LJEPOTA

Trenerica Karin Velikonja: ‘Joga za lice promijenila mi je život‘

Osim što poboljšava tonus kože, vježbanjem popravljate raspoloženje i utječete na zdravlje, kaže renomirana slovenska trenerica.

Ukupno je 57 mišića na licu i vratu, pa zašto i njih ne bismo održavali u formi? Njihovim razgibavanjem koža dobiva čvrstu podlogu i postaje punija. Povećava se prokrvljenost i protok limfe, uslijed čega se ten pročišćuje i odiše svježinom, a ujedno bolje "prima" njegujuće proizvode te su oni mnogo učinkovitiji, objašnjava Karin Velikonja, slovenska trenerica joge za lice koju podučava putem online platforme Glowinface. Njezin istoimeni program vježbi za mimičke mišiće ima brojne sljedbenike diljem svijeta, a upravo je u Ljubljani otvorila supermoderan Glowin Studio za holističke tretmane lica i tijela. Izgradnja njezina uspješnog brenda počela je kad joj se zdravlje urušilo...

"U sedamnaestoj godini ‘pregorjela‘ sam boreći se s hormonskim poremećajima, problematičnim tenom i nesanicom. Slučajno sam otkrila da postoji tečaj joge lica koja povoljno utječe ne samo na kožu nego i sveukupno zdravlje i raspoloženje, i to me zaintrigiralo. Počela sam je vježbati i preporodila se - osim što se mi se ten nevjerojatno poboljšao, ispunila me nova energija i vratila sam se u ravnotežu. Naučila sam slušati svoje tijelo i ujedno pronašla životni poziv", kaže Karin koju nisu obeshrabrili brojni komentari da bi se, s obzirom na to da je studirala ekonomiju, trebala time i baviti, a ne nekakvom jogom za lice s kojom sigurno neće uspjeti...

No, ona je uporno pohađala radionice o "face yogi" diljem svijeta, proučavajući pritom i anatomiju te holističku dijagnostiku lica. Danas surađuje čak i s liječnicima, koji sve više prihvaćaju da vježbe lica mogu pomoći rješavanju raznih zdravstvenih tegoba.

Među zanimljivim "nuspojavama" Glowinface vježbi za lice jest i to da su tražene u šoubiznisu - Karin otkriva da surađuje sa sve više inozemnih glumaca i pjevača koji pomoću njezine tehnike unapređuju svoju mimiku i kontrolu glasa.

Nakon što se svladaju osnovne vježbe, prelazi se na ciljane - za smanjenje podočnjaka ili podbratka ii ublažavanje nazolabijalnih bora.

image

Na internetskoj stranici glowinface.com možete doznati sve o Karin i njezinim online programima

PETRA MIKSIK

Kako se vježba joga za lice?

Najprije treba aktivirati sve mišiće lica, što postižemo vježbanjem tijekom pet tjedana. Program se sastoji od ukupno 15 vježbi, a svaki tjedan izvode se po tri različite vježbe, deset minuta dnevno. Eventualno ih možete izvoditi i dva puta dnevno ako vam odgovara. Potrebno je vježbati barem pet dana u tjednu. Vrste vježbi izmjenjuju se iz tjedna u tjedan, kako biste do kraja petog tjedna naučili svih petnaest. Potom prelazimo na ciljane vježbe, ovisno o tome na što želite djelovati - primjerice podočnjake, podbradak, nazolabijalne bore što se protežu od nosa prema ustima...

Vjerojatno vas često pitaju je li dovoljno vježbati lice samo deset minuta dnevno...

Mišići na licu su maleni i blisko povezani pa ne morate utrošiti mnogo vremena da biste ih razgibali. Ključna je pravilna izvedba vježbi, da ne bi nastale nove bore. Upravo zato nema smisla birati vježbe bez savjetovanja sa stručnjakom te izvoditi samo jednu vježbu. Da biste postigli rezultate, potreban je sveobuhvatan pristup.

Kada se mogu vidjeti prvi rezultati?

Svatko je drukčiji pa nema pravila, no obično se poboljšanje vidi već u prva dva tjedna, a veće promjene nakon pet tjedana redovitog vježbanja. Ako se fotografirate na samom početku vježbanja te nakon određenog vremena, tako ćete najlakše uočiti razliku. Dakako, rezultati će biti još bolji ako inače nastojite živjeti zdravo, počevši od pravilne prehrane, tjelovježbe, dovoljno spavanja...

U kojoj dobi je najbolje početi prakticirati jogu za lice?

Nikad nije prekasno, ne postoji dobna granica. Naravno da je poželjno započeti već u mladosti, jer se tako odgađa pojava bora, ovješene kože i drugi znakova starenja, no i u srednjoj i starijoj dobi mogu se postići odlični rezultati. Potrebno je malo više vremena nego u mlađoj dobi kako bi se mišići aktivirali i formirali, ali zato su promjene nabolje vrlo vidljive, smanjuju se bore i lice dobiva novu svježinu.

image

Cuping se može primijeniti i na licu

PETRA MIKSIK

Treba li vježbati pred ogledalom?

Klijentima uvijek preporučujem da započnu vježbati gledajući u mene (na videu ili uživo) jer bitno je da najprije osjete svoje mišiće lica. No, potom svih pet tjedana treba vježbati pred ogledalom, kako bi naučili pravilno izvoditi pokrete. Kad u tom razdoblju aktivirate sve mimičke mišiće i počnete lako odrađivati spomenutih 15 vježbi, više vam neće biti potrebno ogledalo i moći ćete vježbati bilo gdje i bilo kad - primjerice, u automobilu ili dok kuhate... Naime, mišići imaju vlastito "pamćenje" pa ćete moći izvesti vježbe gotovo bez razmišljanja.

Preporučuje li se uz trening lica i određena njega?

Joga za lice i kozmetika mogu se odlično nadopunjavati pa sam osmislila i liniju proizvoda Glowin koji "prate" potrebe kože. Prije vježbanja nanosi se maglica na bazi planinske lavande te hidratantni serum s niacinamidom i pantenolom. Nakon vježbanja slijedi hranjivo ulje. Česta je zabluda da je ulje poželjno prije vježbanja, no zbog ulja je koža "skliska" pa je teško zadržati ruke u određenim položajima na licu.

Neki tvrde da je vježbe najbolje izvoditi ujutro...

Svatko može vježbati kad mu to najbolje odgovara. Primjerice, onima koji se bude umorni i s podočnjacima jutarnje vježbanje može dobro doći za bolju cirkulaciju i podizanje energije. Ako pak uvečer ne možete usnuti, odvježbajte jogu za lice dok ste već u krevetu - nekima to pomaže da lakše zaspu.

Je li joga za lice pogodna i za vrlo osjetljivu kožu?

Budući da nije riječ o masaži, nego se rukama samo lagano "podržavaju" određene točke na licu, vježbati mogu i osobe koje imaju rozaceju, dermatitis, akne...

image

Za početi prakticirati jogu ne postoji dobna granica.

PETRA MIKSIK

Što je s onima koji su bili na estetskim zahvatima poput filera i botoksa?

Mogućnosti su različite, ovisno o vrsti zahvata. U svakom slučaju, najprije se morate savjetovati s liječnikom. Neki moji klijenti bili su na filerima ili botoksu, a vježbaju i jogu za lice. U načelu, nakon ubrizgavanja hijaluronskih filera treba pričekati otprilike četiri tjedna da se rasporede u koži, a potom se može početi vježbati. Kod botoksa je drukčije - ako ste zadovoljni postignutim efektom, ne preporučuju se vježbe koje zahvaćaju dijelove lica tretirane botoksom, nego eventualno one vježbe koje ih ne zahvaćaju. Naime, botoks i joga za lice imaju suprotno djelovanje - botoks blokira mišiće, a joga za lice ih aktivira. Stoga, ako niste zadovoljni rezultatima tretmana botoksom, joga za lice može pomoći da postupno "oživite" botoksirane mišiće. Ako ste pak bili na thread liftingu lica s nitima što se provlače potkožjem, ne smije se vježbati joga za lice jer se na taj način niti mogu oštetiti. A nakon kirurškog liftinga je, štoviše, poželjno održavati rezultate jogom za lice, no koža najprije mora dobro zacijeljeti.

Često ističete da joga za lice povoljno utječe na zdravlje...

Itekako! Surađujem s ljubljanskim liječnikom dentalne medicine dr. Matejom Kulišem u rješavanju bruksizma (škrgutanja zubima u snu) i tegoba izazvanih temporomandibularnim poremećajima (TMD) u području čeljusti. Naime, vježbe za lice pomažu relaksiranju mišića oko čeljusti pa se na taj način odlično smanjuje pritisak i bolovi. Klijenti mi često kažu da im je joga za lice pomogla i u rješavanju glavobolja te problema sa sinusima.

Linker
24. travanj 2024 20:47