Salon u stanu

Limfna masaža totalni je hit, ove tretmane isto možemo obaviti kod kuće

Razvoj tehnologije i praktičnih aparatića omogućio je pojednostavljenje i složenijih tretmana, pa danas za mnoge od njih ne moramo ići u kozmetički salon ili liječničku ordinaciju.

Limfna drenaža ponovo je u trendu, štoviše, trenutno je jedna od najtraženijih procedura za tijelo koja je, kako se čini, toliko dobra da su na nju mnogi spremni čekati. The Wall Street Journal nedavno je objavio kako Rebecca Faria, stručnjakinja za detoksikacijske masaže, wellness i integrativno zdravlje kod koje na limfnu masažu idu, recimo, model Hailey Bieber i glumica Jennifer Aniston, ima listu čekanja od 2.300 osoba, a pritisak je toliki da Rebecca, kako je objavila na Instagramu, trenutno ne prima nove klijente.

Mnogi žele na limfnu masažu baš prije nekog važnog događaja ili prije odmora, pa možda i nemaju vremena čekati, no dobra je vijest da i sami možemo prilično jednostavno pokrenuti limfni sustav. Taj je sustav složena mreža čvorova, žilica, žlijezda i organa ispunjenih tekućinom, tj. limfom, a glavne su mu funkcije čišćenje toksina iz tijela i obrana od vanjskih napadača. Za razliku od krvi, limfa nema pumpu koja bi je pokretala, pa se njen protok lako uspori. Zanimljivo je da je, uz nakupljanje toksina, glavni uzrok usporavanja i zastoja limfe stres. Zastoj limfe može dovesti do zadržavanja tekućine i oticanja, slabljenja imuniteta i pada energije, kronične upale sinusa, ekcema, pogoršanja upalnih stanja.

image

Limfnu drenažu treba početi od nožnih prstiju

DEPOSITPHOTOS

Kako potaknuti limfu kod kuće

Kako tu pomaže masaža? Limfni putevi prekrivaju gotovo svaki kvadratni centimetar našeg tijela i vrlo su blizu kože, pa nije teško utjecati na njih masiranjem. Lagani dugački pokreti dovoljni su za stimulaciju limfe. Snažan pritisak je nepotreban, zapravo i štetan, jer ne potiče protok limfe, nego ga smanjuje.

Preporučuje se 15 do 60 minuta masaže, najbolje svaki dan, odmah nakon buđenja ili prije spavanja. Masažu olakšava upotreba ulja koja, ovisno o vrsti, mogu pružiti dodatnu pomoć u pročišćavanju, poticanju cirkulacije, protuupalnom djelovanju... Za cijelo tijelo potrebno je oko četvrtine šalice ulja. Masira se uvijek u smjeru srca, primjerice, od nogu prema tijelu ili od prstiju ruku prema ramenima. Ruke i noge masiraju se dugačkim, laganim pokretima, a zglobovi laganim kružnim pokretima.

image
DEPOSITPHOTOS

Od pete do glave

Zagrijte ulje na ugodnu temperaturu i počnite masažu objema rukama od stopala. Prođite između svih prstiju, uvijek u smjeru prema gore, prijeđite na gležnjeve, potom na noge. Kod svakog zgloba zastanite i masirajte ga malim kružnim pokretima. Nastavite lagano prema gore, obraćajući posebnu pažnju na područja velikih limfnih čvorova, kao što je stražnja strana koljena.

Vrhovima prstiju i dlanovima napredujte prema stražnjoj strani bedara i stražnjici, gdje se otrovni otpad rado nakuplja u masnom tkivu. Plus je što redovite limfne masaže mogu pomoći smanjiti celulit na tom području. Izmasirajte jednu, pa drugu nogu. Kada dođete do prepona, koje imaju mnoštvo limfnih čvorova, masirajte obje strane odjednom – prema van u smjeru bokova te preko trbuha.

Potom masirajte trbuh kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu. Na trbuhu pratite kretanje crijeva; na desnoj strani pomičite ruke prema gore, potom na lijevoj prema dolje.

image

Nekada je i 15 minuta limfne masaže dovoljno

DEPOSITPHOTOS

Prijeđite na ruke, masirajući svaki prst te svaki zglob kružnim pokretima. Podlaktice i nadlaktice masirajte dugačkim, laganim pokretima. Kad stignete do pazuha, kažiprstom i palcem, širokim i blagim „štipajućim” pokretima prelazite područje pazuha i gornjeg dijela dojke, gdje također ima mnogo limfnih čvorova. Činite to sa svake strane krećući se od pazuha preko vrha dojki, prema središtu prsiju.

Radeći pokrete prema gore i prema srcu masirajte svaku dojku, onda područje ispod svake dojke kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu te se spustite do trbuha.

Potom masirajte vrat pokretima prema glavi, posebno ispod brade. Masirajte vrhovima prstiju nježnim kružnim pokretima sve dok ne dosegnete bazu lubanje. Završite spuštajući se prstima sve do središta tijela. Nakon limfne masaže pijte dovoljno vode kako biste pomogli isprati toksine iz tijela.

Aparatići čiste lice

Ručnu masažu relativno lako možemo napraviti sami, ako imamo živaca i vremena, no razvoj tehnologije i praktičnih rješenja omogućio je pojednostavljenje i složenijih tretmana, pa danas za mnoge od njih ne moramo ići u kozmetički salon ili liječničku ordinaciju, s obzirom na to da postoje inačice za kućnu upotrebu. Razumije se, njihov učinak nije mjerljiv s učinkom profesionalnih aparata, no upotreba je jednostavna, gubi se manje vremena, a dugoročno gledano, i novca.

Totalni su hit posljednjih godina aparatići za čišćenje lica – koristeći ultrazvučnu energiju masiraju i čiste kožu lica uklanjajući mrtve stanice, potiču hidratiziranje i prodiranje sastojaka iz krema u kožu, ali i pospješuju obnavljanje kože, što znači da poboljšavaju njenu čvrstoću i elastičnost, kako se tvrdi. Nude se i uređaji za mikrodermoabraziju koji omogućuju dubinski piling te dubinski čiste kožu i potiču njenu regeneraciju. Mogu imati i nastavke za vakuumsku masažu koji poboljšavaju cirkulaciju krvi i obnavljanje stanica kože, čime ublažavaju bore, navodi se.

image

Iglice kućnih aparatića za microneedling ne prodiru duboko kao one profesionalnih

DEPOSITPHOTOS

Mikroiglice obnavljaju kožu

Tretmani mikroiglicama (microneedling) rade se i na tijelu i na licu. Velikim brojem iglica zadaje se niz sitnih ozljeda, čime se potiče kožu na proizvodnju kolagena i elastina, ne bi li izgledala bolje i mlađe. Profesionalno se mikroiglicama tretiraju različita stanja kože, od finih linija do ožiljaka. Sve popularniji su i setovi za kućni microneedling. Doduše, njihove su iglice tuplje, kraće i prodiru pliće od onih na profesionalnim aparatima, pa ni rezultati neće biti jednaki. Pomoću profesionalnih „olovaka” iglice prodiru u kožu do dubine od 2,5 milimetra, a kućni valjci s mikroiglicama omogućuju prodiranje u kožu na dubinu od 0,25 milimetara. No, treba imati na umu da, kao i profesionalni, mogu širiti klice ako se ne očiste pravilno nakon svakog tretmana. Ne smiju se koristiti na inficiranoj koži.

Futurističke LED maske

Pomoću LED maski za lice, koje izgledaju kao da je budućnost već počela, tretmani LED (diode koje emitiraju svjetlost, engl. light emitting diodes) svjetlom došli su i u stanove. Njihov je smisao izložiti kožu različitim valnim duljinama svjetlosti koje prodiru duboko ispod površine kože i dovode ten u red. Većina stručnjaka slaže se da su LED maske sigurne, s obzirom na to da nisu invazivne i ne emitiraju UV svjetlo, sve dok slijedite upute i ne prekoračujete preporučeno vrijeme upotrebe. LED diode koje se koriste u kućnim uređajima puno su slabije od onih u profesionalnima, no sigurnosti radi, kupujte samo uređaje koje su odobrila nadležna tijela.

Kako djeluju različita svjetla LED maski? Plavo svjetlo pokreće fotokemijsku oksidaciju i uništava bakterije na koži. Zbog toga se bira za kožu s aknama, ekcemima ili rozacejom. Crveno svjetlo stimulira fibroblaste, stanice vezivnog tkiva, za obnovu stanica kože. Blisko infracrveno svjetlo koristi se za smanjenje upale i crvenila kože, ubrzava zacjeljivanje i smanjuje pigmentaciju. Jantarno ili žuto svjetlo najrjeđe je kod kućnih uređaja. Pomaže smanjenju oteklina, revitalizaciji i postizanju sjaja kože.

image

Hoćete li protiv celulita odabrati ručnu ili masažu aparatom ovisi i o tome koliko snage i vremena imate

DEPOSITPHOTOS

Protiv mrskog celulita

Danas su sasvim uobičajena pomagala za anticelulitnu masažu, ručna i električna. Električna štede vrijeme i snagu, jer za ručnu anticelulitnu masažu treba dobro uprijeti. Neka od njih koriste vakuumsku masažu, mehanički djelujući na potkožno tkivo i masnoće, druga koriste vibracije, kotačiće s bodljama i slična rješenja kako bi potaknula razgradnju masnoća i celulita, no ima i onih koja se služe bezbolnom metodom ultrazvučne kavitacije. Kod nje se ultrazvučnim valovima koji prodiru u dubinu uništavaju ovojnice masnih stanica te se pomaže u oblikovanju tretiranih područja na tijelu.

image

Izbor aparata protiv celulita dosta je širok

DEPOSITPHOTOS

Tko se odluči za ručnu anticelulitnu masažu, treba znati da je potrebno dobro i čvrsto pritisnuti, jer je smisao pokrenuti cirkulaciju krvi i riješiti se zadržavanja vode. Osim masaže kružnim pokretima, tkivo možete udarati i štipati. Pokreti trebaju ići prema srcu, na stražnjici su kružni, u smjeru kazaljke na satu. Prvo se masiraju bokovi, zatim se pomiče prema bedrima te vraća do bokova. Za postizanje rezultata trebalo bi se masirati 15-ak minuta svaki dan.

Linker
12. travanj 2024 07:46