je iskoristio ostatke materijala za haljinu

PETRA SLOBODNJAK

Haljina je inicijalno trebala biti uska, no Damir je zaključio kako će svečanoj prilici bolje odgovarati nešto raskošniji kroj.

"Koristio sam bijelu scubu iz Twins kolekcije, a štras sam napravio od šljokičastog tila koji mi je ostao nakon što sam napravio vjenčanicu svojoj prijateljici Petri. Haljinu sam dovršio u dva dana", rekao je.

Kreaciju je nazvao "haljina zastava", te kaže kako je njome htio naglasiti važnost reciklaže i održivosti u modnoj industriji. Dodaje i kako svatko od nas ima neku svoju "zastavu", vjersku, rodnu ili nacionalnu, te na nju trebamo biti ponosni.

"Zato i ova haljina sa svake strane izgleda kao drugačija zastava i cilj je da u njoj svatko prepozna onu svoju", istaknuo je.

image

Damiru je sestra najveća muza

PETRA SLOBODNJAK

Posljednje tri i pol godine Damir je radio na poziciji junior dizajnera u Varteksu, no prošlog je mjeseca otkrio kako je završila njihova suradnja i da odlazi na zasluženi odmor.

"Ja i kad mislim da odmaram, ne odmaram. Otkako sam prešao tridesetu, sve me češće zovu prijatelji i mole me da im sašijem nešto za vjenčanje ili posebnu priliku. Radim na dosta "custom made" narudžbi, freelanceam, a odnedavno sam i personal shopper. Ja od 2012. godine nisam stao", našalio se.

Kaže kako je u duši modni dizajner i od svog sna ne odustaje, ali da trenutačno ne planira nastaviti priču s Twinsima niti pokretati svoj brend.

"To mi je opcija za pet do deset godina, a sada bih volio steći još iskustva, raditi za neki jači brend. Iako, nedostaje mi ta dramatična elegancija Twinsa", priznaje.

image

Haljina ‘Zastava‘ nastala je u dva dana

PETRA SLOBODNJAK
Linker
12. travanj 2024 07:38