neki novi trendovi

Traži se ‘savršeno nesavršeni izgled‘: Postignite efekt prirodnih obrva pomoću polutrajnih tehnika

Iz mode izlaze tamne i izražajne obrve oštrih i strogo definiranih linija te mnoge žene, u skladu s trendom prirodnosti, prelaze na svjetlije i vizualno mekše: ovo su najpopularnije metode i proizvodi kojima ih se može postići.

Državna prvakinja u standardnim i latinoameričkim plesovima te pobjednica ovogodišnjeg "Plesa sa zvijezdama" - Valentina Walme (30) - dobro zna što je sklad i balans. Baš kao što su joj svaki mišić i svaki pokret "na svome mjestu", pazi na harmoniju i u stiliziranju lica – pri čemu su osobito važne obrve.

- Budući da se u plesu često zahtijevaju transformacije, volim prirodan izgled obrva jer ih lako mogu preurediti ovisno o temi nastupa. Redovito idem na brow lift nakon kojeg se ne moram barem dva mjeseca posebno brinuti o obrvama, samo ih po potrebi dotjeram olovkom i gelom – kaže zagrebačka plesačica.

image

Model Kendal Jenner - poput druge osobe s izbijeljenim obrvama.

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Brow lift – poznat i kao lifting ili laminacija obrva – među najpopularnijim je tretmanima uljepšavanja dlačica iznad očiju. Fino ističe prirodno guste obrve kakve ima Valentina, a slabim i tankim obrvama daje puniji izgled.

To je svojevrsna "trajna" koja podiže dlačice te omogućuje njihovo začešljavanje u željenom smjeru. Može se kombinirati sa ili bez bojenja obrva, a zadržava njihov lijep izgled otprilike šezdesetak dana. Idealno ju je napraviti početkom ljeta, kada su obrve ionako u prvom planu – jer je to jedini element predjela oko očiju koji je vidljiv ispod sunčanih naočala.

Laminacija je manje zahtjevna u odnosu na japansku metodu iscrtavanja obrva, takozvani Microblading - polutrajni make up čiji efekt traje otprilike godinu dana. Metoda je slična tetovaži jer se sitnim iglicama pod kožu unosi pigment, i to tako da oponaša oblik i smjer rasta dlačica. Za microblading su tipične tamne, vrlo izražajne obrve oštrih linija koje izlaze iz mode, pa japanska metoda gubi na popularnosti.

image

Eksperimentalni oblik, kakav si mogu priuštiti samo mlade i lijepe cure poput Iris Law.

DIOR

Alternativa microbladingu je tretman zvan ombre ili "puder obrve", koji daje prirodniji dojam. To je također polutrajni make-up (efekt može potrajati više od godinu dana), a nanosi se tehnikom "sjenčanja" sličnom tetoviranju te je podjednako pogodan za manje korekcije ili pak izrazitije naglašavanje obrva.

Premda se sve te tehnike pigmentiranja kože doimaju praktično, treba uzeti u obzir da rezultat možda neće izgledati savršeno kao na retuširanim fotografijama na društvenim mrežama.

U međudjelovanju s prirodnim masnoćama i kiselošću (pH) kože, polutrajni make up može postati sivkast ili crvenkast. Stoga se rezultati trebaju povremeno korigirati, kaže Manuela Picard, vlasnica istoimenih zagrebačkih salona ljepote s brow barovima za uređenje obrva.

image

MANUELA PICARD Brow Balm kremasti balzam za usavršavanje obrva, s kistićem za aplikaciju, 180 kn.

MANUELA PICARD

- U skladu s trendom prirodnosti, sve više žena odustaje od jako iscrtanih, tamnih obrva i prelazi na svjetlije, vizualno mekše varijante. Traži se "savršeno nesavršen" izgled – pomno se njeguju vlastite prirodne dlačice te se dotjeruju laganim začešljavanjem prema gore, uz stiliziranje gelovima i maskarama – otkriva Manuela.

S druge strane, svjetske manekenske zvijezde promiču eksperimentiranje s obrvama – Iris Law (21) ima "zarezane" (za to je potrebna britvica ili električni trimer), a Kendall Jenner (26) nedavno se prošetala crvenim tepihom s izbijeljenim obrvama.

- Takve stilizacije nisu preporučljive u "uradi sama" varijanti nego ih treba prepustiti stručnjacima. Počevši od bojenja obrva što u kućnoj radinosti često ne ispadne prema očekivanjima, pa je salon svakako bolji izbor – napominje Manuela Picard.

image

Model Kendal Jenner - poput druge osobe s izbijeljenim obrvama.

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

MANUELA PICARD Brow Balm kremasti balzam za usavršavanje obrva, s kistićem za aplikaciju, 180 kn

PUPA True Eyebrow Pencil olovka s češljićem, 109,90 kn

ESSENCE Brow Pomade + Brush tuš za obrve, 29,90 kn

BENEFIT Brow Zings Pro paleta sa sjenilima i voskovima za popunjavanje i oblikovanje obrva, 329 kn

ANASTASIA BEVERLY HILLS Pro Pencil korektor i highlighter, 199 kn

YOUSTAR Browexpert paleta s puderom i voskom, 54,90 kn

image

Proizvodi za obrve

GLORIA

Sapuni za obrve

Sve popularniji soap brow proizvodi nadahnuti su tehnikom "sapunanja" kojom se obrve fiksiraju i popunjavaju. Navlaženom četkicom prijeđe se po "sapunu" te se obrve začešljaju u željeni oblik.

CATRICE Brow Fix Soap Stylist dostupan je u šest nijansi, 31,90 kn

REVOLUTION Rehab Soap & Care Styler za njegu i uređivanje obrva, 70 kn

Transplantacija obrva

Otkako se američka manekenka Chrissy Teigen (36) pohvalila kako je svojim obrvama – oslabljenim još u mladosti prekomjernim čupanjem – vratila punoću pomoću transplantacije, povećalo se zanimanje za kiruršku metodu "rekonstrukcije" obrva koja je slična transplantaciji kose.

image

Model Chrissy Teigen otkrila je da su njene obrve - transplantirane.

BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK

Najprije se definira željeni izgled i potreban broj vlasi za presađivanje. Obično se uzimaju vlasi sa zatiljka te se, svaka zasebno, usađuju u područje obrva. Sve se obavlja vrlo preciznim mikroinstrumentom pa nema ožiljaka.

Zahvat je posve bezbolan jer se provodi u lokalnoj anesteziji. Nakon zahvata izgled obrva je potpuno prirodan, a nove dlake se ne razlikuju od postojećih. Obrve postaju gušće u roku od dva do tri mjeseca, a rezultat je trajan. Cijena transplantacije obrva u zagrebačkoj Poliklinici Maletić, primjerice, određuje se po folikularnoj jedinici (30 kn).

Linker
19. travanj 2024 16:58