Sol u kosi

Savjeti vrhunskih frizera: svi se slažu što mladenke za ljetna vjenčanja moraju izbjegavati

Održavanje zdrave kose ljeti može biti izazov! Toplina, sunce i voda mogu uzrokovati velika oštećenja kose, posebno za kemijski tretiranu ili obojanu kosu. Izdvojili smo dva poznata frizera koji su nam otkrili ‘must have‘ frizure ove sezone, što nikako ne preporučuju mladenkama te kako tretirati kosu na vrućim temperaturama!

Kada je u pitanju stiliziranje kose u ljetnim mjesecima, tijekom visokih temperatura zaista možete pustiti kreativnost i maštu na volju. Baš kao što je vašem tijelu potrebna voda za preživljavanje, vaša kosa mora nadoknaditi izgubljenu vlagu kako bi ostala zdrava. Ljeto može biti vrlo iscrpljujuće za kosu nakon kupanja u moru i soli pa se postavlja pitanje kako je pravilno tretirati?

Ljetnim mukama nema kraja jer čak ni mladenke nisu sigurne koju frizuru odabrati, a da pri tome ne naprave grešku. Tanka je linija između krivog izbora i idealne frizure za jednu mladenku! Redakcija Gloria.hr potražila je savjete vrhunskih zagrebačkih frizera, Zvonimira Franića i Ivana Pervana.

image
UNSPLASH

‘‘Što se tiče ljetne njege kose, nikako nije preporučljivo raditi pramenove prije izlaganju suncu. Uvijek klijenticama preporučujem da ih naprave barem mjesec dana prije, a na njima je da odluče hoće li uvažiti moj savjet ili ne. Druga stvar koja je jako bitna i koju gotovo nitko ne sluša je pravilno ispiranje kose. Iako se gotovo svim ženama sviđa taj ‘efekt morske kose‘, budući da bude prirodno valovita, to je vjerovali ili ne, najgore za kosu. Upravo to najviše isušuje kosu pa je potrebno ispirati je u slatkoj vodi. Što se tiče proizvoda, dovoljan je običan sprej za zaštitu kose protiv sunce ili maska za kosu‘‘ kaže Zvonimir Franić.

‘‘Mogu slobodno reći da se lagano vraćaju bakrene boje, strawberry tonovi, balayage, ukratko tehnike s tamnijim korijenom su poprilično tražene, ali pod uvjetom da izgleda prirodno‘‘. Franić mladenkama nikako ne preporučuje tijekom vrućih mjeseci duge i raspuštene kose, posebice ekstenzije te dodaje: ‘‘Uvijek su popularni repovi ili pundže kada su posrijedi mladenke, ali i valovi. Ponekad se mladenke odluče i promijeniti frizuru tijekom dana‘‘.

‘‘Najtraženiji su svi oblici valovitih varijanti, frizure s kojima se zaista rijetko može pogriješiti‘‘, kaže Franić i otkriva nam koja bi po njegovom mišljenju bila savršena ljetna frizura. "To je dosta individualno. Ponekad mi dođe mladenka koja traži rep i pomislim: ‘‘Joj samo ne rep‘‘, međutim kada se to sve upotpuni na koncu sa njenom šminkom i vjenčanicom dojam bude potpuno drugačiji i u većini slučajeva mladenke budu zadovoljne.

Franić potvrđuje da su pletenice u ljetnom stilu tražene, međutim smatra da frizeri takve frizure inače ‘‘manje guraju u prvi plan‘‘ te dodaje: ‘‘Definitivno radimo različite varijante pletenica, također ih kombiniramo s pundžama‘‘.

S druge strane, Ivan Pervan otkrio nam je da ove sezone najviše primjeti kako njegove klijentice traže prirodni look, dok za zaštitu od sunca predlaže proizvode koji u sebi sadrže vitamin E koji regenerira kosu od morske soli.

‘‘Plave žene trenutno najviše traže ‘pješčani efekt‘ na pramenovima, da ton nije previše topao, ali ni hladan. Što se tiče tamnijih žena one pretežito sada traže boju tople čokolade‘‘, govori nam Pervan.

‘‘Mladenkama nikako ne bi preporučio raspuštenu kosu tijekom ljetnih mjeseci. Više navijam za polupodignute frizure, ponytail (konjski rep), ili lepršavu pundža‘‘, dodaje Pervan koji s mladenkama pokušava pronaći kompromis kada izaberu frizuru koje nikako ne pristaju njihovom obliku lica.

‘‘Uvijek svojim klijenticama ponudim alternativu u tom slučaju, međutim ukoliko inzistiraju na specifičnoj frizuri, pokušamo doći do kompromisa, po potrebi tapiramo ili radimo pramenove, ovisno o frizuri koju traže.‘‘

‘‘Savršena ljetna frizura je definitivno bob- on pristaje uz sve‘‘, ističe Pervan.

‘‘Moj favorit je bob frizura u svim oblicima. Žene ga jednostavno obožavaju, od klasičnog do glam looka, s njim ćete teško pogriješiti pogotovo ako pristaje vašim crtama lica‘‘, poručuje ovaj traženi frizer.

Linker
20. travanj 2024 04:05